‘Voor jongeren is er weinig om naar uit te kijken, we willen ze weer perspectief geven’

BREDA –  Jongeren tussen de 18 en 26 mogen weer in groepsverband buiten sporten. Veel jongeren zijn daar blij mee omdat ze zo weer hun energie kwijt kunnen na een dag studeren op hun eigen slaapkamer. Maar er zijn ook sporten die binnen zijn waardoor die nog niet open kunnen, waar de leden natuurlijk van balen. Voor jongeren die niet buiten kunnen sporten en alleen maar op hun studentenkamer zitten komt Gemeente Breda en GGD West-Brabant nu met een initiatief door én voor jongeren.

Julia Vos | Props

Teams van JEKA spelen wedstrijden tegen elkaar

Bij voetbalclub JEKA mag weer gesport worden

Voetballen, dat is wat de leden van JEKA in Breda sinds kort weer mogen doen. Trainingen en wedstrijden worden weer opgepakt zodat iedereen de mogelijkheid heeft te kunnen sporten. Op zaterdag spelen de jongeren onder 18 wedstrijden en op zondag de jongvolwassenen boven de 18. Zo kunnen de wedstrijden onder de leeftijden goed worden verdeeld.

Achter de hekken, als je vanaf de parkeerplaats het terrein oploopt, staan de stewards klaar om te controleren hoeveel mensen binnenkomen. Het gaat er vooral om dat er geen toeschouwers binnen komen. Om te voorkomen dat mensen langs de lijn te dicht op elkaar gaan staan. De kantine die normaal goed gevuld is, is nu leeg. Alleen trainers mogen naar binnen om het team aan te melden voor de wedstrijd, op voorwaarde dat ze een mondkapje dragen. Bij het materiaalhok staan pijlen voor een looproute en er mag maar één iemand naar binnen.

Julia Vos | Props

Bordje bij binnenkomst kantine

De wedstrijden worden niet gespeeld tegen andere clubs maar tegen teams binnen JEKA. Zo wordt er zo min mogelijk gereisd van club naar club en kunnen toch wedstrijden worden gespeeld. Waar normaal fanatiek geschreeuwd wordt door ouders is het nu rustig. Er staan her en der wat ouders die toch komen kijken naar hun kinderen, maar dat is minimaal. En als er ouders zijn staan ze netjes op afstand van het veld en van andere ouders.
Wel komen er teams die later spelen kijken naar teams die aan het spelen zijn. Daardoor ontstaan er kleine groepen van jongeren langs de lijn. Afstand wordt tussen de jongeren niet echt gehouden. Ze worden niet weggestuurd en blijven niet lang staan omdat ze zelf moeten gaan spelen. Een wedstrijd waar waarschijnlijk, net zoals bij veel wedstrijden, weinig afstand zal worden gehouden.

Leden van zwemclub SBC2000 mogen het water nog niet in

Julia Vos | Props

Zwembad de Wisselaar is leeg

Bij JEKA wordt dus weer volop gevoetbald, net zoals bij veel clubs in Breda waar buiten gesport kan worden. Maar er zijn ook genoeg clubs met een binnensport die nog niet open kunnen. Zo’n club is SBC2000, de zwemclub van Breda. Waar het normaal druk is in het water met wedstrijdzwemmers, schoonspringers en waterpoloërs, is het nu leeg. Joëlle (17) en Demi (18) trainen beiden bij SBC2000 maar op dit moment is dat niet mogelijk. In verband met corona liggen ze nu al bijna 4 maanden niet meer in het water. Beiden geven aan het heel jammer te vinden niet te kunnen trainen maar het ook wel begrijpen in verband met corona. Joëlle: “Ik vind wel dat onze club alternatieven moeten zoeken om snel weer te kunnen sporten. Nu zijn er online landtrainingen en soms buiten maar ik mis het zwemmen wel heel erg. Wel zijn er plannen om weer buiten te gaan zwemmen en daar hoop ik op want de alternatieven die er nu zijn vind ik veel minder leuk.”

Ferd Geisler van het bestuur van SBC2000 geeft aan het vervelend te vinden dat de trainingen in het water nog niet door mogen gaan. “Wij vinden dit vervelend mede omdat is gebleken dat het virus in feite binnen 30 seconden onschadelijk is in chloorwater. Het is begrijpelijk dat douchen niet mag en omkleden alleen na het zwemmen kan, maar er is al eerder gebleken dat dit goed mogelijk is.” De club is van mening dat er ook nu veilig getraind zou kunnen worden. “Het enige nadeel is dat je slechts in kleine groepen kan trainen en we dan niet alle leden dezelfde hoeveelheid badwater kunnen geven.” Er worden wel buiten landtrainingen georganiseerd maar het is een heel ander soort training om te geven voor trainers dan dat ze gewend zijn. De club hoopt dat ze snel weer mogen gaan trainen in het water.

Breda City Challenge: door én voor jongeren

De gemeente Breda en GGD West-Brabant heeft een initiatief opgezet voor studenten of bijvoorbeeld jongeren die, zoals bij SBC2000, niet kunnen sporten. Na aanleiding van een onderzoek van gemeente Breda en gesprekken met jongeren zelf, zijn organisatoren Jannet Koster (Gemeente Breda) en Bianca van Iersel (GGD West-Brabant) gaan werken met jongeren aan dit initiatief. Ze kwamen erachter dat veel jongeren geen vooruitzicht meer hebben en ze willen graag het perspectief bij jongeren terug brengen. “We hebben een aantal projecten lopen. Een daarvan is ‘Good Moods’, dit is een platform voor jongeren waar het gaat om het welzijn van jongeren. Het is een plek om nieuwe mensen te ontmoeten maar ook om ideeën te verzamelen voor activiteiten. Daarnaast hebben we ‘Breda geeft een rondje’, hier gaat het om routes in Breda waar kleine activiteiten onderweg te doen zijn. Zoals een drankje drinken bij een horecazaak. Ook hebben we het ‘Try out festival’, hier willen we een kleinschalig festival organiseren. Het zal waarschijnlijk een bootcamp barbecue worden, zodat jongeren bewegen maar ook gezellig een drankje kunnen doen en wat kunnen eten.”

Dit project wordt georganiseerd door en voor jongeren. Jongeren worden dus betrokken bij het organiseren van deze events. Het is voor iedereen in de samenleving goed om te bewegen en in contact te zijn met mensen, maar onder de studenten is hier extra veel vraag naar. “Uit veel onderzoeken blijkt dat beweging goed is voor mensen, helemaal nu we hele dagen achter de computer zitten. Breda City Challenge is iets leuks en we willen mensen weer laten lachen. Lachen is immers gezond. En studenten moeten juist kunnen genieten van het studentenleven en niet alleen maar hoeven te focussen op het studeren. Daarom is dit ook zo belangrijk en we hopen veel jongeren te bereiken en weer te laten lachen.”

Veel sportclubs in Breda kunnen dus weer open en voor de jongeren is dat fijn. Het is belangrijk dat ze bewegen en sociale contacten hebben. Voor clubs die niet opengaan of studenten die alleen op hun studentenkamer zitten zijn er andere initiatieven zoals Breda City Challenge. Met dit soort initiatieven hopen we Breda weer wat leven in te blazen en hopelijk zullen de jongeren ook weer met een glimlach naar de toekomst kijken.