Genoeg grijze bezoekers, waar zijn de jongeren?

Sil Steur | Props

Voorstraat in Dordrecht

DORDRECHT – Uit een bevolkingsprognose van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS), blijkt dat in 2040 een kwart van de bevolking 65-plusser is. Volgens de gemeente van Dordrecht en een aantal schapenkoppen is dit geen probleem voor de binnenstad: “de markt ligt bij de gepensioneerden”. Toch is de gemeente druk bezig jongeren de binnenstad in te trekken.

Wanneer je door de binnenstad van Dordrecht loopt, merk je meteen één ding op: veel bejaarden. Met een grote dosis bewondering lopen zij door de oude steegjes. Sommigen scheuren in hun scootmobiel hobbelend over de ongelijke straten door de stad. Ook kom je veel winkels tegen die toch wel kenmerkend zijn voor ouderen: boekenwinkels, winkels met oude kledij, een kralenwinkel en zelfs een winkel die producten uit de oorlog verkoopt. Deze, door velen benoemde, oudste binnenstad van Noord en Zuid-Holland schijnt erg aantrekkelijk te zijn voor mensen die van historie houden.

De bevolkingsprognose van het CBS geeft aan dat het aantal 65-plussers de komende 20 jaar met 5 procent zal stijgen. Waar in eind 2020, 20 procent van de bevolking 65-plusser is, zal dit in 2040 één kwart zijn. Het aantal jongeren (0-20) zal tot 2040 niet veranderen.

Steeds minder werkenden zullen voor een stijgend aantal gepensioneerden betalen. Bovendien neemt de levensverwachting, bijvoorbeeld door betere zorg, toe. Volgens het CBS kampen we met een pensioenprobleem. Maar kosten de gepensioneerden alleen maar geld, of leveren ze ook geld op?

65-plussers gunstig voor ondernemers

Dat 65-plussers wat opleveren, blijkt uit een onderzoek gestart in 2015 door het CBS. De vergrijsde groep geeft dan wel minder uit dan jongere huishoudens, maar de bejaarden hebben ook minder te besteden. Relatief gezien geven huishoudens met een 65-plusser als hoofdkostwinner het meeste uit.

Wethouder Piet Sleeking houdt zich bezig met cultuur, toerisme en het levendig houden van de binnenstad. De woordvoerder van Sleeking zegt: “De binnenstad van Dordrecht staat vooral bekend om de historie. Daar zijn ouderen mensen het meest in geïnteresseerd, ze hebben bovendien veel tijd te besteden. Dat is voor de ondernemer in de binnenstad ook de markt waar wat te halen valt. Denk aan dagtrips langs monumenten of aan rondvaarten.”

De 77-jarige eigenaresse van Sieraden en Kralen, Jettie Ponte, vertelt dat de meerderheid van haar klanten een leeftijd heeft boven de 65. “Als ik een schatting mag doen, zal dat tussen de 60 en 70 procent liggen.”  Voor de vrouw, die op haar sokken loopt omdat ze geen klanten verwachtte, is deze leeftijdsgroep erg belangrijk. “Voordat corona kwam had ik veel klanten, voornamelijk ouderen. Maar nu is deze groep extra voorzichtig en zie ik weinig klanten op een dag.”

Sil Steur | Props

Sieraden en Kralen

Jongeren in de binnenstad

De verdeling van de inwoners in de binnenstad vergeleken met die van Dordrecht in het algemeen, is erg gelijk. 45 tot 65-jarigen is de grootste groep, daarna komen de 25 tot 45-jarigen en vervolgens de 65-plussers. In Dordrecht zien we dat de groep 0 tot 15-jarigen de eerstvolgende is. Maar in de binnenstad is dit de kleinste groep.

Een verklaring hiervoor zou die van de, met roodgeverfde haren, Gerda Uitdewilligen (73) kunnen zijn. Terwijl het regent vertelt zij: “Wij hebben hier zo’n tien jaar gewoond maar toen ons eerste kind op komst was, zijn we vertrokken. Wij vonden dit geen fijne omgeving voor onze kinderen om in op te groeien. Bovendien was het appartement niet groot genoeg voor een gezin.”

Mevrouw Uitdewilligen is niet tevreden met de vergrijzing in de binnenstad. Ze denkt dat over een aantal jaren, wanneer deze 65-plussers overleden zijn, de huizen leeg komen te staan. Op de vraag of ze denkt dat dat het moment zou kunnen zijn waarop studenten de binnenstad kunnen overnemen, reageert ze: “Ik zou niet weten wat studenten hier moeten zoeken. Dordrecht heeft 5 opleidingen te bieden.”

De woordvoerder van Sleeking licht dit toe. “Er zijn inderdaad weinig opleidingen in Dordrecht, dat komt omdat we geen eigen Hbo-instelling hebben.” De opleidingen die nu gevestigd zitten in Dordrecht zijn in samenwerking met Hogeschool Rotterdam. De woordvoerder geeft aan dat de gemeente bezig is met het opleidingsaanbod te vergroten. “In de toekomst kan je meer samenwerkingen verwachten met Hogeschool Rotterdam. Ook met het Davinci-College en een hogeschool uit Brabant zijn er plannen.”

Verdeling bezoekers

Het is voor Cecile Zanen, Teamleider Informatie bij Vereniging voor Vreemdelingenverkeer (VVV) Dordrecht, moeilijk om exact te zien waar de bezoekers naartoe gaan. “Je kunt nou eenmaal niet gaan meten hoeveel mensen de binnenstad in- en uitgaan.” Wel zag Zanen, toen het VVV-kantoor nog open was voor bezoekers, meer 65-plussers dan jongeren. “Maar dat kan ook komen omdat jongeren eerder een app zullen gebruiken en dan niet geneigd zijn naar de VVV te komen.”

Sil Steur | Props

Lege VVV-winkel

Volgens de woordvoerder van Sleeking probeert de gemeente van Dordrecht de binnenstad vooral voor jongeren aantrekkelijker te maken. “We proberen deze doelgroep hier naartoe te lokken doormiddel van hippe horecatenten en nieuwe concertzalen zoals Bibelot.”

Zanen heeft in haar 20 jaar werkervaring bij de VVV in Dordrecht de vooruitgang van de binnenstad gemerkt. “Ik ben heel blij dat de afgelopen jaren Dordrecht is ontwikkeld als het gaat om horeca en variatie in winkels.” Vroeger was de verhouding tussen jongeren en 65-plussers ‘ongekend’, volgens Zanen. Tegenwoordig hebben de 65-plussers nog altijd de overhand, maar is het verschil kleiner. “Ook wij als VVV doen ons best dit verschil nog kleiner te krijgen, zo kan je binnenkort suppen in de wateren van Dordrecht.”