Stijging van coronabesmettingen in veiligheidsregio Zuid-Holland Zuid

Dordrecht- Het aantal besmettingen in de regio Zuid-Holland Zuid is de afgelopen week gestegen. Dat zegt Cees Vermeer, directeur GGD van de regio, tijdens een persconferentie waar bijgepraat wordt over de coronasituatie. Burgemeester van Dordrecht, Wouter Kolff, spreekt van een zorgelijk beeld. “De langzaam dalende lijn lijkt omgezet in een langzaam stijgende lijn.”

Geschreven door Fleur Broeders 25-02-2021

Regio Zuid-Holland Zuid heeft een periode van acht weken gehad met een daling van het aantal coronabesmettingen. Sinds vorige week is er weer een stijging. “De rede is onduidelijk. De week van sneeuw en ijzel kan een effect hebben; het was een aantal dagen niet mogelijk te laten testen op het virus”, aldus Cees Vermeer. Deze week waren er 800 besmettingen. Vorige week waren dit er nog maar 600. “Het kan een teken zijn van een verder oplopende reeks.”

Burgemeester Wouter Kolff ziet een zorgelijk en ingewikkeld beeld van de situatie. Vanaf 3 maart gaan er namelijk verschillende versoepelingen in waaronder buiten sporten tot 27 jaar, winkelen op afspraak en het herstarten van sommige contactberoepen. “De extra ruimte die we hebben gekregen vraagt om extra verantwoordelijkheid van iedereen.”

“In de regio is er goed naleefgedrag van de regels”, zegt burgemeester Kolff. In drie weken tijd zijn er 500 bekeuringen uitgeschreven, 460 daarvan waren voor het overtreden van de avondklok. Zuid-Holland Zuid staat vandaag de dag in de top 4 van de meest positief geteste besmettingen van de 25 veiligheidsregio’s. Kolff vermeldde er nog bij dat ze nooit buiten de top 10 zijn geweest. “Het is belangrijk om bewust te zijn van de maatregelen en het opvolgen daarvan.”

We zitten nu bijna een jaar in deze crisis. Op 28 februari 2020 kwam het operation team van Zuid-Holland Zuid voor het eerst samen en op 1 maart werd de eerste besmetting in de regio getroffen. Cees Vermeer gokt dat er zo’n 10-15% van de inwoners besmet is geweest met het virus. Dat zijn zo’n 46.000 mensen. Een stuk meer dan het aantal dat daadwerkelijk positief getest is: 32.500.

Vaccineren lijkt de weg te zijn om uit de crisis te komen. Afgelopen maandag is er een priklocatie in Gorinchem geopend. “Samen met de locatie in Dordrecht die we al hadden, is er meer dan voldoende prikcapaciteit ten opzichte van de vaccins die op dit moment binnenkomen.” In Nederland zijn er op dit moment nauwelijks voorraden. Op momenten dat er minder geleverd wordt, moeten er afspraken verzet worden. “Het zou nog vervelender zijn als we de vaccins in het pakhuis laten liggen. Het Nederlandse beleid is zo min mogelijk voorraad en zo snel mogelijk het vaccin in de arm van mensen zetten, op die manier proberen we zo snel en zo veel mogelijk mensen gevaccineerd te krijgen”, aldus Vermeer.

Sinds maart 2020 houdt de GGD Zuid-Holland Zuid coronapeilingen onder inwoners. Een derde peiling is gedaan in januari dit jaar. Resultaten laten onder andere de bereidheid om te vaccineren zien. Ook werd in de peilingen duidelijk dat de zorg over schoolachterstanden verdubbeld is vergeleken met juni. In juni was dat 21%, nu is dat al 42%. Zorgen over de economie (52%) en eenzaamheid (50%) zijn gelijk gebleven in vergelijking met juni.

Er moet nu twee in plaats van drie weken gewacht worden op het volgende pakket met maatregelen. Dat heeft te maken met de aankomende verkiezingen. “In het veiligheidsberaad hebben we aandacht gevraagd aan het meer mogelijk maken in de buitenlucht”, vertelt burgemeester Kolff. Hij benadrukt wel dat het virus het moet toelaten. “Ook hebben we gevraagd naar meer maatwerk in de steunpakketten en compensatiemaatregelen, met name voor de horecaondernemers.”

Burgemeester Kolff sluit af met de dringende oproep om in deze fase ons meer dan ooit te houden aan de maatregelen. “Die gelden puur en alleen om te zorgen dat we binnenkort weer een extra stap kunnen zetten. Doe dat voor onze ondernemers, horecaondernemers en voor elkaar.”