Lege hokken, lege veldjes 

‘s-Hertogenbosch, 5 Maart 2021 – Mensen werken thuis, jongeren hebben online lessen en er zijn geen activiteiten om naartoe te gaan. Hierdoor hebben mensen in coronatijd tijd over en behoefte aan een extra gezinslid. Honden en katten worden hierom vaker geadopteerd. Dit merken ze ook bij het dierentehuis in ‘s-Hertogenbosch

| Props

Lege hokken bij dierentehuis ‘s-Hertogenbosch

Als je het dierentehuis binnenkomt lopen is het te stil, je mist de spelende honden van de dagopvang en de geluiden die normaal van het pension af komen. Geen mensen die komen kijken naar de weinige dieren die in de hokken zitten. Het enige wat je hoort zijn de fluitende vogels op een zonnige dag.

“Zodra we een beestje op onze site zetten krijgen we gelijk tientallen mailtjes, het is dan echt stormlopen. We moeten dan gaan kijken welk baasje het best bij het karakter van het diertje past” vertelt Hanka Sol. Ze werkt al negen jaar bij het dierentehuis is Den Bosch en heeft zelden zo’n leeg tehuis gezien. Tijdens de pandemie heeft zo’n 8 procent van de Nederlandse huishoudens een huisdier aangeschaft, terwijl dit in 2019 nog 6.4 procent was. Ook heeft 7 procent het voornemen om nog een huisdier aan te schaffen in het komende jaar. Dit blijkt uit de cijfers van Dibevo, zij doen sinds 2002 jaarlijks een onderzoek onder ruim 7500 huishoudens.

| Props

De hond Patch

Sol laat de hokken zien van de honden “Het zit niet vaak helemaal vol maar zo leeg als het nu is komt bijna nooit voor, er worden minder dieren bij het asiel afgegeven en degene die we krijgen, vinden al snel een baasje”. We gaan samen even op bezoek bij de hond Patch, “Hij komt uit Rusland en mist zoals je ziet een oogje, daar komt dan ook de naam Patch vandaan” vertelt Sol. Patch komt al enthousiast naar ons toe en Sol geeft het diertje meteen een aai over z’n bol. Hierna ziet de hond mij staan en komt hij even gedag zeggen. Sol probeert ondertussen de Morris, de hond in het hok ernaast, stil te krijgen “Ik denk dat hij ook aandacht wil” zegt ze lachend. “Patch is een grote knuffelbeer, van aandacht houdt hij wel”. Patch loopt gauw weer terug naar Sol die hem nogmaals enthousiast begroet en knuffelt. “Komende week komt er iemand voor hem kijken!”.

Donaties en dagopvang

“Het is zo moeilijk vol te houden, alles is leeg en ook de dagopvang is niks op ‘t moment”, aldus Sol. “In de dagopvang krijgen we geen honden omdat de dieren bijna nooit alleen thuis zijn in coronatijd. Het dierentehuis heeft hierdoor bijna geen inkomsten terwijl we de beestjes die we hebben wel moeten verzorgen”.

| Props

De hond Bolle

“De meeste beestjes die we nu nog hebben zijn degene met een ‘rugzakje’. Dit zijn dieren die bijvoorbeeld niet goed met kinderen kunnen omgaan, zij hebben vaak een ervaren baasje nodig”, vertelt Sol. Een van deze dieren met een rugzakje is de hond Bolle waar we even gaan kijken. Terwijl we langs lopen kijkt Bolle ons nieuwsgierig door de spaken van het hek aan. Sol: “Bolle was een oude vechthond, toen hij bij ons kwam zat ie onder de wonden en bloed”.

 

 

Volgens LICG.nl (het Landelijk InformatieCentrum Gezelschapsdieren) had bijna 50 procent van de huishoudens in Nederland in 2020 een huisdier. Honden en katten waren het populairst. Ongeveer 20 procent van de huishoudens had een kat, 17 procent van de huishoudens had een hond. De kattenpopulatie is van 2019 op 2020 gestegen van 2.6 miljoen naar 3.1 miljoen en de hondenpopulatie van 1.5 miljoen naar 1.9 miljoen. Het totaal aantal huisdieren in Nederland werd in 2020 geschat naar 27 miljoen.

| Props

De donaties

Gelukkig krijgt het dierentehuis nog wel donaties, soms in de vorm van geld maar meestal in de vorm van voorwerpen. Matjes waar de dieren op kunnen liggen, tuigjes voor het uitlaten maar ook speeltjes. “De donaties helpen wel, dat is echt heel fijn,” vertelt Sol. Ook maakt het tehuis gebruik van crowdfunding, op hun site hebben ze dan ook verschillende manieren staan over hoe je het dierentehuis kunt helpen. Voor meer informatie kijk hier.

 

Ook katten populair

Ook laat Sol het bijna lege kattenpaveljoen zien “Ook hier is het bijna nooit leeg, katten zijn ook erg populair, vooral nu in coronatijd.” Bij het dierentehuis laten ze katten castreren of steriliseren als ze aankomen in hun tijdelijke huis. Ondertussen rekt een kat zich uit, loopt onze richting op en kijkt door de tralies van zijn kooitje ons nieuwsgierig aan. “Op dit moment komt de arts alleen maar op afspraak, normaal is de arts er vaker dat gaat nu niet door corona.”

 

Verwachtingen na corona

| Props

De hond Kora

“We verwachten dat het na corona weer drukker gaat worden met aannames, mensen hebben dan weer minder tijd om voor hun dieren te zorgen” vertelt Sol. De grootste reden waarom de adopties zo zijn toegenomen is: tijd. Tijdens de pandemie hebben mensen meer tijd om voor dieren te zorgen. Dit blijkt uit een onderzoek van Dibevo. “Mensen hebben nu nog veel tijd maar zodra iedereen weer moet gaan werken wordt die tijd die ze kunnen besteden aan de dieren weer veel kleiner.” Sol heeft een dubbel gevoel over de verwachte aannames “het is natuurlijk fijn voor onze inkomsten maar voor die dieren is het een heftige ervaring om ineens weggegeven te worden.”

Sol hoopt dat de dagopvang na corona weer dieren krijgt om te verzorgen “mensen gaan weer meer op vakantie en moeten naar het werk. Tijdens corona is er altijd wel iemand thuis, als het voorbij is moeten de dieren weer meer alleen blijven.” Ze denkt ook dat dieren last kunnen krijgen van verlatingsangst: “de dieren die opgevoed zijn in coronatijd zijn gewend aan mensen om hun heen, zij zijn bijna nooit alleen thuis. Als je ze dan ineens alleen thuis laat heb je een goede kans dat ze verlatingsangst krijgen”.

Wanneer we teruglopen, lopen we langs Kora. Een zwarte hond die blij is haar verzorger en de vreemde bezoeker te zien. Het is zo te zien de enige hond in de buitenhokken. Door de spaken van het hok heen snuffelt ze voorzichtig aan mijn hand en geeft me vervolgens een likje. Als gedag krijgt ze nog een aai over haar hoofdje van Sol.

 

Geschreven door: Kika Rademakers