Wandelend genieten van de maan én van elkaar in het centrum van Breda

BREDA-In je eigen land vergeet je vaak te genieten van de kleine dingen. Hier is de ‘Maanwandeling’ in het stadscentrum van Breda een perfect voorbeeld van. Een wandeling van vier kilometer door én rondom het centrum van Breda. Onderweg luister je naar een audio over de maan en ontvouwt zich een verhaal over een winterse stad en een eenzame zwerver. 

Sabrina en William bij de Maanwandeling | Lotte van Ruitenburg

Artikel door: Lotte van Ruitenburg

 

Onze verslaggever Lotte van Ruitenburg ging deze route bewandelen samen met een stelletje op acht februari 2022. Sabrina (31)  en haar vriend William (34) zijn erg benieuwd naar deze wandeling. Ze hadden drie dagen geleden de kaartjes online besteld en keken er ontzettend naar uit om ‘de maan je door de straten te laten voeren’, zoals dat mooi op de site staat. De audio kregen ze in hun mail binnen en de wandelschoenen trokken ze aan. 

 

De route begint bij De Ham in Breda, vlak bij de Chassé Promenade. “Wij zijn in de avond pas gaan wandelen, zodat we een mooie sfeer hadden met de lampjes en we hoopten de maan aan de hemel”. Helaas is het weer wat minder. Er zou een regenbui op komst zijn, hiervoor heeft het paar uit voorzorg al een paraplu in hun rugzak meegenomen. De wind is ijzig koud en het stel loopt gepaard en lekker knus door de straten. “Helaas is de maan niet te zien door de bewolking”, aldus William. Onderweg zijn er zes plekken waar je een minuut of twee naar een maan verhaal kan luisteren.

Het verhaal dat je onderweg hoort gaat over een zwerver op straat in de koude wintermaanden. Het sneeuw onder zijn zolen en over zijn kapotte bruine jas. Een sprookjesachtig verhaal dat je anders naar de maan laat kijken werd er beloofd. 

“Het was een mooi verhaal om te horen, maar over de maan zelf hebben we niet veel geleerd”, melden Sabrina en William. Dat is toch anders dan dat er beloofd zou worden. Dit neemt niet weg dat het stel ontzettend aan het genieten is tijdens de wandeling. De mensen op straat groeten elkaar en een regenbui hadden ze nog niet gezien.

Bijna de gehele route was verlicht met lampjes. De bries waaide door de haren en de jassen waren dichtgeknoopt voor de kou. Gesprekken over de maan en het verhaal er omheen kwamen naar voren. Niet door het audiofragment, maar door een oude man die onderweg hen staande houd. Hij vraagt of wij de maanwandeling aan het bewandelen zijn en vertelt over de eerste maanwandeling in 1969. De oude meneer komt overeen met het verhaal wat erg toevallig is. Een bruine kapotte jas, grijze baard en een kromme rug. Erg speciaal dat tijdens de wandeling deze meneer, die anoniem wilde blijven, ons dit mooie verhaal vertelt.

Ook zijn er onderweg tentjes waar je iets te drinken en wat lekkers kan halen. “Het mooiste gedeelte vinden wij bij de Prinsenkade aan het water. Je loopt over een brug en zag de grote kerk, met daarnaast een gezellig straatje met veel verlichting. Het bracht zo’n mooie en gezellige sfeer met zich mee. We zijn hier ook gestopt om een drankje te doen en zijn daarna verder gelopen”, vertelt het stel. 

De Prinsenkade | Lotte van Ruitenburg

De route eindigt bij de Grote Kerk in het centrum van Breda. Vanaf audiofragment vijf wordt duidelijk waarom de kerk op de markt de eindlocatie is. De kerk staat ontzettend mooi verlicht. Het is ondertussen 21.00 en wat rustiger op straat. Een groot nadeel van de wandeling is wel de afstand vanaf het einde naar het beginpunt. “We eindigen in het centrum op de markt, maar de plek waar het begon en dus onze auto geparkeerd staat is toch nog wel een kilometer terug lopen”. Aan het einde van de tour zou ook het ‘Museum of the Moon’  in de Grote Kerk geopend zijn, maar deze was helaas gesloten op dit tijdstip. 

Een doorsnede van een zeven meter grote maan zou daar binnen staan met veel weetjes over de maan. Sabrina en William willen daar zeker nog naar terug gaan. 

 

Benieuwd naar de wandeling? Het kan nog t/m 25 februari 2022. Een ticket kost 3.95! Klik hier