“Ik zie vlees niet meer als eten”

Het aantal veganisten in Nederland stijgt hard. In 2014 telde Nederland nog 45.000 veganisten, terwijl vijf jaar later de teller al op 121.000 staat. Veganisten zijn mensen die geen gebruik maken van producten waarvoor dieren zijn gebruikt.
Dus naast het niet eten van vlees, eten zij ook geen zuivel, dragen zij geen leren schoenen, geen wollen kleding en ga zo maar door. De groei van veganisten in Nederland zet zich ook voort binnen de Nederlandse Vereniging voor Veganisme (NVV).
Emile Dingemans (38), voorzitter van de vereniging, vertelt over veganisme in Nederland, over zijn eigen ervaringen gerelateerd aan veganisme en over de vereniging.

Emile Dingemans

“Vanaf 2014 was er inderdaad een hele grote groei. Die groei zie je ook in de landen om ons heen. De vereniging heeft nu ongeveer 3.600 leden. De afgelopen maand hebben we er weer tachtig nieuwe leden bij gekregen. En per jaar komen er ongeveer 500 á 600 nieuwe leden bij. Ik denk dat die grote groei voornamelijk komt door social media, YouTube en doordat steeds meer belangrijke mensen zich inzetten voor het fenomeen. Althans, daardoor gaat het sneller. Je krijgt dan een soort domino-effect.

Ik vind het best wel raar dat het nog zo lang duurt voordat een écht grote groep vegan wordt. Als je weet wat de impact is op dieren, op de aarde en op je gezondheid. Dan is de keuze voor vegan de meest logische en de meest rationele keuze. Maar toch eten mensen vlees, misschien is dat gewoonte. Ik denk zelf dat het voornamelijk komt omdat andere mensen het ook doen. Mensen zijn kuddedieren. Je moet toch uit je comfortzone komen en het lef hebben om het anders te doen. Er is ook enige associatie dat vegan producten niet lekker zouden zijn, terwijl mensen vaak het verschil niet proeven. Ik denk dat dat komt omdat het een labeltje wordt gegeven. Mensen denken dan vaak: oh, dat is niet voor mij.

Ik denk ook dat het een probleem is dat we denken in een voedselpiramide. Het is nogal arrogant van de mens om te veronderstellen dat zij bovenaan die piramide staat. Ik denk dat je moet kijken naar wat mens en dier gemeen hebben. Zoals het lijden van pijn en het hebben van een bewustzijn. Een dier hecht net zo veel waarde aan zijn leven als wij, de mens. Wat geeft ons dan het recht om dat dier dood te maken?
Daarom denk ik dat het heel erg belangrijk is om het beeld van de voedselketen door te breken in de maatschappij.
Volgend jaar gaan we een campagne over speciesisme, discriminatie op basis van soort, lanceren. Dus bijvoorbeeld: een hond is net zo intelligent als een varken, maar toch vinden we het heel raar om hond te eten. Een hond wordt beter behandeld dan een varken, dat is speciesistisch en dat proberen we in die campagne uit te leggen.

Het laatste onderzoek dat iets over de stijging van de vleesconsumptie zei, gaf aan dat mensen buiten de deur meer vlees zijn gaan eten. En ik denk ook dat mensen steeds vaker uiteten gaan, als het beter gaat met de economie.
Dus ik denk dat de mensen die al vlees aten, nog meer vlees zijn gaan eten. Terwijl het aantal mensen dat geen vlees en dierlijke producten meer eet, ook is toegenomen.
En de bevolking in Nederland groeit.
Niet alleen in Nederland wordt er meer vlees gegeten, maar over de hele wereld. Ik denk dat de stijging van de vleesconsumptie een gevolg is van de bevolkingsgroei. Maar ik maak me geen zorgen. Uiteindelijk is er nu een toename van vlees, maar dat wordt later echt wel weer ingehaald door het aantal plantaardige eters en veganisten. Ik heb toch echt wel in mijn hoofd zitten dat Nederland in 2050 veganistisch is.

Ik had, voordat ik veganist werd, iets gehoord dat het misschien helemaal niet zo gezond zou zijn. Daar heb ik best wel een tijdje over nagedacht voordat ik daadwerkelijk de stap maakte. Maar persoonlijk merk helemaal geen verschil. Ik hoor van veel mensen dat dierlijke producten ontstekingsgerelateerd zijn. Mensen die bijvoorbeeld artritis of reuma hebben, zouden door het niet meer eten van dierlijke producten er minder tot geen last meer van hebben. Ook sporters kunnen er voordeel bij hebben, omdat je net iets sneller herstelt. Op top niveau kan dat verschil maken. Je hebt minder last van spierpijn en je kan dus weer sneller gaan trainen dan je tegenstander.

Als je gewend bent om online te shoppen, kan je perfect online shoppen. Er zijn tegenwoordig ook hele moderne, leren, vegan schoenen. Ongeveer drie jaar geleden was dat nog een beetje saai, maar gelukkig is dat nu trendy en hip. Het is voor mij persoonlijk soms wel lastig omdat ik 2.10 meter lang ben. Maar zelfs mij lukt het!

Persoonlijk mis ik het eten van vlees absoluut niet. Ik zie het zelf ook niet meer als eten. Ik zie zoals het is, als een dier. Het vergt soms wel wat zelfdiscipline als er op het werk weer iemand jarig is en donuts trakteert. Maar dat gaat gelukkig goed. Ik heb wel een keertje per ongeluk vlees gegeten. Ik had bij de Broodzaak een broodje hummus met avocado gekocht en daar zat ineens een stukje kip tussen. Dat is de enige en laatste keer dat ik kip binnen heb gekregen. En ik vond het niet eens lekker! Dat hebben meerdere veganisten: het eerste jaar dat je veganist bent, vind je een barbecue nog lekker ruiken. Maar gaande jaren ga je het steeds meer ruiken als een lichaam dat verbrand wordt. Misschien is dat door associatie, ik weet het niet.”