FC Den Bosch wint na 157 dagen eindelijk weer eens een wedstrijd

FC Den Bosch sluit een bewegelijke februarimaand af met een verdiende 3-0 overwinning op Jong FC Utrecht. Een trainerswissel en slepende vergaderingen over de verkoop van de club gingen daaraan vooraf. 

In een leeg stadion, afgezien van een handjevol verslaggevers, beginnen beide ploegen aan de warming-up. Die kunnen de spelers goed gebruiken aangezien het op dat moment slechts een graad of vijf is. De verslaggevers op de tribune moeten het doen met een kopje koffie of thee. Wat beide clubs ook goed kunnen gebruiken is een overwinning. Jong FC Utrecht heeft sinds 8 januari niet meer gewonnen. FC Den Bosch heeft wat meer geduld nodig gehad want die hebben sinds 22 september, 157 dagen dus, voor het laatst drie punten mogen bijschrijvenHet geduld van de club uit Den Bosch begint nu wel op te raken en dus is het tijd om snel te beginnen aan de wedstrijd 

Om 21:00 ging in Den Bosch niet alleen de avondklok in, ook het begin van de wedstrijd tegen Jong FC Utrecht werd op datzelfde moment ingeluid. Wat we vanaf de eerste minuut duidelijk kunnen zien is de manier van coaching van trainer Jack de Gier. Hij staat vanaf de start bijna tegen de zijlijn van het veld aan. Drukke handgebaren en veel roepen naar zijn spelers is zijn manier van coaching. “Ik denk dat dat op dit moment ook nog wel nodig is”, zei de trainer na afloop van de wedstrijd. De Gier is de vervanger van Erik van der Ven. De slechte reeks van verloren wedstrijden is onder leiding van de ontslagen trainer ingezet. Daarmee staat FC Den Bosch op het moment van aanvang met dertien punten onderaan het klassement. De taak voor De Gier dus om met Den Bosch van die afschuwelijke laatste plaats af te komen. Na iets meer dan een kwartier spelen lijkt het actieve coachen van De Gier zijn vruchten af te werpenJizz Hornkamp schiet na een voorzet van Paco van Moorsel knap binnen. Ook een voorsprong zijn de Bosschenaren niet gewend. Maar vanavond lijken ze erop gebrand om hem niet meer weg te geven.

Jasper Piron | Props

Jasper Piron

Een kans voor allebei de ploegen hier en daar, toch lukt het Den Bosch om de voorsprong vast te houden tot de scheidsrechter op zijn fluit blaast en beide clubs een kwartier naar binnen kunnen om even aan de thee te gaan. Tijd voor het bestuur van de club om snel de telefoon te checken of er nog iemand gebeld heeft om de club te kopen. De laatste maanden gaat het in Den Bosch namelijk nergens anders over. Vier partijen lijken geïnteresseerd te zijn om de club op korte termijn over te nemen. Twee daarvan lijken het meest kansrijk. De eerste partij is het Amerikaanse PMGZe zouden het meest concrete plan hebben ingediend en het meeste geld hebben geboden. PMG is tevens al eigenaar van 4 andere clubs in Europa. De tweede partij bestaat uit Ebert Dollevoet en recordinternational Wesley Sneijder. Ze willen de club schuldenvrij overnemen. Ook zijn ze bereid daarboven op een symbolische één euro te betalen. Toch lijkt de kans dat Sneijder en Dollevoet de nieuwe eigenaren worden, door het bod van PMG, met de dag kleiner te worden. Op dat moment komen de spelers het veld weer opgelopen en kunnen de bestuursleden hun telefoons weer wegleggen om te kijken naar de tweede helft. 

 Hoewel Jong FC Utrecht goed aan het tweede gedeelte van de wedstrijd begon lukte het niet om hun kansen te verzilveren. Dat is mede te danken aan keeper Wouter van der Steen die met een aantal belangrijke reddingen de nul wist te houden. “Lekker Woutje” galmde dus ook vaker dan eens door het stadion. “Het is fijn om belangrijk te zijn met een aantal belangrijke reddingen”, liet van der Steen na de wedstrijd nog even los. Vijf minuten voor het einde van de wedstrijd breidde Romano Postema de voorsprong uit tot 2-0. Na een splijtende pass vanuit de verdediging rondde Postema zelfverzekerd af. In de extra tijd scoorde Ryan Trotman met een gelukje. Na een redding van de Utrechtse keeper Nijhuis ketste de bal op Trotman en viel zo pardoes het doel in. Daarmee stond het 3-0 en beëindigde de scheidsrechter de wedstrijd. Na het fluitsignaal was er een duidelijk opluchting in het stadion te horen van zowel spelers als staf. “‘Jammer dat we nu niet even de stad in kunnen, eindelijk weer eens iets te vieren”, vertelde Postema na de wedstrijd. Een reeks van 157 dagen geen overwinning is eindelijk van de baan en dus kan FC Den Bosch in ieder geval voor de rest van de week rustig ademhalen.