‘Er wordt weer gekort op de kunsten en dat maakt ons boos’

Door: Marieke Beekmans

Andrea Vermeer

 

Er zijn veranderingen in zicht voor theaterstudent Andrea Vermeer. Als de bezuinigen in de kunstensector doorzetten veranderd er veel in haar toekomst. “Het is jammer om te zien dat niet iedereen zich realiseert hoe belangrijk kunst is.”

Cultuurminister Ingrid van Engelshoven wil 8,6 miljoen euro bezuinigen op Fonds Podiumkunsten. De plannen voor het nieuwe kunstbeleid zorgt voor flink wat roering onder de theaterstudenten. Over de afgelopen jaren hebben ze veel moeten slikken en volgens Andrea Vermeer (student docent theater) zijn ze er klaar mee:

“Tot hier en niet verder”

 

Stel de bezuinigingen zetten door, hoe ziet de toekomst er dan uit?

Het geld gaat zich straks verplaatsen van Fonds podiumkunsten naar de basisinfrastructuur (BIS), dit zijn allebei cultuurfondsen. Het geld gaat hier heen omdat de minister wil dat er meer geld gaat naar cultureel erfgoed en talentontwikkeling, daar valt de BIS ook onder. Dus in eerste instantie zou je denken dat dit niks uitmaakt. Het probleem is alleen dat je de BIS niet zomaar inkomt als jonge kunstenaar en dus heel lastig aan geld komt. Door die verschuiving van geld spelen ze een slim spelletje. Hierin kunnen ze zeggen: we bezuinigen niet, het geld gaat naar een ander cultuurfonds. Terwijl dit voor bijna niemand een goede keuze is. Jonge kunstenaars kunnen zo niet bij geld om dingen te ondernemen. Het voelt een beetje alsof ze ons daarmee in de maling nemen.

Wanneer ik iets wil maken en daar geld voor nodig heb en met dat plan zou aankloppen bij Fonds Podiumkunsten zullen zij mij waarschijnlijk weer de deur wijzen: goed idee, maar we hebben geen geld. Het gevolg is dat het voor mij op deze manier heel moeilijk wordt een eigen project te starten.

 

Waarom wordt er volgens jou vaak gekozen om op kunst te bezuinigen?

Op kunst bezuinigen lijkt niet een hele grote impact te hebben. In eerste instantie heb je het niet nodig om de maatschappij draaiende te houden. Je sluit geen ziekenhuizen of belangrijke bedrijven: je kort alleen op de kunsten. Daarnaast denk ik dat heel veel mensen in de politiek niet inzien wat voor belang kunst heeft in onze maatschappij, kunst is overal.

 

Waarom is op kunst bezuinigen een heel fout idee?

Kunst is voor mij iets wat midden in de maatschappij staat. Als je daarop gaat bezuinigen valt dat deel weg. De laatste tijd wordt veel geïnvesteerd in eenzame jongeren maar vervolgens wordt er gekort op cultuurhuizen waar die jongeren kunnen samenkomen en waar ze elkaar kunnen ontmoeten. Dat stukje wordt gewoon niet begrepen. Die twee dingen komen dan juist samen. Kunst zou voor iedereen toegankelijk moeten zijn, daar ligt de kracht. De kracht om mensen met elkaar te verbinden. Om daar op te bezuinigen ontneem je die verbinding. Ik wil werken met de mensen uit de samenleving. Ik wil de kans krijgen theater te maken met het publiek.

 

Denk je dat mensen niet genoeg realiseren dat kunst zo belangrijk is?

Absoluut. Ik denk dat heel veel mensen niet door hebben dat het zo vanzelfsprekend is en dat ze het elke dag tot zich nemen. Heel veel mensen refereren naar kunst alsof het iets is wat heel moeilijk en elitair is en dat zijn pijnpunten. Heel veel mensen kijken naar kunst en zien elke dag kunst om zich heen. Ze hebben dat niet door omdat dat wat voor hen kunst is, veel groter is dan een Netflix serie of een schilderij in je huis.

 

Waarin zou kunst kunnen verbeteren en hoe?

Voor mij is het grootste pijnpunt dat theater en kunst pretendeert heel toegankelijk te zijn maar er tegelijkertijd een heel groot deel van de maatschappij wordt uitgesloten of zich voelt uitgesloten om naar het theater te gaan. Theater is nog niet divers genoeg. Als ik naar het theater ga zie ik alleen maar dezelfde mensen die in het publiek zitten.

Ik probeer in mijn projecten mensen met elkaar te verbinden. Ik wil kunst maken voor een grotere groep en daarin verhalen vertellen met een diverse groep mensen. Op die manier probeer ik de cirkel te doorbreken.

 

Is er angst om af te studeren?

Ik denk niet dat er angst heerst om af te studeren, maar misschien wel twijfel om het te houden bij alleen deze opleiding. Ik kan als ik een extra opleiding doe meer werk genereren. Ik ben dan breder opgeleid voor meerdere dingen. Dat zou me eventueel kunnen helpen met deze moeilijkheden in het vooruitzicht.

 

Hoe nu verder?

Nu moet er een protest komen. Want als we onszelf laten horen gaat er misschien nog iets veranderen. Het allerbelangrijkst: als we een protest gaan doen, moeten we naar buiten komen met één geluid. We moeten ons uitspreken over één ding met dit is wat we willen. Alleen dan heb je een boodschap en kan het iets opleveren. Dat is iets wat het protest moet bevatten. In welke vorm weet ik nog niet maar om te beginnen wordt er een petitie gestart over deze bezuinigingen.

Wat ik heel moeilijk vind hierin is dat onze generatie gewend is dat alles online is. Alles gaat snel en we willen dit soort dingen zoals een protest ook op die manier oplossen, terwijl dat niet altijd zo werkt. Ik vind het moeilijk om de straat op te gaan. Ik houd me liever wat afzijdig en support een stelling via het internet. Ik denk dat heel veel mensen rondlopen met het gevoel dat het prima is om alleen een petitie te ondertekenen. We zijn hierin op elkaar aan het wachten totdat iemand zegt: wacht, we moeten wel iets gaan doen. Dit gebeurt nu.

 

Waarom nu?

Er is al jaren frustratie dat de kunsten altijd de dupe zijn. Ik denk dat dit nu belangrijk is omdat er een unanieme ontwikkeling is ontstaan waarin we met ons allen zeggen: we zijn er klaar mee, tot hier en niet verder. De kunstensector heeft over de jaren al heel veel moeten slikken maar ik voel nu een collectieve frustratie: er wordt weer gekort op de kunsten en dat maakt ons boos.