Peter van P. veroordeeld tot 40 uur taakstraf na bezit van 50 gram amfetamine

 

Dinsdag 16 februari 2021            Indy Korenromp

 

BREDA – Peter van P. uit Tilburg is door de rechtbank in Breda veroordeeld tot een taakstraf van veertig uur en een voorwaardelijke gevangenisstraf van vier weken. Hij is veroordeeld voor het bezit van vijftig gram amfetamine, in de volksmond ook wel speed genoemd.

De officier van justitie had een eis van tachtig uur taakstraf en een voorwaardelijke gevangenisstraf van twee weken opgelegd, maar daar heeft de rechter van afgezien. Volgens de rechter is de kans groot dat Van P. met een voorwaardelijke gevangenisstraf van twee weken zijn straf in de gevangenis uit gaat zitten, in plaats van zijn taakstraf uit te voeren.

Niet de eerste keer

Van P. heeft zelf bekend dat hij op 4 oktober 2020 vijftig gram amfetamine op zak had. Dit is gevonden door de politie in zijn snorfiets die door de politie uitvoerig gecontroleerd is nadat hij was aangehouden voor te hard rijden. Van P. gaf toen al aan dat het „puur voor eigen gebruik” is, omdat hij verslaafd is aan amfetamine.

Het is niet de eerste keer dat Van P. een taakstraf krijgt voor het bezit van amfetamine. Hij is al eerder opgepakt met honderd gram amfetamine op zak. Deze straf is hij nog aan het afwerken. Volgens de rechter is dit wel de laatste keer dat hij ervan afkomt met een taakstraf. Naast een taakstraf van veertig uur is er ook een voorwaardelijke celstraf van vier weken opgelegd met een proeftijd van twee jaar. Dit houdt in dat als Van P. binnen twee jaar wordt opgepakt met amfetamine op zak, hij vier weken in de gevangenis moet verblijven.

Verslaving

Peter van P. vertelt met een snik in zijn stem zijn verhaal: „Een aantal jaar terug was ik clean, maar toen mijn moeder overleed ben ik weer begonnen met het gebruiken van amfetamine. Er moet een ritme in mijn leven komen, zodat ik me kan focussen op mijn taakstraf en op mezelf en zo weer van de drugs afkomen.”

Mede door de „eerlijkheid” en „wilskracht” van Van P. heeft de rechter besloten om het uiteindelijke vonnis lager te maken dan de officier van justitie heeft opgelegd. „Ik zie dat u worstelt met uw verslaving, maar u heeft uw hart op de juiste plek.”

Naast de taakstraf en voorwaardelijke gevangenisstraf moet Peter van P. zich ook aanmelden bij de reclassering en moet hij zorgen voor een zinvolle dagbesteding om zijn leven weer op de rit te krijgen. Zowel Van P. als zijn advocaat zijn het eens met deze voorwaarde van de rechter.