Witwaszaak Alexander H. komt tot zijn einde

Door: Cedric Pelle

Breda– Op dinsdagmiddag 16 februari 2021 om 13.00 vond er in de rechtbank van Breda een rechtszaak plaats in verband met witwassen. Hier moest verdachte Alexander H. terecht staan omdat hij ervan verdacht wordt onderdeel te zijn van een fraudezaak. Alexander H. wordt verdacht van schuldwitwassen.

In mei 2018 wil mevrouw E. (het slachtoffer) met het geld wat zij van een erfenis heeft gekregen, de bouw van haar droomhuis realiseren. Het gaat om een bedrag van €140.000. Het slachtoffer maakt het geld over voor de aankoop van bouwgrond. Maar hier gaat het mis, het rekeningnummer op de factuur blijk vervalst. Het geld komt niet bij het juiste rekeningnummer aan, er is dus sprake van fraude. Het bankrekeningnummer blijkt een -voor de slachtoffer onbekend- Roemeens bankrekeningnummer te zijn. Wanneer dit bekend is wordt de overdracht direct bevroren. Maar tegen de tijd dat dit gebeurd is, is er nog maar €30.000 over van de erfenis.

Dit is waar de verdachte een rol speelt in de zaak. Tussen 5 en 8 mei wordt er op verschillende momenten gebruik gemaakt van de Roemeense rekening bij Nederlandse winkels en banken. Van deze handelingen zijn camerabeelden met daarop twee personen, de beelden worden uitgezonden op opsporing verzocht. Een van deze personen is Alexander H, hij herkent zich in de camerabeelden en meldt zichzelf bij de politie.

Op 16 februari is de verdachte aanwezig bij een MK-zitting in verband met witwassen.

 

 Alexander H.

Alexander H. is al eerder verhoord door de politie, waarbij hij heeft aangegeven op 7 mei bij AMAC (variatie van een Apple store) en een aantal andere winkels is geweest om Apple-producten te kopen.

Mr H. werkt vaker met Apple-producten. Hij koop hij deze Apple-producten, om ze vervolgens met een winstmarge door te verkopen. Deze keer krijgt H. een ‘boodschappenlijstje’ van een relatie (Mr E.) met een bedrag van €40.000, hij krijgt een pinpas die van het Roemeense rekeningnummer is. “Ik wist niet hoe mijn relatie aan 40.000 euro kwam, ik herkende de naam op het pasje niet. Maar ik vertrouwde dit wel, ik zag geen rede om vragen te stellen, ik had vertrouwen in mijn zakenrelatie” vertelt Alexander H.

Alexander H. heeft in 2005 al een straf gekregen in een fraudezaak, de rechtbank gaat hierop in. “Je zou zeggen met uw ervaring dat u weet dat mensen anders kunnen zijn dan alleen eerlijk een oprecht” zegt de voorzitter van de rechtbank. “Ik ging ervan uit dat Mr E. eerlijk zakendoet, dit is misschien dom van mij” legt H. uit.

 

 

‘Echte schade groter dan het verloren bedrag’

De advocate van Mevr E. spreekt van een werkelijke schade, die nog veel groter is dan het bedrag zelf. “De hele zaak heeft veel impact gehad. Mevr E. wilde haar droomhuis realiseren met de erfenis van vroeg overleden familieleden, wat volgens deze zaak nog pijnlijker maakt”.

Daarnaast wijst de jurist ook nog naar het aandeel wat de verdachte heeft gehad in deze zaak. “Deze zaak bestaat uit twee onderdelen. Onderdeel 1: het geld van het slachtoffer naar de rekening krijgen, en onderdeel 2: het geld zo snel mogelijk van de rekening afhalen. Bij dat tweede onderdeel heeft de verdachte een flink aandeel gehad. Hier moet hij dan ook verantwoordelijk voor worden gehouden”

 

Requisitoir

Alexander B. wordt door de rechters schuldig bevonden in schuldwitwassen, zij leggen hun beslissing uit.

“De verdachte had op het minst het vermoeden moeten hebben dat het geld van misdadige afkomst was. Op meerdere momenten had er niet op goed vertrouwen gehandeld moet worden, maar zelf onderzoek gedaan moeten worden.”

Daarnaast baseert de rechtbank deze eis op het feit dat ze Mr H’s. verhaal, een gekke vinden. “De manier van handelen door Apple-producten in te kopen en met een hoog winstmarge door te verkopen, is dubieus. Daarnaast is het raar hoe H. geheimzinnig over zijn zakenrelaties spreekt en geen namen wilt noemen. Waarom is dit zo’n probleem als de business waarin H. werkt legitiem is?”

H. wordt schuldig bevonden van schuldwitwassen. Maar er wordt wel rekening gehouden met het feit dat er sprake is van overschrijding van redelijk termijn omdat de rechtszaak al sinds 2018 bezig is. Op basis hiervan eist de rechtbank voor beide verdachten een straf van 60 uur werkstraf, 2 weken voorwaardelijk met een proeftijd 2 jaar.

Hiernaast worden de verdachten (waaronder dus H.) verantwoordelijk gehouden voor het verdwijnen van het geld van de Roemeense rekening. De rechtbank eist een evenredige verdeling over de verdachten van de resterende financiële schade.

 

Pleidooi

De advocaat van H. vindt dat zijn cliënt niet schuldig is aan schuldwitwassen. Hij geeft aan dat ook Mr H. geen moeite doet om zijn gezicht te bedekken in de camerabeelden. “Mijn client zit niet op problemen te wachten, dat blijk ook uit zijn handelingen. H. doet geen poging zijn gezicht te bedekken, wetende dat er camera’s in de buurt zijn. Ook had H. kunnen kiezen om zich niet melden bij de politie, dan was het wellicht nog niet zo makkelijk geweest om hem te vinden”

De advocaat van Mr H. vindt dat de verhalen van H. en een andere verdachte erg op elkaar lijken. “Blijkbaar trappen mensen hier makkelijk in, zijn zij ook slachtoffers”.

Op 2 maart om 12.30 staat de officiële uitspraak voor Alexander H. gepland.

 

Witwaszaken

In 2019 waren er totaal 1.499 zaken waar iemand werd aangeklaagd voor witwassen. Dit zijn 295 witwaszaken meer dan in 2018, een stijging van 22%. Dit blijkt uit cijfers die BNR heeft opgevraagd bij de Raad voor de Rechtspraak. Volgens het Openbaar ministerie (OM) komt dit door de investering in extra aandacht die het OM de afgelopen jaren heeft gedaan). Daarnaast is door een wetswijziging in de witwaswetgeving de kans ook groter dat bepaalde zaken het label witwassen krijgen. Dit kan zorgen voor een enigszins vertekend beeld.