Dordtenaren gaan voorzichtig het natuurijs op

DORDRECHT – De officiële ijsbanen zijn nog gesloten, omdat het ijs volgens hun richtlijnen nog te zwak is. Schaatsliefhebbers in Dordrecht kunnen echter niet wachten. Zij hebben er een nat pak voor over.

11 Februari 2021, door Sil Steur

Bevroren sloot aan de Van Baerlestraat

In de brede sloot die parallel tussen de Van Baerlestraat en de Hugo de Grootlaan ligt, is het water bevroren. Het besneeuwde ijs vormt in de zonnige middag een potentiële speelplaats voor zo’n 30 kinderen. Alle aanwezigen zijn nog erg voorzichtig met het betreden van de ijsvlakte.

Twee aanwezigen zijn de 17-jarigen jongens, Bram Hoddenbach en Danique de Keijzer. Zij zijn allebei erg nieuwsgierig naar het ijs en kunnen niet wachten om het te betreden. Aan de voorbereiding zal het in ieder geval niet liggen; ze hebben allebei een dikke winterjas en een oude broek aangedaan. Danique zegt: “Vroeger schaatsten Bram en ik ook altijd samen. De laatste keer was denk ik vier jaar geleden. Het is leuk om dit weer eens te doen!”

En spannend. Wanneer ze hun noren strak genoeg hebben gestrikt, betreden ze voorzichtig het krakende speelveld. De andere kinderen schaatsen met een grote snelheid heen en weer, terwijl Bram en Danique nog onwennig staan te wiebelen. Na een aantal minuten hebben ze de techniek weer onder de knie.

Maar niet voor lang, want Bram zakt tot zijn middel door het ijs. Danique lacht. Vloekend probeert Bram zichzelf uit het ijs te helpen. Hij zet al zijn gewicht op zijn armen, zodat hij zijn benen vervolgens op het ijs kan gooien, maar daardoor breekt er weer een stuk ijs af. Na een paar pogingen kan hij zijn kletsnatte benen op het ijs krijgen. Vervolgens tijgert hij van het wak vandaan. Eenmaal aan de kant moet hij ook lachen. “Dit is nou precies de reden waarom ik mijn telefoon heb achtergelaten!”

Bram Hoddenbach (17) zakt door het ijs

“Ik schaatste te veel aan de zijkant,” legt hij later uit. “Ik ga wel door met schaatsen, ik ben er nu toch.”

Angela Hazelzet, die aan de oever staat te kijken, informeert haar kinderen na het ongelukje dat ze niet in de buurt moeten komen van het wak wat Bram heeft veroorzaakt. “Dat hoeft niet bij één van die van mij te gebeuren. En zelf durf ik er al helemaal nog niet op!”

Dubbeldam

Volgens het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat, bedraagt de draagkracht van goed ijs voor een volwassen man 4 à 5 centimeter. In Dubbeldam verwacht IJsclub de Winterkoning dat ze nog twee nachten moeten wachten tot ze openkunnen. Hun ijs moet dikker zijn dan die voor één volwassen man, omdat er meerder mensen op zullen schaatsen. ‘Een minimale ijsdikte van 8 centimeter is cruciaal’ leggen ze op hun website uit.  Als deze dikte is behaald, zullen ze alleen opengaan voor leden en zullen ze werken met tijdssloten. Maar naast de ijsbaan wordt in de namiddag op een bevroren sloot geschaatst.

Bevroren sloot naast ijsclub De Winterkoning

Ook hier is het ijs bedekt met een klein laagje sneeuw. De 19-jarige Noor van der Wijden vindt het spannend: “Het ijs kraakt heel erg en het is door de sneeuw moeilijk te zien waar de gaten zitten. En wanneer je door een smaller stuk van de sloot schaatst, zie je het water aan de zijkanten van het bevroren oppervlak over het ijs naar je toe glijden.”

Toch is Noor heel blij dat ze op natuurijs kan schaatsen: “Het is zo lang geleden dat ik op natuurijs heb kunnen schaatsen, ik kan het me bijna niet meer herinneren. Maar in tijden van corona is deze afleiding erg fijn.”

Drukte bij schaatsslijper

Bij het Optisport Sportcentrum in Dordrecht ervaren ze ook de drukte op het ijs. Maar op een andere manier, want zij hebben op een creatieve wijze een schaatsslijperij-zaakje geopend. In een hal aan de voorzijde van het gebouw hebben ze tientallen schaatsen klaarliggen om geslepen te worden. In een kantoor links van deze hal worden vanuit een raampje de betalingen gedaan.

Schaatsslijperij-zaak in de Optisport Sportcentrum in Dordrecht

De teamleider van de ijsbaan, Rodney van Gelderen, vertelt dat het ongelooflijk druk is. “Vandaag kwamen bijvoorbeeld zoveel mensen langs, dat we al om half vier in de middag moesten stoppen met het aannemen van botte schaatsen. Dat is vroeg als je weet dat we een kwartier doen over het slijpen van kunstschaatsen en we stoppen met slijpen om vijf uur in de middag.”

“De opstelling is niet ideaal maar voor wat er mogelijk is, is het prima,” meldt Rodney. De klanten wachten voor de hal, tot het moment dat hun schaatsen geslepen zijn. Wanneer dat is gebeurd opent een medewerker de deur en roept hij de klant. De klant krijgt haar schaatsen en wordt verzocht bij het tweede raampje van links te kloppen. Een andere medewerkster doet dit raampje open zoals op de afbeelding te zien is. De medewerker, die ook de geslepen schaatsen overhandigde, roept naar de dame die uit het raampje hangt het bedrag dat betaald moet worden. Wanneer de klant heeft betaald kan hij of zij genieten van het natuurijs.