‘DEZE BIEB IS ECHT EEN CADEAUTJE AAN MEZELF’

Door: Ziggy Sumter

Uit onderzoek onder 5000 Nederlandse scholieren blijkt dat de leesvaardigheid en het leesplezier van 15-jarige in de afgelopen jaren achteruit is gegaan. Dat viel ook Hanneke Hermes (60) op. Ze begon de Rooise Free Little Library: “Ik hoop jongeren te stimuleren meer te lezen.”

Hanneke opende in september 2015 haar eerste bibliotheek, vooral gericht op volwassenen. Haar huis verraadt haar hobby: overal staan boekenkasten vol met boeken. Enthousiast begint ze te vertellen: “Ik zie de bibliotheek echt als een cadeautje aan mijzelf. Ik had, nu ik verhuisd was, de mogelijkheid om een biebje te beginnen omdat ik nu een oprit heb. Een vriend van mij wilde graag de boom uithollen en daar plankjes en een deur in maken. Ik wilde het wel officieel doen, dus ik schreef me in. Je krijgt dan een officieel nummer en bent dan te vinden op de wereldkaart waar alle tuinbiebjes geregistreerd zijn. Toen heb ik een officiële opening gehad waar ik heel veel enthousiaste reacties kreeg. Vervolgens is er een artikel over geschreven in de MooiRooiKrant.”

Het concept ‘Free Little Library’ is overgewaaid uit Amerika. Daar is het ontstaan. Omdat je daar redelijk ver moet rijden om bijvoorbeeld bij een supermarkt of bibliotheek te komen, hebben veel mensen een bibliotheekje in hun voortuin gemaakt. Een andere reden is het bevorderen van lezen .

De bibliotheek is 24 uur per dag en zeven dagen in de week open. Je pakt een boek en kan daarvoor een ander boek terug zetten, maar dat is geen vereiste. Meestal lezen de mensen het geleende boek één keer en leggen ze het daarna weer terug. Ook staat er een bankje naast zodat mensen een boek kunnen lezen in Hanneke haar voortuin.

“Mijn doel is onder andere het bevorderen van lezen, vooral onder kinderen. Alleen al uit mijn straat zijn er zeker drie kinderen die vaak terugkomen om hier een boek te lezen. Het maakt me heel blij dat ik dat voor hun kan doen. Ik vind het heel belangrijk dat iedereen beschikking tot boeken heeft. Enerzijds omdat lezen goed voor je ontwikkeling is en aan de andere kant omdat lezen natuurlijk super leuk is. Ik vond het dan ook jammer om te lezen dat het leesplezier van jongeren daalt, het leesniveau had ik zien aankomen, maar dit niet. Daarnaast is het een hobby die ik op ieder moment kan uitvoeren en waar ik niet voor weg moet, het is immers in mijn voortuin.”

Naast De Rooise Free Little Library heeft Hanneke nog een biebje, Bir’s Free Little Library. Deze bieb is opgedragen aan haar overleden vriendin Birgit.

“Eind 2015 was Birgit, een vriendin van mij, stervende. Ik kende haar van de bibliotheek en haar passie voor kinderboeken zal ik nooit vergeten. Als volwassene las ik geen kinder- en jeugdboeken meer, maar door haar ben ik dat weer gaan doen. Ik vond toen dat er ook een bieb moest komen met kinderboeken. Helaas kon zij dat niet meer, dus besloot ik een tweede biebje te openen: Bir’s Little Free Library.”

Op Facebook heeft Hanneke een account aangemaakt voor haar bibliotheekjes, waar ze veel leuke reacties krijgt. Ook ligt er een schriftje bij de biebjes waar lezers iets kunnen achterlaten. Af en toe organiseert ze een bijeenkomst met een kampvuur, zoals bijvoorbeeld een kerstboekenmarkt.

Hanneke besteedt best veel tijd en geld aan haar hobby: “De meeste boeken haal ik bij de kringloopwinkel. Ik vind het geweldig om meerdere kringloopwinkels te bezoeken op zoek naar leuke boeken voor in mijn biebjes, dat levert mij ontspanning op. Soms koop ik een nieuw goed boek, die niet bij de kringloop te vinden is. Deze boeken zijn meestal snel weg en zie ik dan ook niet meer terug, maar zo hoort het ook. Ieder kind zou toegang moeten hebben tot deze boeken. Ik vind dat een hobby zeker geld mag kosten, dat is het absoluut waard.”

Hoeveel mensen haar biebjes bezoeken, is ook voor Hanneke een raadsel: “Ik weet dat ik een vaste harde kern heb van mensen die mijn biebjes bezoeken, maar er komen zeker ook nieuwe mensen bij. Heel af en toe koop ik voor een paar euro een advertentie op Facebook om het bereik te verbreden. Hoeveel mensen er precies komen, geen idee. Ik moet doordeweeks veel werken dus ik kan dat niet bijhouden.”

De Rooise Free Little Library en Bir’s Free Little Library zijn te bezoeken aan de Rogge 13 in Sint-Oedenrode.