Redactie Dordrecht naar de stembus!

DORDRECHT – 15, 16 en 17 maart kon er in Nederland gestemd worden voor de Tweede Kamerverkiezingen van 2021. Ook de redactie van Dordrecht heeft haar stem uitgebracht. Voor velen van ons was dit een mijlpaal: de eerste keer stemmen! Hoe heeft de redactie het bezoek aan de stembus ervaren?

18/03/2021

Anne Mons

Mijn stem moest worden uitgebracht in de gemeente Ridderkerk. Het moment dat ik bij de Sporthal aankwam, stonden tientallen mensen voor de deur met hun stempas in de hand. Na een goeie 20 minuten wachten liep ik gespannen door de deur heen. Een gymzaal met zo’n zes stemhokjes. Veel minder dan ik had verwacht. Ik moest lopen naar een blonde dame om daar mijn ID te laten zien en stempas in te leveren. Onhandig liet ik mijn portemonnee vallen en al mijn pasjes vielen op de grond. Gelukkig had ik wel mijn ID meegenomen. Vervolgens kreeg ik een soort landkaart in mijn handen gedrukt waar allerlei partijen en lijsttrekkers op stonden. Ik begon bijna te twijfelen aan mijn keuze. Had ik wel de juiste gemaakt? Moet ik al die lijsttrekkers kennen? … Ik vulde met het rode potlood het vakje in bij Partij voor de Dieren. Ik vouwde het grote stemblad weer op en schoof het vervolgens in de stembus. Zo, mijn stem heb ik eindelijk kunnen laten horen. Nu heb ik het recht om te zeuren op de politiek.

Rowan Havelaar

De eerste keer stemmen zit erop. Het voelde vrij ongemakkelijk om in de rij te staan, alsof je aan het wachten was tot je een prik zou krijgen. Een hele gekke spanning, maar ook wel heel leuk. Eenmaal aan de beurt laat je je identiteitsbewijs zien met je stempas, krijg je een ingevouwen blaadje en mag je richting een stemhokje lopen. Iedereen begrijpt dat, maar ik loop daar voor het eerst. Heel verdwaasd stond ik zonder ingevouwen blaadje en rood potlood te wachten tot ik naar het hokje kon. Ja, weet ik veel, ik dacht dat dat wel gewoon in het hokje zou liggen. Nou goed, inmiddels het rode potlood en het ingevouwen blaadje gekregen, ik loop richting het stemhokje en vouw het papier open. Gelukkig ben ik nog jong en heb ik geen leesbrilletje nodig, maar klein waren de letters wel. Eenmaal gestemd probeer ik het blaadje weer op te vouwen, ging natuurlijk ook niet heel makkelijk, maar het is gelukt. Vol trots stopte ik mijn stem in de stembus en ging ik weer naar huis.

Emiel Versteeg

Voor mij was het stemmen een unieke ervaring. Voor het eerst naar een stemlokaal nadat ik al jaren mijn ouders heb zien gaan is wel leuk. Toch ook soort van wel spannend in deze lastige tijd waarin stemmen belangrijker is dan ooit. In een land waar we nu al een jaar moeten luisteren naar de overheid hebben wij het nu eens voor het zeggen. Veel mensen zullen denken ‘’Ik ben toch één van de miljoenen wat maakt mijn stem uit?’’ Maar ik voelde me toch wel vereerd en machtig toen ik één van die bolletjes inkleurde.

Annelot Bezemer

Stiekem keek ik eigenlijk best wel uit naar het moment om te stemmen. Ik heb al een keer eerder gestemd voor de verkiezingen van het Europees parlement, maar de Tweede Kamerverkiezingen zijn toch wel het echte werk. Ik ben net verhuisd naar Tilburg, dus ik moest mijn stem nog uitbrengen in Dordrecht. Gisterenavond ben ik op de trein gestapt. Ik was best een beetje bang dat ik misschien niet op tijd zou zijn, omdat er al heel de dag verschillende treinen vertraagd waren of uitvielen. Gelukkig viel het allemaal mee en stond ik om 20:00 uur met mijn beste vriendin in de rij bij de Deltahal in Dubbeldam. De rij ging gelukkig snel en binnen vijf minuten stond ik met het rode potloodje in mijn hand naar alle bolletjes te staren. Het was geen moeilijke beslissing, ik wist al maanden waar ik op ging stemmen. Glimlachend kleurde ik het bolletje voor lijsttrekker Sigrid Kaag van D66 rood. Toen kwam pas de grootste uitdaging van de dag. Het stembiljet weer opvouwen. Met lichte paniek probeerde ik met de lijnen mee te vouwen en na wat gestuntel zat het stembiljet gelukkig weer in elkaar. De stembus was al helemaal vol en met moeite schoof ik mijn stem er nog bij. Het is eindelijk gebeurd. Ik heb mijn stem uitgebracht. Ik hoor erbij!

Kars van Noort

Het was grappig om mee te maken. Het voelt ineens heel officieel als je naar binnenloopt en ik had eigenlijk geen flauw idee waar ik heen moest. Het stembiljet was naar mijn mening veel te groot, ik denk dat ze daar bij de volgende verkiezingen over na moeten denken.

Sil Steur

16 maart 2021, heb ik voor het eerst gestemd. Ja op de 16e, want je mocht nou eenmaal op de 15e,16e en de 17e stemmen. Voor mij de eerste keer dus en ik vond het erg leuk. Het was wel onwennig hoor. Ik liep een stembureau in mijn geboorteplaats (Breda) binnen en had geen idee wat ik moest doen. Pijlen op de grond die de looproute aangaven waren kennelijk niet genoeg voor dit stem-groentje. Ik liep naar een vrouw en vroeg, “wat moet ik in hemelsnaam nu doen?” Mijn vader, die mee was gelopen, lachend bij de ingang natuurlijk. Ik gaf de vrouw mijn stempas, zoals ze had uitgelegd en vroeg of ik hem weer terug mocht. Nu lachte zij me uit: “Nee die is voor mij, anders kun je twee keer stemmen!” Vervolgens leverde ik mijn ID in bij een andere vrijwilliger en kreeg ik een blad en een potlood. Ik liep naar het beruchte stemhokje en maakte mijn keuze. Na even lopen uit vogelen hoe ik het blaadje weer opgevouwen kreeg, leverde ik hem in. Nu ben ik geen stem-groentje meer.

Catelijne Stout

Toch wel een beetje zenuwachtig liep ik de sporthal binnen. Had ik alles wel bij? De brief van mijn stempas zat nog dicht. Eenmaal aangekomen bij de eerste tafel stond ik met mijn tas onder mijn ene arm, mijn stempas onder mijn andere arm en druk zoekend naar mijn ID. Met allemaal mensen achter me, die vonden dat het toch wel erg lang duurde. Maar toen ik eenmaal had laten zien dat ik het écht zelf was, sprak het allemaal voor zich. Enkel een kwestie van de lijst meepakken, rood potlood erbij en kleuren maar!

Fleur Broeders

Wat had ik graag gestemd dit jaar. Volgens mij zijn we in deze coronatijd bewuster van de politiek dan ooit en onze stem is dus ook erg belangrijk. Ik vond het goed om te zien dat er zo veel mensen naar de stembus gingen. Ook merkte ik uit mijn omgeving dat jongeren zich nu echt mengen met de politiek. Ik kijk er naar uit om over een paar jaar ook mijn eerste stem uit te brengen en een deel uit te maken van de democratie.

Nick den Engelsman

Ik vond het nog best lastig om te besluiten op wie ik ging stemmen. Ik heb stemwijzers ingevuld en partijprogramma’s bekeken. Ook ben ik begonnen met het volgen van lijsttrekkers op Twitter. Dan zou je wel een goede keuze kunnen maken zou je zeggen. In praktijk bleef het voor mij toch nog lastig. Uiteindelijk heb ik toch een keuze kunnen maken. Het was een leuke ervaring. Het voelde als een mini uitstapje in corona tijd!

Sam van den Herik

Stemmen is belangrijk voor mij, ik help daarom ook met tellen. Deze keer liep het alleen anders, maar dat past dan ook bij deze verkiezingen. Mijn vriendin had coronaklachten en heeft een test moeten laten afnemen. Achteraf bleek deze gelukkig negatief. Ik heb dus gestemd per volmacht en de exitpolls gevolgd via de televisie. De volgende verkiezingen ga ik weer tellen, dat gespeculeer kan ik prima missen.