‘Het is echte kunst voor een eerlijke prijs’

Marijne van der Horst

Door: Marieke Beekmans

Kunst toegankelijker maken voor een groot publiek; de studenten van Fontys Hogeschool Beeldende kunst organiseren hiervoor de Fontys Arts Fair in Nuenen. Met de lage prijzen hoopt Marijne van der Horst dat de aanschaf van kunst laagdrempelig wordt.  “Aan kunst kleeft het idee dat het voor een elite groep is, maar dat is helemaal niet zo.”

Bij binnenkomst kom je direct in een groot atelier. Aan de linkerkant is een interactieve performance van de theater opleiding te zien. Verderop in het gebouw speelt een muzikant gitaar. Omringt met kunstwerken ademt deze ruimte creativiteit. Iets wat je niet verwacht als je buiten over het industrieterrein loopt.

“In het vak Crosslab maken wij kennis met het werkveld. Hierin was de opdracht: organiseer een evenement en leer kunst te verkopen. Bij het organiseren kwam er meer bij kijken dan we hadden verwacht. Je kan niet zomaar alles naast elkaar hangen, dan verkoopt het gewoon niet. De werken zijn niet van onszelf, maar van andere kunstenaars.”

De werken variëren van grote schilderijen tot aan kleine schetsen. De diversiteit van het werk zorgt ervoor dat niemand met lege handen naar huis hoeft te gaan; “er is voor ieder wat wils”.

De locatie van het evenement is Art Dumay, een kunsthandel in Nuenen. De studenten hebben in samenwerking met het atelier de werken getaxeerd. “De werken die wij hier hebben zijn van een hoge kwaliteit. We hebben een marktonderzoek gedaan waarbij we de kunstwerken hebben vergeleken met kunstwerken die elders worden verkocht. Op deze manier hebben we een prijs per werk kunnen bepalen.” De prijzen van de kunstwerken variëren tussen de 30 en 350 euro. Dit zijn relatief lage prijzen voor de kwaliteit die je ervoor terugkrijgt. Dat was voor deze groep studenten een belangrijk punt. Kunst voelt voor veel mensen als iets wat niet financieel binnen handbereik ligt. Met dit initiatief wordt dit wel mogelijk gemaakt.

“Vaak geeft kunst het idee dat het alleen voor een bepaalde groep is en daar ligt een zwaktepunt. Deze kunstenaars hebben hun werk niet met die intentie gemaakt. Het is jammer dat veel mensen er niet veel van mee krijgen. Kunst heeft juist de kracht om mensen te verbinden.

Ik denk dat deze prijzen eerlijk zijn tegenover de koper en de kunstenaar. Voor ons als studenten zijn de lage prijzen ook leuker, wij hebben de mogelijkheid om iets te kopen. Er hangen hier kunstwerken die je zelf ook wil hebben. Wij zijn daar nu ook toe in staat: het is echte kunst voor een eerlijke prijs.”

Voor de studenten van Fontys Hogeschool is het belangrijk dat de kunst goed verkoopt. Met het geld kunnen ze startende kunstenaars die een interdisciplinair voorstel hebben en net zijn afgestudeerd financiële hulp bieden. Studenten die net zijn afgestudeerd kunnen een idee voorleggen aan Fontys waarin ze verschillende soorten kunst samenvoegen in een project. In overleg kunnen ze eventueel in aanmerking komen voor een gift, waarmee ze aan de slag kunnen en een mooie start kunnen maken.

“Ik denk dat het heel fijn is dat je als student, net afgestudeerd en waarschijnlijk met een studieschuld, nog steeds creatief bezig kan zijn. Jonge kunstenaars lopen heel vaak tegen een geldprobleem en het lijkt mij heel prettig als je op zo’n moment nog even een steuntje in de rug krijgt. Omdat de opbrengst naar verschillende kunst disciplines gaat wilden wij er ook een evenement van maken waarin verschillende stijlen bij elkaar komen. Hierin hebben we andere opleidingen: muziek, theater en dans gevraagd om ons te helpen, dit in de vorm van een optreden.”

De werken die mensen kunnen kopen zijn Basis Kunst Regeling (BKR) werken. Oorspronkelijk beheerde de gemeente Eindhoven de kunstwerken. In de jaren 60/70 konden jonge kunstenaars hun kunst verkopen aan de gemeente waarmee zij weer nieuwe dingen konden maken. Een aantal jaar geleden heeft Eindhoven de werken geschonken aan Fontys. “Over de jaren is er een flinke selectie gemaakt uit de werken. Het was zo’n grote hoeveelheid dat je je wel kan voorstellen dat lang niet alles even goed was om bijvoorbeeld hier te koop aan te bieden.”

Vorig jaar hadden de studenten een veiling georganiseerd maar dit jaar hebben ze het compleet anders aangepakt. De reden voor deze verandering is dat het op deze manier minder chaotisch is volgens Marijne. Mensen kunnen rustig de tijd nemen en goed nadenken of ze het werk willen kopen.

“We hebben een indeling gemaakt voor de werken van vrijdag en zaterdag. Nu op vrijdag hebben we al best veel zaterdag werken ertussen hangen omdat er zoveel verkocht is; op deze manier vullen we elk gat weer met wat nieuws.”

Art Dumay Nuenen

Het succes zorgt ervoor dat Fontys meer studenten kan helpen dan was verwacht. De totale opbrengst van de markt wordt binnenkort bekend gemaakt.