“Minder is genoeg”

In Dordrecht worden de tiny houses steeds populairder. Zo zijn er nu na lange tijd twee plekken beschikbaar waar de huisjes mogen staan, op de Tussentij aan de Noordendijk en in Crabbehof. Kerstin Thederan, bestuurslid van Tiny House Drechtsteden: “Dordrecht is een lastige gemeente, maar we zien zeker groei.”

Op een grasveld aan de Aalbersestraat en Dresselhuysstraat in de wijk Crabbehof in Dordrecht komen elf huisjes te staan. Kerstin is ook één van de gelukkigen die hier mag gaan wonen. Er waren honderden aanmeldingen voor deze locatie. “Ik vind de gedachte ‘minder is genoeg’ heel mooi. Over twee weken mogen we er eindelijk gaan wonen.” De locatie in Crabbehof is nu nog niets meer dan een groot grasveld met een looppad door het midden. Het grasveld is omringt met struiken en bomen. Ook zijn er parkeervakken rond om het veld. Aan een kant van het grasveld is een doorgaande weg. Aan de andere kanten is een zijstraat en daarnaast staan twee grote flats en een rij rijtjeshuizen. “Ondanks dat het niet in een hele groene omgeving is, ben ik blij dat we hier mogen staan, want we willen graag in Dordrecht blijven wonen. De plekken zijn er niet voor het kiezen. Bij de locatie Crabbehof was er een wachtlijst. Wij hebben het geluk dat we een plek hebben gekregen.”

| Props

Tiny Living
Tiny living is niets anders dan klein wonen. De eerste huisjes zijn gespot in Amerika tijdens de crisistijd. Daar is toen de Tiny House Movement, de beweging en opkomst van tiny houses, begonnen. De mensen moesten opzoek naar nieuwe alternatieven om in te wonen. Zo bouwden de Amerikaanse burgers complete huisjes op verplaatsbare trailers. Hiermee omzeilden ze bepaalde regels met betrekking tot woonoppervlakte. Tijdens die jaren bleek dat tiny living ook andere voordelen had. Zo staat bijvoorbeeld bij tiny houses duurzaamheid centraal. Dit is ook één van de grootste voordelen van tiny living. Het kleiner wonen heeft minder impact op het milieu blijkt uit een artikel van de Metro. Daarnaast is het geld besparen ook een grote reden voor veel mensen om tiny te gaan wonen. De Tiny House Movement is in 2015 overgevlogen vanuit Amerika naar Nederland. In Dordrecht zijn de tiny houses sinds 2016 steeds populairder aan het worden. Er is in dat jaar een motie bij de gemeente ingediend voor tiny houses in Dordrecht. De plekken in Dordrecht voor tiny houses zijn op de Tussentij aan de Noordendijk en in Crabbehof. Daarnaast is Tiny House Drechtsteden sinds 17 oktober 2019 een volwaardige stichting.

| Props


We zien groei
Tiny House Drechtsteden (THD) is een initiatief en nu een stichting voor tiny houses in de Drechtsteden. Waar ook Dordrecht ondervalt. Kerstin Thederan is hier werkzaam als bestuurslid. “Ik ben drie jaar werkzaam bij THD en ik richt mij het meest op de stad Dordrecht.” Naast het werk bij THD is Kerstin ook werkzaam bij de gemeente. “Het duurt allemaal langer bij gemeentes om plannen te accepteren. Er moet met veel mensen overlegd worden en het kost veel tijd en moeite. Ook moet merendeel van de gemeenteraad het een goed idee vinden.” Zo was de motie voor tiny houses in Dordrecht in 2016 aangenomen en in 2021 komen ze er pas te staan. Niet alles wordt aangenomen. Zo ging bijvoorbeeld door het burgerinitiatief, vanuit THD, voor tiny houses aan de Oudendijk in Dordrecht eind vorig jaar een streep. Dit kwam doordat de meerderheid van de gemeenteraad het niet zag zitten. THD probeert zoveel mogelijk plannen te bedenken voor plekken in Dordrecht. Zo zijn ze nu een nieuw plan aan het maken voor in de wijk Sterrenburg. “Het verbaasde ons dat de gemeente zo serieus naar onze plannen keek. Ondanks dat Dordrecht een lastige gemeente is, zien we wel groei voor meer tiny houses in de toekomst.”

Meer bij kijken
Naast TYD heeft Nederland ook nog een initiatief, Tiny House Nederland (THN). Erik Poldervaart is hier penningmeester. Daarnaast woont hij zelf ook in een tiny house in Dordrecht. “Mijn gezin en ik hebben wel getwijfeld om tiny te gaan wonen. Dit kwam vooral omdat we ook twee kinderen hebben. Uiteindelijk hebben we het toch gedaan, omdat de hypotheek te duur was en we groener wilde wonen.” Erik is ongeveer een halfjaar werkzaam bij THN. “Wij hebben ons huisje zelfontworpen en gebouwd. Met alles eromheen hebben we er zo’n twee jaar over gedaan om in een tiny house te kunnen wonen.” Voordat je tiny gaat wonen komt er veel meer bij kijken dan alleen het ontwerpen en bouwen. Je huidige woning moet te koop worden gezet, er moeten plannen worden gemaakt, je moet een plek vinden om je tiny house neer te zetten, een tijdelijke woonplek voor tijdens de bouw en je kan ervoor kiezen om zelf materialen te zoeken. “Wij hebben een halfjaar op een camping gewoond tijdens het bouwen van ons huisje. Nu zijn wij heel blij met ons huisje op de Tussentij in
Dordrecht.”

| Props


Enquête van Tiny House Nederland 2016 en 2018
Uit een enquête van Tiny House Nederland blijkt dat in 2018 meer dan de helft van de bewoners van een tiny house tussen de 40 en 60 jaar oud is. In 2016 was dat een kwart van de deelnemers van de enquête. Nu is dat in 2018 gegroeid met 7,2 procent. De leeftijdscategorie 21-30 jaar is in 2018 6,3 procent afgenomen tot 17,8 procent in 2016. Daarna volgt de leeftijdscategorie 31-40 jaar met 16,5 procent.  De redenen waarom mensen in een tiny house willen wonen zijn divers. De meest voorkomende reden is natuur en daarna vrijheid. Andere redenen zijn kosten, onafhankelijkheid en flexibiliteit. Dit komt ongeveer overheen met de bewoners van de Tussentij in Dordrecht. Hier wonen verschillende doelgroepen, zoals stellen tussen de 30-40 jaar en alleenstaande tussen de 40-60 jaar, maar ook gezinnen met kinderen. Ze wonen hierin, omdat ze dichter bij de natuur willen zijn, omdat het duurzamer is en omdat het stukken goedkoper is. Ook dit komt overheen met de enquête van THN.


Wonen op Tussentij
Ook Ruud Guldemond woont samen met zijn vriendin in hun zelfgemaakte tiny house op de Tussentij in Dordrecht. “Wij komen er op een fietsvakantie in Nederland achter dat minder genoeg is.” Op de Tussentij staan vijf huisjes. Hier zorgen ze zelf voor alle voorzieningen. Zo hebben ze een eigen watertank en een moestuin. Naast een huisje staat een container met een afdak van hout eraan gemaakt. Daar onder staan veel fietsen. Ook staan er veel kleine bomen aan de rand van de twee buitenste huisjes. “Om in onze huisjes op deze plek te mogen wonen, moeten we een bijdrage leveren aan de buurt. Zo hebben we bomen geplaatst en hebben we een moestuin. Ook organiseren we activiteiten. Een van deze activiteiten is het project met onze moestuin in samenwerking met de basisschool de Regenboog,” vertelt Ruud. Deze school staat op ongeveer 20 meter van de huisjes. Aan de andere kant van de huisjes is een groot grasveld met twee ijzeren doeltjes. Er rennen verschillende kinderen rond op het terrein van de huisjes. Achter een raam van één van de huisjes staat een jongetje naar de rennende kinderen te kijken. Ondanks de regen blijven de kinderen buitenspelen. Ook staat er een groot informatiebord bij de ingang van het terrein. Hierop staan de activiteiten en verhalen over de huisjes en buurtbewoners. Ruud vertelt dat het contract in september dit jaar verloopt. “We zijn heel blij met deze plek. Het is niet helemaal in de natuur, maar er is wel veel groen om ons heen. Dus we vinden het jammer dat we hier straks wegmoeten.” Ruud en zijn vriendin vinden het leuk om in Dordrecht te blijven wonen, maar weten niet of dat reëel is. “Het is heel moeilijk om een plek te krijgen met een tiny house. Dit is helaas ook zo in Dordrecht.”

| Props

 

De Kleine Klussers
Naast penningmeester bij TYN is Erik Poldervaart ook de eigenaar van de Kleine Klussers. Het bedrijf bouwt tiny houses en adviseert toekomstige bewoners. “Na het bouwen van mijn eigen huisje ben ik erachter gekomen dat ik hier graag mijn werk van wilde maken.” De bouwloods is ook gevestigd in Dordrecht. Bij de bouwloods in Dordtyart staat een tiny house buiten. “De tiny house dat buiten staat is bijna af. Deze wordt morgen opgehaald. We zijn nu bezig met de puntjes op de i zetten,” vertelt een werknemer van de Kleine Klussers. Door de grote deur van ongeveer tien meter zijn er twee huisjes te zien. “We hebben een enorme deur nodig, want anders kunnen we de huisjes er niet uitrijden,” vertelt Erik Poldervaart. In de loods zijn verschillende mensen aan het klussen aan een tiny house van ongeveer vijf á zes meter hoog. Overal ligt hout, pallets, balken, planken en kozijnen. Naast het geluid van boren en timmeren is er ook het harde geluid van de radio te horen uit een box. “Het is toch spannend als een huisje met de bewoner(s) meegaat. Dan is het moment van de waarheid of het helemaal bevalt. Ook al hebben de bewoners meegeholpen met het ontwerpen en de bouw. Het blijft spannend,” vertelt de werknemer.

| Props
| Props