Het docentenconcert Downtown Teacheteers

Door: Imke Caris

Bron: Kunstencentrum Venlo

 

Kunstencentrum Venlo houdt zondag 12 januari een concert met de naam ‘Downtown Teacheteers’ in theater De Maaspoort. Tijdens dit concert zul je niet kunnen genieten van de leerlingen. Het Kunstencentrum organiseert namelijk voor het eerst sinds 25 jaar een concert waar de docenten zich kunnen laten zien.

 

Wiel Vervoort is een van de organisatoren van dit concert. Zelf speelt hij niet mee maar liep hij er wel aan een tijdje aan te denken om een docentenconcert te organiseren. Tijdens dit concert kunnen de docenten laten zien wat ze allemaal kunnen.

 

Om te beginnen; waar komt de naam ‘Downtown Teacheteers’ vandaan?

“De naam ‘Downtown Teacheteers’ heeft Mike Roelofs, een van de andere organisatoren, verzonnen. Downtown kun je wel. Teachers zijn docenten. En je kunt misschien wel de uitdrukking marketeer. Dat is iemand die zich naar buiten probeert te profileren dus die ‘teer’ is net zoals bij een marketeer maar nu zijn dat de docenten die dat doen, dus ‘teacheteers’. Ik vond het wel een erg leuke omschrijving van zo’n docentenconcert.”

 

Bezuinigingen op het Kunstencentrum konden worden tegengehouden. Heeft dit iets te maken met de aanleiding voor dit concert?

“We hebben mede door politieke partijen en de bevolking gelukkig bezuinigingen tegen kunnen houden. Ik wilde ook wat terug doen voor de bevolking, wat dus uitkwam op een gratis docentenconcert. Nu hebben wij de afgelopen jaren ons best gedaan om een goed docententeam op te bouwen. Echt kwalificeerde mensen, dit heeft betrekking tot de muziekafdeling dus alle docenten zijn afgestudeerd van het conservatorium. Vooral mensen die betrokken zijn bij de regio, die weten wat hier speelt en bekendheid hebben in de regio. Zo hebben we nu een hele hoop docenten. En ik denk dat het een grandioos mooi concert gaat worden, gezien de kwaliteiten van de docenten die meedoen.”

 

Bij de omschrijving van het concert staat dat de beste muzikanten uit de omgeving hun krachten hebben gebundeld en dat ze allemaal op het Kunstencentrum lesgeven. Houden jullie dit concert puur met docenten van het Kunstencentrum?

“Ja, we houden dit concert puur met docenten van het Kunstencentrum. Maar we beginnen het concert met een paar uitzonderlijke talenten. Dit zijn leerlingen die ook les hebben op het Kunstencentrum. Maar op waanzinnig hoog niveau spelen. Dus het is eigenlijk een combinatie van de talenten en de docenten van het Kunstencentrum. Na de talenten volgen de klassiek geschoolden mensen, bijvoorbeeld viool, klarinet, hobo. En geleidelijk aan gaat het over, tot na de pauze, dan is de lichte muziekafdeling dus jazz en pop. Dat is ook de meest logische volgorde van het programma. Je begint niet met jazz en eindigt dan met klassieke muziek.”

 

Het concert vindt plaats in de Frans Boermans zaal van theater De Maaspoort. Was het een bewuste keuze om het concert in De Maaspoort te doen?

“De Maaspoort had onze voorkeur, dat heeft toch meer uitstraling voor een docentenconcert. En de Frans Boermans zaal is wel de perfecte locatie voor zo’n concert. Het is ook de meest geschikte zaal, het is niet een grote zaal maar er kunnen wel wat mensen in. En er is een podium maar de stoelen lopen wel omhoog dus ze hebben geen last van een podium wat misschien te hoog is.”

 

Wat vinden de leraren zelf van dit concert voor docenten?

“Dat is heel verschillend. De mensen die echt een lespraktijk hebben, dus die puur lesgeven en heel weinig zelf uitvoerend zijn, komt er genoeg spanning op. Die docenten zijn het niet zo gewend om op te treden. Maar ik vind het erg knap dat ze wel meedoen. En dan heb je de docenten die wekelijks optreden, voor hen is dit gewoon een concert erbij en die maken zich echt niet druk. Maar ik heb echt respect voor de mensen die niet zo vaak optreden en wel meedoen.”

 

Het concert bestaat uit verschillende soorten muziekgenres, zoals klassiek, pop en jazz. Is dit wat de leraren zelf wilden spelen?

“Ja, het is eigenlijk een afspiegeling van de verschillende soorten muziekgenres waar wij les in geven. Van echte zware klassiek tot echte jazz docenten die we hebben. Maar daar zullen ook verrassende combinaties bij zitten en kun je zien dat klassiek en lichte muziek ook samen kan. Ook bereik je op deze manier meer publiek. Zo komen er mensen kijken die naar klassiek luisteren en mensen die naar jazz luisteren. Het is ook goed dat mensen die bijvoorbeeld actief zijn met jazzmuziek dat ze een keer klassiek horen.”

 

Kiezen de docenten de nummers uit die ze zelf spelen?

“Ja, en dat zijn veel combinaties van docenten. Dus niet echt solistisch, de meeste nummers worden in ensemblevorm gespeeld. Maar de muziek uitzoeken laten we helemaal aan de docenten over. Maar wel met het idee of het aantrekkelijk is voor het publiek om ernaar te luisteren en dat het natuurlijk ook leuk is om te spelen. Maar dat gaat eigenlijk wel natuurlijk en de meeste docenten zijn wel gewend om op te treden.”

 

Denken jullie ook dat de leerlingen er wat van leren als ze komen kijken?

“Ja, dat denk ik wel. De meeste leerlingen van het Kunstencentrum die spelen rond een laag/gemiddeld niveau. Ik denk dat het voor die leerlingen prachtig is om een keer te zien hoe het is als er op een hoog niveau op hun instrument wordt gespeeld. En ik denk dat dat voor de meeste leerlingen ook een stimulans kan zijn. En het is denk ik ook prachtig voor de leerlingen als ze om een keer te zien krijgen wat hun eigen docenten allemaal kunnen.”

 

Komt er nog een volgende editie?

“Ik hoop het wel vaker terug te laten komen. Het docentenconcert is nu eigenlijk nieuw. Ik geloof dat het laatste docentenconcert binnen het Kunstencentrum zo’n 25 jaar geleden is. Maar de volgende keer zullen we de kaartjes niet meer gratis aan kunnen bieden dus daar moeten we dan wel weer iets op verzinnen. We hebben in ieder geval genoeg docenten, ook degene nu niet meedoen, die misschien de volgende editie ook mee willen doen.”