Gemeente Breda trapt af met expositie in strijd tegen straatintimidatie

Gemeente Breda heeft de handen ineengeslagen met non-profit organisatie BO Diversity om bewustwording te creëren voor straatintimidatie door middel van een expositie. Op ‘International Womens Day’ opende de burgemeester het bouwwerk. Het Kasteelplein naast ‘intimidatiehotspot’ park Valkenberg staat gevuld met borden en verhalen van de slachtoffers die melding maakten in 2021. Het promoten van meldpunt intimideermijniet.nl is van groot belang volgens de gemeente. 

Pien Van de Ven | Props

expositie intimideermijniet.nl Kasteelplein

Het is een zonnige vrijdagmiddag in Breda. Midden op het Kasteelplein staan pastelgele hekken met hieraan borden met een blauw-roze thema en veel tekst. De passanten lopen met dichtgeknepen ogen haastig langs de borden en doen een poging de lappen tekst te lezen. Terwijl ze onderweg zijn naar hun volgende bestemming worden ze geconfronteerd met de harde cijfers. Slechts een enkeling met de juiste hoeveelheid tijd en interesse stopt en leest op het gemak de verhalen. Hoewel straatintimidatie als groot probleem wordt gezien door de gemeente, kijken velen voorbijgangers toch weg als ze zien wat de borden beschrijven. Het taboe moet volgens BO Diversity en de gemeente worden doorbroken, maar er is nog een lange weg te gaan.

Sprakeloos

Een ouder toeristisch stel passeert de expositie en stopt abrupt. ‘Het is bizar om te lezen dat er zoveel idioterie plaats vindt. Het is nu met de verdachte BN’ers enorm groot geworden, maar ik word er nog steeds stil van.’ Ze wijzen naar het bord waarop staat geschreven dat een onbekende man ongewenst onder het rokje van een meisje begon te filmen. Aandachtig lezen ze het verhaal, maar ze vinden het lastig erop te reageren. Een bekende reactie. De lezers van de borden geven stuk voor stuk aan te schrikken van de verhalen. Het wordt dan ook steeds drukker rondom de hekken.

Het CBS publiceerde op 2 februari voor het eerst een landelijk rapport over straatintimidatie. Twee op de drie vrouwen in de leeftijd van 12 tot 25 jaar zegt, in de periode van 2020 tot 2021, wel eens lastig te zijn gevallen op straat. Ook in Breda komen de meldingen binnen. ‘251 meldingen, en de teller loopt’ vertelt intimideermijniet.nl op de borden. Het plan van Breda om iets aan deze kwestie te doen, ligt al een aantal jaar op tafel vertelt Jos Koevoets, strategisch adviseur veiligheid van de gemeente. Echter kwam er door corona en een personeelswisseling lichte vertraging in de uitvoering van het plan. Van oorsprong was het idee om bijvoorbeeld het meldpunt te promoten in de horeca en door middel van fysieke acties, maar dit was de afgelopen tijd niet mogelijk. Nu alles eindelijk weer open is, ziet de gemeente dit als goed moment om verder te gaan waar ze gebleven waren vertelt Koevoets.

 

Promoten van het probleem

De expositie was het idee van de gemeente in samenwerking met BO Diversity en werd gefinancierd met gemeentelijke subsidie. Niet alleen de expositie is er ter promotie, ook op social media is de organisatie erg actief. De website waar melding gemaakt kan worden, geeft ook uitleg over het onderwerp. De doelgroep van de actie bestaat niet alleen uit meisjes en vrouwen, hij is er ook voor LHBTIQ+. De expositie laat zien dat slachtoffers zich vaak alleen voelen en dat is ook wat de organisaties en gemeente willen bestrijden. Ze laten zien wat omstanders kunnen doen wanneer ze bij een intimiderende situatie aanwezig zijn. Volgens Koevoets is het belangrijk dat de omgeving steun biedt en eventueel zelfs een opmerking maakt.

Dat de doelgroep niet ligt bij de veroorzakers van de intimiderende situaties is voor de passanten wel zichtbaar. ‘Persoonlijk denk ik dat vele intimiderende kleinere situaties uitschieters zijn van het gedrag van de veroorzaker, en dat ze zichzelf niet direct associëren met wat er op de borden staat’, vertelt een passerende mannelijke student. Hij hoopt dat die realisatie wel achteraf komt, wanneer er zich een volgende situatie voordoet. Op een van de borden staat ook wat geschreven over groepsdruk. Wanneer mannen zich in groepen bevinden en roepen naar een alleen lopende vrouw, kan dit voor haar intimiderend overkomen. Dit realiseren de mannen zich dan vaak niet, geeft de expositie aan. Het bevestigt de uitspraak van de jongen.

Pien Van de Ven | Props

Intimidatiehotspots volgens expositie 

Een vrouwelijke voorbijganger glundert met trots naar de expositie. ‘Het is op dit moment erg belangrijk dat we meer grenzen gaan stellen in de maatschappij, dit gebeurt allemaal en dat is hélémaal niet oké.’ Wel trekt ze de uitspraak op het bord ‘intimidatie-hotspots’ in twijfel. ‘Het ligt aan de intimiderende persoon en niet aan de plek.’ Hier heeft Koevoets een andere mening over. Hij geeft aan dat wanneer er melding wordt gemaakt van straatintimidatie, het van belang is waar het plaatsvindt. Op deze manier kan dan worden gekeken of er eventueel camera’s kunnen worden geplaatst of dat er toezichthouders kunnen worden ingezet.

Toekomst

Twee jonge tienermeiden geven aan dat ze geen melding zouden maken wanneer hun iets zou overkomen. ‘Het gebeurt zó vaak, ik kijk er niet meer van op als het gebeurt.’ Ze leggen uit dat aangezien de jongens er toch niet voor worden gestraft, het geen zin heeft. Een meeluisterende vrouwelijke voorbijganger, die ook was gestopt bij de expositie, schrikt hiervan en reageert ‘Het is van belang dat voor de jonge generatie duidelijk wordt dat wat hen overkomt, niet normaal is. Het baart me zorgen dat meiden die nog zó jong zijn, nu al te maken krijgen met dit soort gedrag.’

Met de expositie hoopt Koevoets dat de eerste stap richting gedragsverandering en bewustwording gezet is. Sinds de rechter heeft bepaald dat een verbod op straatintimidatie niet juridisch juist is, is het plan om hard te handhaven rondom de situaties ingeperkt. Wat ze nu nog kunnen doen is zorgen voor bewustwording in de gehele samenleving zodat langzaamaan de situaties zich minder voor gaan doen. Hij legt uit dat de weg nog lang is, en dit een probleem is dat niet binnen één of twee jaar is opgelost. ‘We hopen op een verlenging van de subsidies, zodat we dit soort acties kunnen blijven doen.’