‘Er zal geen dakloze noodzakelijk op straat verblijven’

Dordrecht- De Verenigde Senioren Partij (VSP) maakt zich na de hevige sneeuwval van afgelopen week zorgen over de thuis- en daklozen in Dordrecht. “Het is zeer onmenselijk om in deze koude periode op straat te verblijven”, zegt Bernadette Striebeck (VSP) in een commissievergadering. Wethouder Peter Heijkoop kan hen gelijk geruststellen: “Er hoeft geen dakloze buiten te slapen.”

Geschreven door Fleur Broeders 11-02-2021

Fleur Broeders | Props

Aankomst bij Leger des Heils op Kromhout 110 (Dordrecht)

Met temperaturen onder de -5 graden was het deze week winters weer. Voorheen werden er bij temperaturen van 1 graad onder 0 of kouder bedden bijgeplaatst bij de nachtopvang aan het Kromhout. Dit jaar worden er echter geen extra bedden ingezet vanwege het coronavirus. Door kans op besmettingen zijn er extra opvangplekken geregeld door het Leger des Heils.

15 januari werd de winteropvang van het Leger des Heils aan de Marconiweg in Dordrecht voor het eerst gebruikt. “Daar is voldoende capaciteit”, zegt wethouder Peter Heijkoop over de locatie. Het pand wordt overdag gebruikt voor dagbesteding en re-integratie. De bovenverdieping stond al enige tijd leeg. Het pand licht op het industrieterrein Louterbloemen en heeft plaats voor 20 slapers.

De nachtopvang aan het Kromhout werd in augustus van 2020 onder handen genomen. “De verbouwing is opgeleverd en in orde. Het functioneert goed”, aldus Heijkoop. De slaapzalen met soms zestien bedden hebben plaats gemaakt voor maar liefst 49 eenpersoonskamers.

Directeur Gert-Jan Freeke gaf eerder al aan in het AD dat de politie, met temperaturen onder de nul graden, daklozen sneller naar de opvang stuurt voor een warme slaapplek. Ook het Leger des Heils is zelf actief opzoek naar mensen om van de straat te halen. Heijkoop vertelt nog dat er veel daklozen zijn die in deze tijd gelukkig bij familie terecht kunnen om te verblijven. “Mocht dat niet lukken dan staat er een bed voor hun klaar. Er zal geen dakloze noodzakelijk op straat verblijven.”