Vaccineren in Dordrecht: ‘’Je wil gewoon de kroeg weer in kunnen’’

Het is glibberen richting de vaccinatielocatie in Dordrecht. Ondanks het strenge winterweer gaat het vaccineren tegen het coronavirus in Dordrecht gewoon door. In de sporthal van korfbalvereniging DeetosSnel is de priklocatie van de GGD Zuid-Holland Zuid gevestigd. Al vanaf treinstation Dordrecht Zuid zijn de gele bordjes te volgen, die de weg naar de sporthal wijzen.

10-02-2021. Door Annelot Bezemer

Vaccineren in de sneeuw

Het is rustig op het terrein van DeetosSnel. Voor de ingang staan dranghekken, maar er is geen rij te bekennen. Af en toe gaan er een paar mensen de sporthal in. Hoewel er op verschillende plekken in het land hevige drukte is bij de priklocaties, is dat in Dordrecht niet het geval. ‘’Het is hier goed geregeld’’, vertelt een bejaarde vrouw die net haar eerste vaccinatie gekregen heeft. Ze had zich vooraf wel zorgen gemaakt over de eventuele drukte. ‘’Je ziet op het nieuws dat mensen op sommige plekken buiten in lange rijen moeten staan.’’ Onder andere de vaccinatielocaties Den Bosch, Alkmaar en Schiphol kwamen de afgelopen tijd in opspraak nadat groepen bejaarden in de regen en de kou buiten moesten wachten op hun vaccinatie.

Door het hele land bleven verschillende test- en vaccinatielocaties deze week gesloten. Onder meer locaties in de regio’s Noord-Holland, Zuid-Holland en Gelderland bleven dicht. Vanwege de hevige sneeuwval zou het onverantwoord zijn om sommige locaties te openen.

De ijzige weersomstandigheden zorgen in Dordrecht niet voor een afname van het gemiddelde aantal gevaccineerden per dag. Integendeel, er is zelfs een toename te zien. ‘’We begonnen met zo’n vierhonderd vaccinaties per dag. Deze week is dat aantal al opgelopen naar duizend.’’, vertelt Mikel Alvarus terwijl hij een ouder echtpaar een parkeervak toewijst. Alvarus is verkeersregelaar bij de Dordtse priklocatie. Buiten dat hij het verkeer in goede banen leidt, begeleidt hij ook ouderen en mensen die slecht ter been zijn naar de ingang. Zeker nu er een dik pak sneeuw ligt, hebben ouderen zijn hulp nodig.

Twijfels over de vaccinatie

Een vrouw van middelbare leeftijd heeft net haar tweede prik gekregen als ze de Dordtse vaccinatielocatie uit loopt. Ze werkt in de gehandicaptenzorg en kreeg de oproep voor een vaccinatie dus via haar werk. Ze is blij dat het achter de rug is, want ze was in het begin sceptisch. ‘’Ik had absoluut mijn twijfels, maar ik heb het toch gedaan. In eerste instantie doe ik het voor het collectieve belang. Maar je wil natuurlijk ook gewoon de kroeg weer in kunnen.’’

 

Verloop van de vaccinatie

Iemand die een oproep voor de vaccinatie ontvangen heeft, staat meer te wachten dan alleen de prik. Bij binnenkomst wordt de bezoeker ontvangen door een hostess in een tent. Daar moet hij of zij wat controlevragen beantwoorden. Daarna stuurt de hostess de bezoeker door naar een administratief medewerker. Deze medewerker vraagt naar de gezondheidsverklaring, die van te voren ingevuld moet zijn. Als dit in orde is, verwijst de medewerker de bezoeker door naar één van de priklijnen. In sommige gevallen vindt er nog een keuring door de arts plaats.

De priklijn is de plek waar de vaccinatie gegeven wordt. Eerst worden de persoonlijke gegevens gecontroleerd, waarna één van de prikkers de vaccinatie toedient. Daarna print iemand van de administratie een prikkaart uit. Dit is het bewijs van de vaccinatie. De gevaccineerde neemt daarna plaats in de wachtruimte, waar hij of zij een kwartier moet verblijven. Dit is om zeker te weten dat iemand bijvoorbeeld geen allergische reactie krijgt van de prik. Als de gevaccineerde zich na die vijftien minuten goed voelt, mag hij of zij naar huis. Een aantal weken later volgt er nog een tweede prik.

Organisatie van de GGD

Op dit moment vaccineert de GGD op 55 verschillende locaties in Nederland. Dit gebeurt met zowel het Pfizer-vaccin, als het Moderna- en het AstraZeneca-vaccin. Vooral zorgmedewerkers en hoogbejaarden krijgen nu het vaccin. Binnenkort zijn ook 63- en 64-jarigen aan de beurt.

De komende tijd blijft de Dordtse vaccinatielocatie geopend. Zeven dagen per week van 8 uur ’s ochtends tot 20 uur ’s avonds staan de GGD-medewerkers klaar om te vaccineren. Dankzij deze spreiding blijft het voor nu rustig op de priklocatie in Dordrecht. Op deze manier hoopt de GGD dat iedereen in Nederland voor 1 oktober veilig gevaccineerd is.