“Je moet soms een beetje graven maar ieder mens kan íets”

Roos van Kollenburg

Zorgbakkerij Koekkoek is een banketbakkerij opgericht door Ieke Berens (psycheloge) en Chris Zylics (creatief therapeute). Ze ondersteunen hier jongeren met psychische klachten om zo de afstand tot de arbeidsmarkt een stapje kleiner te maken.

Wat doen jullie hier precies?

“Wat we hier doen is werken met jongeren met een psychiatrische kwetsbaarheid. Jongeren de om welke reden dan ook vastgelopen zijn in het leven en wat wij doen is voor hun de afstand tot de arbeidsmarkt kleiner maken. We willen ze basiswerkvaardigheden leren zoals op tijd aanwezig zijn, netjes gekleed zijn en feedback ontvangen. Waardoor ze een betere aansluiting op de arbeidsmarkt hebben.”

“Ik ben zelf (Chris) als tiener depressief geweest en eigenlijk was de overgang vanuit een opname naar weer studeren heel groot. Ik vond dat een hele grote stap om te nemen en wij willen dat graag wat gemakkelijker maken voor deze jongeren. Er bestaan al heel veel dagbestedingen en  meestal is dat een beetje envelopjes vouwen en wij zijn er van overtuigd dat je jezelf nuttig wil voelen, dat je trots bent op wat je doet. Als je bijvoorbeeld kijkt naar Brownies en Downies, die mensen zijn er super trots op wat ze daar doen. Wij maken de koekjes voor hotel Credbl en hoe leuk is het als tiener dat je door de stad loopt met je vrienden en zegt ‘hé die koekjes, die heb ik gemaakt’. Ieder mens kan dingen. Je moet soms een beetje graven maar iedereen kan íets. Als je dat kan benutten en zo deel kan uitmaken van een proces of van een product ben ik ervan overtuigd dat je je veel beter voelt over jezelf. Dat helpt veel beter dan alleen de dag doorkomen door envelopjes te vouwen.”

“Het gaat hier niet om het produceren en er zou ook geen druk bij de jongeren liggen. Het gaat nooit zo zijn dat we dit en dat vandaag af moeten hebben en jullie moeten  harder doorwerken, dat kan niet. Er zijn bijvoorbeeld wel jongeren die willen leren omgaan met druk. Dat betekent niet dat wij heel hard druk gaan opleggen maar dat we hem per dag wel een paar taakjes geven en dan kijken of we dat een klein beetje op kunnen voeren. Dat is alleen als zij dat willen. We zijn een zorgbakkerij we zouden nooit tegen de jongeren zeggen ‘ja hallo, we krijgen het niet af straks moet ik langer blijven’ zo werkt het gewoon niet.”

Hoe kan je hier aan de slag?

“Mensen kunnen een indicatie krijgen. Dat gaat via de gemeente en de gemeente bepaald dan op welke manier je mee kan werken. Het kan zijn dat je gewoon betaald werkt als je dat aankunt en dat prima is. Je hebt ook mensen waarmee dat niet lukt, die de verantwoordelijkheid niet kunnen hebben. Dat noemen ze een participatie ladder. De jongeren die hier komen werken zitten wat lager op die ladder. Het lukt hun dus niet om betaald werk te hebben maar ze willen wel graag werken, de structuur is ook goed voor ze. Er zijn plekken zoals wij waar zij kunnen werken zonder dat zij daar geld aan verdienen en wij bieden ze de hulp en de zorg aan die ze nodig hebben om hier aan de slag te zijn. Omdat wij zorg bieden krijgen we geld van de gemeente om dit te kunnen doen. De mensen zijn in zorg bij ons en dat is een investering dat ze later zelfstandig of half zelfstandig weer kunnen werken.”

 

 

Kan je hier ook beginnen als je niks met bakken hebt gedaan?

“Ja! Zelf als je niets met bakken wil gaan doen. Je moet het wel een beetje leuk vinden maar in principe gaan we er vanuit dat je alles nog moet leren. We richten ons op het ontwikkelen van die werkvaardigheden dat hoeven dus niet persé bakkersvaardigheden te zijn. Als een jongeren echt niets met bakken heeft zou hij ook taarten kunnen bezorgen. Het gaat erom dat ze leren hoe het is om echt mee te draaien.”

Welk effect heeft de Coronacrisis op jongeren met psychische klachten?

“Wat je nu heel veel ziet in de ggz is dat er gefocust wordt op crisismanagement en dat is ook heel erg belangrijk omdat dat het enige is wat we door Corona kunnen bieden. In mijn ervaring is het zo dat wanneer jongeren een goede dagbesteding en een basisritme hebben is de kans op een crisis veel kleiner. Crisismanagement begint hier dus al. Van tevoren was ons gezegd dat we in het begin waarschijnlijk niet zo veel jongeren zouden vinden maar we hebben een hele lijst dus er is wel vraag naar.”

Op de site staat dat jullie zo duurzaam mogelijk produceren. Hoe ziet dat eruit?

“We vinden het heel belangrijkom zo duurzaam mogelijk te produceren. We halen liever de eieren hier bij een boer om de hoek dan dat we ze uit Friesland laten komen. We proberen met alle producten een afweging te maken tussen prijs, dat is ook een belangrijke factor en duurzaamheid. Toen we net in dit pand kwamen stond er ook een hele grote vriezer met tien deuren te loeien en die hebben we meteen vervangen met een die niet zo veel stroom gebruikt. We proberen de jongeren ook mee te geven dat het niet persé zou moet maar dat het wel zo kan en dat het niet zo ingewikkeld is. Door ze ermee in aanraking te laten komen willen we ze niet dwingen om dat zelf thuis ook te gaan doen maar dat ze er wel over nadenken waarom ze iets wel of niet doen.”