‘Een document voor de Venlose muziek anno 2019’

 

Door: Imke Caris

‘Kersmis in Venlo’ is een kunst en cultuurproject dat bestaat uit liedjes in het dialect, korte kerstverhalen en twee mini documentaires. Mensen kunnen het boek kopen met daarin de cd, teksten van de liedjes, foto’s en de kerstverhalen. Allemaal natuurlijk in het teken van de Venlose kerst.

 

Vrijdag 13 december vindt de albumpresentatie in Poppodium Grenswerk plaats en wordt er s’ middags gesoundcheckt. De artiesten komen langzaam binnenlopen en er hangt een gezellige sfeer. Iedereen lijkt zin te hebben in het laatste gedeelte van het project. Zo ook Marcel Tabbers, de initiatiefnemer van dit project. “Eigenlijk vieren we vandaag het project. Het voelt nu ook echt als een afronding.”

 

Het begin

Marcel Tabbers is iemand die graag initiatief neemt en is al eerder bezig geweest met meerdere cd’s, andere projecten en evenementen. Ook maakt hij Venlose muziek onder de naam Venlo Snackbar Dreamer.

Tabbers liep al twee jaar rond met het idee om een kerst-cd in het Venloos dialect te maken. “Ik vind kerst een leuke tijd en de muziek leuk maar waarom zijn er geen Venlose liedjes?”

Tabbers had al aan muzikanten gevraagd wat ze van een kerst-cd vonden maar na kerst ebde het idee toch een beetje weg. Toch bleef hij aan het idee denken waardoor dat Tabbers vorig jaar zijn idee op Facebook zette. Zo bracht hij zichzelf in een positie om door te gaan met zijn idee. Veel mensen reageerden enthousiast. Rob Hodselmans, de cameraman, en Johan Hauser, programmeur bij Grenswerk, zochten contact met hem op. En samen begonnen zij te werken aan het project.

 

De verhalen

‘Kersmis in Venlo’ is niet alleen een cd. De cd zit in een boek. In dat boek staan alle artiesten, met foto, die meedoen met de tekst van hun nummer. En niet te vergeten vier kerstverhalen.

“Het leek ons leuk om het project breder te maken dan alleen muziek. Dus hebben we bedacht om nog vier mensen te vragen om een kerstverhaal te schrijven. Rob heeft natuurlijk ook twee korte documentaires en een videoclip gemaakt. En het is ook een mooi boekje geworden. Het is tof dat je nu een boekje hebt wat je kunt bewaren. Een cd dat luisteren mensen nu vaker via Spotify. Dit is echt een document. Een document van de Venlose muziek anno 2019 en alles wat daarbij hoort.”

 

De crowdfunding

‘Kersmis in Venlo’ was een duur project. Om aan dit geld te komen is er in februari een crowdfunding gestart. “Eerst hadden we als doel 10.000 euro. Het ging zo snel dat we het verhoogd hebben tot 15.000 euro en zelfs daar zijn we nog overheen gegaan.” Met de crowdfunding werd er om precies te zijn €15.626 opgehaald dankzij 248 donaties.

Voor ‘Kersmis in Venlo’ heeft Tabbers aan de stichting De Nach van ’t Limburgse Leed of het project onder hen uitgebracht kan worden.

“Je moet dingen regelen, bijvoorbeeld het geld, dat kan ik niet op mijn eigen bankrekening hebben staan. Dus heb ik gevraagd of ik dat via de stichting kon doen. Dit project wordt ook uitgebracht onder de stichting. Het geld wat over is gaat naar de stichting en kunnen zij dat weer verder investeren in de Venlose muziek.”

 

De artiesten

Zelf schreef Tabbers ook een liedje voor de cd. Elk liedje op de cd wordt door een andere artiest geschreven en gezongen. Iets wat Tabbers al vanaf het begin in gedachten had.

“Er zijn in Venlo genoeg leuke bandjes en singer/songwriters die leuke muziek maken. We moesten echt een cd maken waar allemaal die artiesten aan bod komen.”

De artiesten vragen voor de cd was eigenlijk zo gedaan. Het belangrijkste was dat de artiesten hun eigen liedjes schrijven. En dat ze ook liedjes schrijven in het Venloos dialect. Verder is er onderling niks over de liedjes gezegd.

“Wij hebben op een gegeven moment een planning gemaakt. We gingen eind september begin oktober de studio in. En begin september moesten ze het nummer aanleveren. Verder hebben wij niks gezegd. Wij vertrouwen de artiesten op wat ze altijd doen en dat hebben ze ook laten zien. Het is prachtig geworden.”

Tabbers had dit project ook niet met minder mensen willen doen. Hij houdt ervan om dingen samen te doen, maar helemaal alleen was dit hem ook niet gelukt.

“We hebben een prachtig product afgeleverd. Dat had ik alleen nooit gekund. Ik had de liedjes niet alleen kunnen schrijven. En nu is het ook echt iets wat in Venlo leeft. We zijn bijvoorbeeld al vier avonden te zien bij een programma van Omroep Venlo. Samen kun je echt meer impact hebben. Als je het alleen doet dan doe je het met een iemand, maar als je er iemand bij haalt, die haalt er ook iemand bij zoals een olievlek. En die olievlek wordt steeds groter en dat maakt het leuk.”

 

Het succes

Tabbers had niet verwacht dat het zou gaan dan als het nu is gegaan. Naar zijn mening is het alleen maar veel beter gegaan.

“Het is echt ongelofelijk, alles is eigenlijk beter en groter geworden dan dat we verwacht hadden. Grenswerk is helemaal uitverkocht en we zijn bijna door alle cd’s heen. Alles gaat beter dan dat we gehoopt hadden en dat maakt het zo leuk. Dat het zoveel mensen raakt,” zegt hij stralend.

“Ik fietste net hiernaartoe en ik dacht: wat is het ongelofelijk als je heel lang een idee hebt in je hoofd en een jaar later heb je een boekje. Iedereen vindt het tof. Een uitverkochte zaal. Allemaal die muzikanten die hier zijn, die doen het allemaal voor niks die komen gewoon meedoen. Het is echt groot. Ook L1 staat buiten met een bus, die komen opnemen. De kwaliteit is echt goed, we hebben in een super goede studio gezeten. En het boekwerk alles is gewoon op hoog niveau. Het is niet dat we maar iets gedaan hebben.”