Wietplantage: “Altijd dikke pakken geld op zak”

Iedere dag worden er in Nederland wel wietplantages opgerold, namelijk gemiddeld dertien per dag. Dit blijkt uit door politie gepubliceerde cijfers in 2018. Daarnaast is de regering druk met plannen maken voor het experiment met gereguleerde wietteelt, dat waarschijnlijk in 2021 op zijn vroegst zal beginnen.  

Pieter (51), geboren in Australië, had zelf tien jaar lang een wietplantage in Adelaide, Zuid-Australië. Zijn Nederlandse ouders waren al op jonge leeftijd geëmigreerd en wisselden om de paar jaar tussen Nederland en Australië. Pieter is op zijn zeventiende zelf geëmigreerd naar down-under en heeft hier dertig jaar gewoond. Vier jaar geleden is hij weer teruggekomen naar Nederland. Voor de eerste keer in zijn leven werkt hij weer iedere dag, wat hij vreselijk vindt. Hij gaat liever weer terug naar Australië, wiet kweken. 

 

Hoe kwam je in die business terecht? 

“Ik heb altijd wiet gerookt en daarom dacht ik: waarom zou ik het kopen als ik het zelf kan groeien? Ik groeide af en toe een plantje voor eigen gebruik en toen wilde ik het professioneel aanpakken en onder lampen kweken.” 

 

Hoe ben je begonnen met de wietplantage? 

“Ik had bedacht de vloer uit mijn te huis zagen en toen ben ik gaan graven onder het huis. Mijn vriendin kwam thuis en zag dat ik met een decoupeerzaag de vloer eruit aan het zagen was en zei: what te fuck! Ik heb twee weken gegraven. Ik schepte met een emmer het zand weg en dumpte het dan buiten. Om de drie maanden kwam er inspectie, omdat ik in een huurhuis woonde. Onder de vloer zagen zij de plantage niet.” 

 

Hoe ging dat toen verder? 

“Het kweken ging zo goed dat ik boven in mijn slaapkamer nog een groeikamer had gemaakt. De oogst vond plaats voordat de inspectie langskwam en dan haalde ik die kamer weer leeg. Je wordt hebberig, want het is easy money. Je hebt altijd dikke pakken geld op zak.” 

 

Hoe ziet het proces van wiet kweken eruit? 

Ik groeide bubblegum skunk. Ik had de beste skunk van Elizabeth, Adelaide. Het proces begint met achttien uur licht per dag om de planten te laten groeien. Dit ging op timers, want alles was geautomatiseerd. Als ze dan groot genoeg waren moesten ze toppen, dus dan kregen de planten twaalf uur licht per dag. Hierdoor denken ze dat het winter is en dan gaan ze bloemen geven. Dan verdubbelen ze nog eens een keer van grootte. Na een oogst moest ik weer helemaal opnieuw beginnen. Dan sneed ik de stekjes van de moederplant en deze moest ik stekken terwijl de moederplant nog aan t groeien was, anders duurde het nog langer. En we hebben geen tijd. Tijd is geld.” 

 

Gebruikte je zelf ook van je eigen oogst? 

“Ja, ik verkocht alles van goede kwaliteit en hield de kruimels over voor mezelf. Ik had liever geld in mijn zak. Ik blowde veel, namelijk ongeveer vijf of zes joints per dag. Ik was nooit helder, altijd stoned. Ik blow nu niet meer. Ik word er depressief van en ga zitten nadenken aan al de fuck ups in mijn leven. Maar als iemand het me aanbiedt, dan zou ik geen nee zeggen.” 

 

Heb je ook dingen gedaan waar je spijt van hebt? 

“Ik heb nooit spijt. Ja, spijt dat ik gestopt ben. One day in my life ga ik de bush in, vertel ik het aan niemand en doe ik één grote oogst. Eén keer en dan klaar. Dan heb ik genoeg geld om de rest van mijn leven goed van te leven. Als je zoiets doet, mag niemand het weten. Verraders slapen niet. Mensen zijn altijd jaloers. Als jij mooie auto’s hebt en op vakantie gaat en niet werkt dan denken ze: teringlijer.” 

 

Waren er ook gevaren aan het vak?  

“Een hoop dealers pakken gewoon je wiet af, denk aan motorbendes. Daarom moet je eigenlijk nooit met hen dealen. Wat wil je doen? Zij zijn fucked in the head. Of je maakt ze dood, of je laat ze het afpakken. Je kan niet naar de politie en zeggen: zij hebben mijn wiet gepikt.” 

 

Wat is je het meest bijgebleven? 

“Een deal die ik maakte in mijn hippie busje met twee bikers. Ik verkocht twee Australische pond voor zes duizend dollar aan twee grote gasten met baarden. Ze betaalden gewoon netjes, maar dat had ook anders kunnen aflopen. Een maat van mij kende gasten die wiet wilden. Het was tricky en ook wel eng. Ik was op mijn hoede. Ik was bang dat ik mijn oogst kwijtraakte.” 

 

Wat was je beste deal? 

“Het meeste wat ik ooit in één keer heb gehad was acht duizend dollar. Cash. Een gemiddelde deal leverde ongeveer vijf duizend dollars op. Ik verkocht aan grotere dealers en die voerden de wiet in naar andere staten of verkochten het aan kleinere dealers. Zelf dealde ik ook. Of ik ruilde wiet voor gestolen spullen.” 

 

Hoeveel heb je in totaal ongeveer verdiend? 

“Ik verdiende ongeveer tienduizend dollar per jaar, dus honderdduizend dollar in die tien jaar. Misschien iets meer. Als ik het slim had gedaan had ik er nu een huis van kunnen kopen, maar ik heb alles opgemaakt. Ik was niet zo slim.