Drukte op Dordtse markt ondanks corona en kou

De weekmarkt is iedere vrijdag en zaterdag in Dordrecht te vinden op het Statenplein en de Sarisgang. Alleen heeft corona nu veel invloed op de grootte van de markt. Ook de kou van de laatste dagen zorgt voor een probleem. Marktbeheerder Ruud de Dreu: “Onze markt is al drie keer de beste markt van Nederland geweest. Helaas kunnen we nu niet die mooie markt neerzetten, zoals we al die jaren hebben gedaan.”

Aan het begin van de markt op de Sarisgang is de zoete geur van de stroopwafels al goed te ruiken, waardoor je als bezoeker gauw trek krijgt. Verderlopend staat de bloemenkraam die is ingepakt met grote zeilen om de warmte binnen te houden. De rij voor de bloemenkraam is zo lang dat hij tot buiten het zeil doorloopt. Daarna is er een groot gat van zo’n 10 meter tot de volgende kraam. Op de hele Sarisgang staan net zes kramen. Op het Statenplein staan meer kramen. Ruud de Dreu vindt het jammer dat er nu zo weinig kramen staan. “Door corona mogen alleen de ondernemers die noodzakelijke producten, zoals levensmiddelen, bloemen, dierenvoeding en drogisterij-artikelen verkopen er staan. Daardoor heeft de markt niet de gezellige sfeer die hij normaal wel heeft. Daarnaast zorgt de kou van deze dagen ook voor minder bezoekers en gezelligheid.” Ook de bezoekers van de markt en de eigenaren van de marktkramen merken een groot verschil. “Ik kom graag op de markt, maar doordat er nu minder kramen staan is het een stuk minder gezellig,” vertelt marktbezoeker Margriet Luijckx.

Koude dagen
De kou en sneeuw is voor de organisatoren van de markt weer een probleem erbij. “We hebben als organisatie voor alles gezorgd zodat de markt gewoon door kon gaan. Dit kostte wel veel kracht en inspanning, maar we hebben het wel voor elkaar gekregen,” vertelt Ruud de Dreu. Dit is te zien, want er ligt bijna nergens meer sneeuw. Alleen aan de zijkant tegen de winkels ligt er af en toe nog een hoopje sneeuw. De eigenaar van de specerijenkraam merkt wel dat het nu door de kou ook rustiger is. “Elke zaterdag sta ik op deze markt en je ziet vergeleken met de vorige weken voor de kou dat er minder mensen zijn.” Margriet Luijckx vertelt dat ze nu haar boodschappen snel haalt en daarna gelijk naar huis gaat. “Ondanks het weer kom ik wel, want ik heb mijn boodschappen nodig. Alleen normaal loop ik gezellig een rondje op de markt, maar door corona ging ik al snel heen en weer en door de kou wil ik eigenlijk nog sneller weg zijn.”

 

FleurHartmeijer | Props

Drukte op de markt
Boven de patatkramen vliegen krijsende meeuwen. Een jongetje roept dat de meeuwen moeten wegblijven van zijn patatjes. “Je moet je patat goed beschermen hoor, anders komen de meeuwen ze pakken. Maar dat kan jij wel hé,” zegt een medewerker van de patatkraam. Bij de visboer staan er vier volle rijen met mensen voor de kraam. In de rijen staan mensen die dik ingepakt zijn met jassen, sjaals, mutsen en handschoenen. Sommige mensen wrijven in hun handen om zich warm te houden. Andere wachtenden blazen in hun handen en er zijn er een paar die blijven bewegen op hun plek. Ondanks dat er vier viskramen staan, lijkt deze geen concurrentie te hebben. Er staan pionnen voor de kraam zodat de bezoekers netjes in rijen kunnen wachten en de gepaste afstand kunnen houden. “Koud is het hé meneer! Bedankt voor het wachten, hier is uw familiebak kibbeling,” roept een meisje in de kraam. Naast de viskraam is het aan beide kanten ook druk. Bij de bakker staan grote heaters. Een jongen staat er bij met een lange mouwenshirt aan met de naam van de bakker erop. Er lopen meer mensen met hetzelfde shirt rond achter de kraam. Ondanks de kou moeten ze met dit shirt aan werken. Dat verklaart ook de velen heaters. Aan de rechterkant van de viskraam staat een kraam waar het lijkt alsof de kraam is ingepakt met plastic. Er hangen plastic zeilen aan alle kanten van de kraam om de kou buiten te houden. Het is één van de drie groente- en fruitkramen. Ook zijn er andere kramen die dit hebben gedaan. “Ik kom vooral voor de groenten en fruit op deze markt. Die zijn hier een stuk lekkerder dan in de supermarkt. Ik ben een grote fan van deze markt,” vertelt Margriet Luijckx.

FleurHartmeijerundefinedundefined
| Props

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Tevredenheid
Voor de eigenaren van de marktkramen is het geen voordeel dat de winkels en horeca nu dicht zijn. Hierdoor zijn er nog minder mensen. “Mensen komen nu snel voor hun benodigdheden, zoals brood, groenten en fruit. Ze gaan minder snel een rondje lopen. Helaas moet ik het nou net hebben van die mensen,” vertelt de eigenaar van de specerijenkraam. Ook de eigenaar van de DierenDingenkraam heeft hier last van. “Mijn kraam mocht hier eerst niet meer staan vanwege corona. Na zeven weken mag ik er eindelijk weer staan.” Hij vertelt ook dat dit wel een markt is met veel klandizie voor zijn producten. Doordat de kraam er nu eindelijk weer staat, komen er genoeg mensen langs ondanks de kou. Zo ook een mevrouw met een teckel met een jasje aan. Hij kwispelt, omdat zijn baasje wat lekkers koopt. Bij de specerijenkraam staan naast veel zakjes met verschillende kleuren kruiden ook veel potjes met soorten sambal. Ze staan netjes op een rij met de naam er groot op. Ook hier komen mensen iets kopen. Ze vragen aan de eigenaar tips en wat er in zijn producten zit. “Tevreden ben ik zeker over deze markt. Het is alleen jammer dat er nu ook minder mensen van buitenaf komen door corona en deze dagen ook de kou.”

| Props

Kleinere markt
In totaal zouden 50 ondernemers 160 kraamplaatsen bezetten. Dat is nu zeker niet het geval. Ruud de Dreu vertelt dat er maar 90 kraamplaatsen bezet zijn. Een verkoopwagen is al drie kraamplaatsen. Dit is duidelijk te zien door de vele lege plekken op de Sarisgang en er is meer ruimte tussen de kramen dan normaal als ze hutjemutje naast elkaar staan. Ook hebben de kramen eigen maatregelen genomen, zoals pionnen voor de kraam van de kaasboer en de viskraam. “We hebben er als organisatie voor gekozen om geen stickers op de grond te plakken. Dit deden we eerst wel, maar doordat ze steeds opnieuw geplakt moeten worden is dat zonde voor het milieu en de tijd.” Wel staan de kramen nu enkelzijdig in plaats van dubbelzijdig en is er een looppad van acht meter breed, zodat mensen makkelijker kunnen doorstromen. “We hopen zo snel mogelijk en als het weer kan onze mooie markt neer te kunnen zetten,” vertelt Ruud vol passie over zijn Dordtse markt.