Winkels mogen open voor afhaal: “De meeste mensen laten het toch liever bezorgen”

Al vanaf 7 december 2020 is zijn winkel Dream Stones in Den Bosch gesloten. Remco Setz mist 90 procent van zijn inkomsten en zegt niets aan de click en collect-regeling te hebben: “Het voelt meer alsof de overheid wil laten zien dat ze er voor de ondernemer is, maar naar mijn gevoel is ze dat niet.” Hij overleeft de coronacrisis met een extra baan.

Er is markt in het centrum van Den Bosch, wat zorgt voor een redelijke menigte op het marktplein. Buiten de hoofdstraat, in de Snellestraat staat het pand van Remco’s winkel Dream Stones. Op de glazen deur hangt een bordje met de tekst ‘gesloten’. Een beeld dat in veel winkelstraten normaal is geworden.

Remco Setz staat bij zijn bureau. Als hij ziet dat ik voor de deur sta zwaait hij vrolijk en komt hij naar de deur gelopen. Hij haalt het slot van de deur: “Kom binnen, let niet op de rommel. Als er klanten zijn is het een stuk netter,” zegt Setz met een lach. Er staat een polijst trommel in een hoekje die druk bezig is met het perfectioneren van de edelstenen. Het geluid ervan klinkt luid als je binnenloopt.

Julia van Gils | Props

 

Het is een lange, smalle winkel. De planken en vitrines zijn gevuld met allerlei prachtige en kleurrijke stenen, kristallen en sieraden. Helemaal achter in de winkel staat een grote kast met erin de grootste kristallen en geodes: een indrukwekkend beeld.

Remco gaat zitten aan zijn bureau waar hij normaal gesproken zijn consulten houdt en lucht zijn hart over de situatie waarin hij zich nu bevindt: “De winkel staat helemaal stil.” Afhalen gebeurt bij de winkel ook nauwelijks. De mensen bestellen wel maar kiezen liever voor bezorging dan dat ze het product komen afhalen. “Via de webshop wordt er wel het een en ander besteld, maar dat is nog geen tiende van wat ik normaal verkoop.” Volgens Remco is dit omdat de mensen de edelstenen willen kunnen zien, vasthouden, ervaren en sieraden willen kunnen omdoen om te kijken of het mooi staat.

De click en collect-regeling is ingegaan op 10 februari. Als koper kun je online een bestelling plaatsen bij een winkel. Deze bestelling kun je dan in een bepaald tijdslot op komen halen bij de desbetreffende winkel. Het is de bedoeling dat je je bestelde product(en) alleen ophaalt, met als voorwaarde dat je klachtenvrij bent. Het winkelpersoneel zet het pakket voor de klant klaar zodat het opgehaald kan worden.

“Ik werk alleen voor de kosten,” zegt Remco. Zelf houdt hij niets meer over. “Ik heb het geluk dat ik al bijna drie jaar werk bij een ander bedrijf als accountmanager. Dat is hetgeen dat mij door deze heftige maanden red. Ik ben continu aan het werk om alles te kunnen betalen.”

“Ik krijg ook bijna geen compensatie,” zegt hij, teleurstelling klinkt in zijn stem, “ik krijg driehonderd euro in de maand, terwijl ik ongeveer tweeduizend euro aan kosten heb.” Het valt even stil. “Iedereen moet een beetje ondernemersrisico hebben,” gaat Remco verder, “maar als iemand mij verplicht om dicht te gaan is dat geen ondernemersrisico meer.”

Omdat de winkel gesloten is heeft Remco ook al lang geen contact meer gehad met klanten. “Dat mis ik toch wel het meest. Toen de winkel nog open mocht ging het best goed. Er mochten drie mensen naar binnen en iedereen hield zich daar goed aan. Ze waren blij dat ze ten minste iets mochten.”

Remco wordt regelmatig gebeld door mensen met de vraag of hij open is. “Ik denk dan bij mezelf: ‘Welke winkel in Nederland is er nu open?’” Hij verbaast zich ook over hoe weinig mensen eigenlijk weten over ondernemerschap. “Ik hoor van zoveel mensen dat wij de coronacrisis wel door moeten komen met al die subsidies,” Remco haalt zijn schouders op, “maar het is niet genoeg.” Hij wijst naar buiten, waar de straat akelig leeg is, en vertelt dat hij in zijn omgeving vijf of zes bedrijven kent die op omvallen staan. Hij is even stil en het gerommel van de polijst trommel is weer duidelijk te horen. “Dat vind ik echt heftig,” zegt hij, “je hebt straks gewoon lege steden.”

Remco hoopt dat alles zo snel mogelijk weer terug naar het normale kan gaan. “Ik wil mijn winkel weer open kunnen doen en de normale omzet draaien. Dan kan ik weer door.”

De coronacrisis doorkomen haalt hij wel. Daarvan lijkt hij helemaal zeker te zijn: “Ik heb de extra baan die ervoor zorgt dat ik alles kan betalen, ik houd niets over, maar dat is voor nu oké,” zegt Setz, “die tijd kan ik wel uitzitten. Daarna ga ik met volle moed weer door.”

Wanneer het tijd is om te gaan sluit ik de winkeldeur achter me. Remco zwaait nog even en draait hem weer op slot.

Julia van Gils | Props