Beste ondernemer van Den Bosch, “Waarvan is die prijs?”

 

’S-Hertogenbosch, 17 februari, 2021:  Indebuurt, een nieuwsmerk dat andere merken binnen de persgroep een warm hart toedraagt, organiseert de nieuwe indebuurtverkiezing: de beste ondernemer van Den Bosch. Dit is een initiatief wat is ontstaan door de coronacrisis. Indebuurt wil hierdoor ondernemers in deze zware tijd in het zonnetje zetten. Wie deze prijs wint, is aan het publiek.

De Indebuurtverkiezing wordt in meerdere steden georganiseerd, op alle ondernemers kan worden gestemd in hun eigen stad.  Wie vind het publiek de beste ondernemer van Den Bosch? De lezers van Inderbuurt kunnen online hun voorkeur doorgeven en zo de titel geven aan hun favoriete ondernemer.

Op het marktplein in Den Bosch is het ondanks de coronaregels verrassend druk met mensen rondom de marktkramen. In de Snellestraat is echter niets meer te merken van deze drukte. Op de grond staan pijlen om aan te geven in welke richting je moet lopen, maar de straat is leeg. Veel winkelpanden zijn donker, op een paar na. Ondernemer Remco Setz zit alleen in zijn winkel. Het is een smalle winkel en door de glazen deur is Remco zichtbaar, hij zit achter in zijn winkel aan een bureau. Op de deur hangt een duidelijk wit bordje met de tekst: GESLOTEN.

Al ruim 2,5 maand zijn de winkels gesloten, dit heeft zware gevolgen voor ondernemers en dit is voelbaar in het centrum. Veel deuren van winkels staan op een kier , er wordt gepoetst, opgeruimd en hier en daar worden wat telefonische bestellingen ingepakt, maar dit zijn niet de werkzaamheden die normaal zouden plaatsvinden. Indebuurt wil deze hardwerkende Bosschenaren graag in het zonnetje zetten tijdens deze zware tijd, echter is het volgens ondernemer en eigenaar van winkel Dreamstones Remco, niet voor de juiste doelgroep. “ Ik vind het grote onzin, het is gewoon reclame. Wat is namelijk de definitie van een goede ondernemer? Als je gaat kijken naar een goede ondernemer zou ik willen hebben dat ze kijken naar ondernemers die iets voor de stad betekenen, die kunnen overleven in moeilijke tijden en kunnen schakelen als een kameleon. De titel die nu gewonnen kan worden is een publieksprijs dus het publiek bepaald, maar de grote ondernemers met het meeste geld winnen waarschijnlijk toch. Deze ondernemers hebben de meeste klanten, dus ook de meeste kans op stemmen”. Remco zit achter zijn laptop met gereedschap en notitieblokken op zijn bureau. “ Zelf ga ik geen moeite doen voor deze verkiezingen, ik hecht er niet zo veel waarde aan”. Hij kijkt rond door zijn winkel en zegt: “Kijk wat we hebben opgebouwd, we zitten hier al 22 jaar en houden het vol. Het is een zware tijd, maar nu gaat het nog, we houden vol”.

 

Via de stille Snellestraat kom je terug op het grote marktplein, met maar een paar kraampjes. De markt ziet er anders uit dan normaal, er staan door de coronaregels alleen maar kramen met etenswaren. Er staat een lange rij bij de delicatessekraam, die extra lang is door de anderhalve meter afstand. Meerdere gezinnen eten een lunch van de viskraam en kinderen spelen tikkertje. Een jonge mevrouw met een blauwe jas kijkt verbaast bij de vraag: op wie gaat u stemmen als beste ondernemer van Den Bosch? “ Waarvan is die prijs? Ik heb er niks van meegekregen, maar ik zou ook niet weten op wie ik zou moeten stemmen”.  Door de winkelstraat, waar ondernemers tafels buiten hebben staan om hun klanten van bestellingen te kunnen voorzien, kom je uit In de Vughterstraat. In deze straat zit de Oil & Vinegar, hier staat de deur op een kier en staat een jonge man achter de balie. Hij doet een mondkapje op en komt richting de deur, “kan ik u ergens mee helpen? Had u een bestelling?”. Op de vraag of hij iets mee had gekregen van de ondernemersverkiezingen van Indebuurt keek hij om zich heen. “Mijn baas is er niet, maar ik weet eigenlijk niet waar dit over gaat. Mijn baas heeft hier ook niks over gezegd, dus ik denk niet dat wij er iets mee doen”.

De Bosschenaren doen hun wekelijkse inkopen, niemand lijkt zich druk te maken om deze verkiezingen. Het is opmerkelijk dat weinig mensen zich er bewust van zijn, het is namelijk een publieksprijs. Zo vertelt Marèl van indebuurt:  “Het is aan de lezer om te bepalen wie als ondernemer geldt en wie niet. Het publiek kan de voorwaarden stellen die horen bij de definitie van ‘de beste ondernemer’, wie deze titel wint ligt dus bij de lezers.

Wie uiteindelijk de beste ondernemer van Den Bosch gaat worden is nog even afwachten, de bekendmaking is in de week van 22 maart.

MaaikeHees | Props

Bron: Maaike Hees

MaaikeHees | Props

Bron: Maaike Hees

MaaikeHees | Props

Bron: Maaike Hees