‘Ik heb mogen helpen bij het waarmaken van dromen’

Door: Marieke Beekmans

Mike Dobber, directeur van de cultuurfabriek Hall of Fame in Tilburg, neemt na zeven jaar ontslag. Dobber is klaar voor een volgende stap:

Mike Dobber

“Mijn taak is hier volbracht”

Hall of Fame is uitgegroeid tot een grote organisatie met 100 vrijwilligers en zo’n 72.000 bezoekers per jaar. In 2020 zal de vierde editie van het NK skateboarden plaatsvinden onder leiding van Hall of Fame. Een mooi mijlpaal volgens de inmiddels afgetreden directeur.

 

“Wat me heel erg aansprak om bij Hall of Fame te werken was de alternatieve sfeer. De mensen die komen hebben allemaal een eigen verhaal. Veel mensen denken dat de doelgroep hier jongeren is, maar eigenlijk is onze doelgroep mensen. Aan het woord jongeren zit een leeftijdscategorie maar mensen die jong van geest zijn, zijn in mijn ogen ook nog steeds jongeren. Die kunnen 65/70 jaar zijn en nog steeds hier komen voor skatelessen. Nergens in Nederland vind je een toko met deze rauwheid. Deze plek is niet alleen een concertzaal, skatepark of sociaal instituut. De mensen maken deze plek zo uniek.”

Over de afgelopen jaren is Hall of Fame uitgegroeid tot een bruisende plek waar veel te doen is. Van knutsel workshops voor kinderen tot een skatepark en hiphop muziek in de concertzaal. Deze plek staat in het teken van diversiteit, iets wat heel belangrijk is voor Dobber.

“De kracht van deze plek is dat je hier niet wordt beoordeeld om hoe je eruit ziet. Door de jaren heen is de drempel om binnen te stappen nooit groter geworden. Daardoor voelt deze plek snel als een thuis.”

De opdracht voor de directeur was het vinden van een vaste locatie en meer rust creëren. Nu is de organisatie zeven jaar verder en staan ze in de koersdocumenten van Tilburg. Hierin staat dat Hall of Fame moet blijven en een vaste plek heeft in de Spoorzone.

“In 2018 is Hall of Fame uitgeroepen tot een kernpodium C. Daar ben ik heel trots op. Daarmee zijn we een van de belangrijkste podia in Nederland geworden en de eerste met een urban sports park. De organisatie kreeg meer erkenning. Toen ik begon kwam er een naar een bandje drie man en een paardenkop kijken, nu verkoop ik shows uit. Dat was een van mijn doelen. Daarnaast ben ik het skatepark gaan herorganiseren. Het skatepark liep helemaal niet goed en door kleine dingen aan te passen en collega’s op nieuwe posities te zetten loopt het skatepark nu ontzettend goed. Echt afgrijselijk goed.”

De groei die Hall of Fame over de jaren heeft doorgemaakt is goed te zien in animo van skatelessen. Vijf jaar geleden had het skatepark nog maar twee lesdagen, nu zitten de vijf lesdagen propvol. Niet alleen kinderen kunnen er terecht, ouderen kunnen ook les volgen. Deze groei heeft ook te maken met het feit dat in 2016 bekend is geworden dat skateboarden vanaf 2020 een officiële olympische sport gaat zijn.

Naast de skatebaan heeft de cultuurfabriek een groot muziekaanbod. Omdat de organisatie voor een groot deel uit vrijwilligers bestaat, wordt deze plek vaak als springplank gebruikt door jonge mensen om verder in de muziekwereld te komen.

“Ongeveer zes jaar geleden stond er een hele introverte jongen bij mijn bureau. Hij wilde iets organiseren met rappers. Dat heeft hij hier gedaan, naar dit evenement kwamen ongeveer 20 mensen op af. Vervolgens hebben we nog een editie gedaan: 50 man. Nog een editie:100 man. Hij wilde binnen anderhalf jaar op Woo Hah staan. Ik heb hem geholpen hierin en een half jaar later stond hij op Woo Hah met zijn eigen plekje. Het jaar daarna stond hij er weer. Inmiddels is hij matchmaker bij Fonds Podiumkunsten en programmeur bij Hall of Fame.

Zo zijn er nog veel meer mensen die door deze plek terecht zijn gekomen bij hun droom. Dat vind ik echt prachtig om te zien. Deze persoonlijke verhalen vind ik het allermooist. Ik heb mogen helpen bij het waarmaken van dromen. Daar ben ik het meest trots op.”

Voor Dobber is de volgende stap Dynamo. De Eindhovense concertzaal is net zoals Hall of Fame een plek om samen te komen voor veel jongeren. Dobber hoopt wat meer tijd te kunnen steken in zijn hobby muziek maken.

“Mijn taak is hier volbracht. Dat betekent dat de opdracht voor de directie ook is veranderd. De spoorzone wordt opnieuw ingericht en er moeten beslissingen worden gemaakt over het gebouw van Hall of Fame. Ik denk dat dit een andere soort leidinggevende moet zijn. Toen dat duidelijk werd heb ik besloten voor mijn hart te kiezen en wat anders te gaan zoeken. Ik wil over tien jaar in de spiegel kunnen kijken wetende dat ik voor mezelf heb gekozen.

Dynamo geeft mij wat meer rust. Het sluit iets meer aan in wat ik nu ambieer: ik wil weer compleet in de muziek, ik wil naar buiten treden. Ik zit hier nu 7 jaar en ik wil verder kijken dan mijn horizon. Bij Dynamo ga ik weer echt de vloer op. Ik ben bij Hall of Fame meer bezig met wat er aan de achterkant gebeurt met papierwerk en vergaderingen. Ik heb behoefte aan meer.

Ik ga het netwerken, de mensen en de sfeer enorm missen. Dit was de leukste speeltuin om in te werken, maar het is tijd voor een volgende stap. ”

Per 1 januari verliet Dobber de organisatie, hij wordt opgevolgd door Frederik Theuwis.