Wandelen is gerust nog van deze tijd

Faith McLean- Vandaag de dag vinden veel mensen een wandeling nogal ouderwets, men wilt liever Netflixen dan lopen. Echter is het nog steeds mogelijk om het meeste uit een wandeling te halen. In Breda kan je deelnemen aan wat voor velen een bijzondere en interessante wandeling is, die gegarandeerd je mening over het wandelen voorgoed zal veranderen. De moonwandeling 2022 is een heuse aanrader voor jong en oud.

Het verhaal van de maan

Zoals de naam al verklapt, staat deze wandeling in het teken van de maan. Terwijl je een route volgt door heel Breda centrum, krijg je zes audiobestanden mee die onderdeel uitmaken van een verhaal dat je afluistert terwijl je aan het lopen bent. Het verhaal gaat over een man die van jongs af aan al gefascineerd is door de maan. Zijn vader beloofde hem voor zijn overlijden nog om de maan voor hem te pakken te krijgen, maar uiteraard is dat nooit gebeurd. Op een dag wanneer het ’s nachts volle maan is, gaat de man naar buiten om de maan te bekijken. Hier komt hij een verdwaald hondje tegen, en het duo vindt later een ladder. Wat blijkt? Deze ladder is oneindig uitschuifbaar! Samen met het verdwaalde hondje, schuift de man de ladder uit tot dat hij de maan bereikt, en wanneer hij is aangekomen op de maan, blijft de man daar voor de rest van zijn leven.

 

Weetjes over de maan

Het PDF bestand dat je moet downloaden voor de route van de wandeling bevat ook leuke feitjes over de gloeiende zilveren bol in de hemel. Wist je bijvoorbeeld dat de maan eigenlijk een overblijfsel is van een botsing tussen de aarde en een andere planeet? En wist je ook dat sommige planeten zelfs meerdere manen hebben? Verder weeg je op de maan maar ongeveer een zesde van je gewicht op aarde, en overdag met zonlicht is het 120 graden Celsius op de maan, terwijl het ’s nachts 170 graden vriest.

 

De wandelroute van de maan

De wandeling begint bij restaurant Nouveau van Ham op het van Coothplein. Vanaf het startpunt, baan je een weg door het Valkenberg, de Grote markt en nog veel meer onderdelen van Breda. Voor het grootste gedeelte is het een rustige route, maar op sommige delen kom je veel mensen tegen. “We kwamen bij een deel langs de haven, en daar was het erg druk omdat er daar veel cafés en restaurants zijn. Dat was een beetje ongemakkelijk, maar voor de rest ging alles prima.” Zei Jasmijn, een meisje die de wandeling liep. “ We doen deze wandeling voor CKV, maar hij is niet super saai of zo. Het is best wel relaxend. We hebben van te voren ook nog wat warme chocomel gehaald, en zo is het eigenlijk best leuk.” Zei Jasmijn’s vriendin Vera, die liever niet in beeld wilde.

 

Organisatoren van de wandeling van de maan

Deze wandeling is georganiseerd door twee organisaties. “ Wij organiseren deze wandeling in samenwerking met The Moonmuseum. Wij zijn een club die ontmoetingen organiseert en wandelingen zijn daar een van. Door de gemeente van Breda zijn wij dus gevraagd om hier speciaal een wandeling voor te maken.” Zegt Parilla, een van de twee oprichters van Breda Wandelt over de mail. “ We zijn begonnen met deze wandel club in 2016, omdat we het wandelen weer hip wilde maken. Tijdens onze wandelingen leer je Breda kennen op een unieke maner, en je maakt waardevolle vriendschappen. Wie wil dat nou niet?”

 

Gezelligheid van de maan

Al met al is de moonwandeling een geslaagd uitje voor jong en oud. Het wandelen door de verlichte binnenstad met een rustgevend verhaal dat je luistert is heel kalmerend, en de atmosfeer is ook erg fijn. In het midden van de winter is het natuurlijk te begrijpen dat de gemiddelde Bredanaar liever niet de kou trotseert wanner het buiten pik donker is, maar als nog is deze wandeling een evenement waarvoor het hartstikke het waard is om je bed uit te kruipen, jas en schoenen aan te doen en lekker de kou in te trekken. Het beste eraan? De wandeling kun je in je eigen tijd doen! Je zit niet vast aan een bepaalde datum of een bepaald tijdstip, en je kan de wandeling dus doen wanneer het voor jou het beste uitkomt. Ga er lekker op uit in je eigen tijd, en uiteraard is je veel plezier gewenst!