Horeca nog altijd dicht, maar de parken vol. Horecaondernemer Ben Sprenkels: “Dan breekt je hart”

In de laatste dagen van februari was het in Nederland erg goed weer. Op 21 februari werd zelfs het record gemeten voor de warmste 21 februari ooit. Het gevolg van dit weer was een druk Breda, vooral in het Valkenberg park. Hoeveel mensen er precies aanwezig waren, is niet duidelijk. Maar op beelden van onder andere BN De Stem en Omroep Brabant is duidelijk te zien dat mensen in groten getale samenkomen zonder afstand te houden. Tot grote woede van Bredase horecaondernemers, die hun deuren maar al te graag willen openen. Maar wat is de kern van die woede? En waarom is openen nog steeds niet verstandig?

Op maandagmiddag 1 maart is een grijze lucht reden voor een leeg park, een groot contrast met wat er de dagen daarvoor te zien was. Grasvelden vol met kleedjes, drankjes, hapjes en vooral mensen. Dat was het beeld in een zonnig Valkenberg park. Niet alleen in het park in Breda was er een grote drukte, ook bij ijssalons en andere openbare plekken was samenscholing een veel voorkomend beeld. Vaak deden mensen dit zonder zich aan de maatregelen te houden.

Een week later, in de inmiddels lege straten van Breda, lijkt er begrip te zijn voor het gedrag van de parkbezoekers. Een voorbijganger (Jessica) is één van de personen die empathie heeft voor de drukke parken en de reactie van horecaondernemers, maar ze heeft ook haar bedenkingen. “Ik snap dat mensen graag het goede weer opzoeken buiten, daar heb ik begrip voor. Ik vind die afval die er is achtergelaten wel heel erg, dat zou niet mogen.

Frustratie

Ook voor horecaondernemer Ben Sprenkels ziet zijn wereld er momenteel, net als het weer in de stad, grijs uit. Ben is (mede)eigenaar van vier horecagelegenheden in Breda: de Friettent, Don Qui-John, de Aogse markt en het Roode Hert. Bij Ben gaan deze beelden niet zonder emotie aan hem voorbij.Dan breekt je hart, dan knapt er iets” vertelt Ben.

Een van zijn terrassen ligt tegenover een ijssalon, wat op de zonnige dagen zorgt voor een behoorlijke drukte. “Wij hebben op ons terras al onze banken afgeplakt met tape waarop staat: niet op zitten. Vervolgens zitten de banken helemaal vol met mensen die ijsjes eten. Ik geef die mensen zelf groot gelijk, dat wil ik ze absoluut niet verwijten, maar als de handhaving daar vervolgens niks van zegt frustreert dat heel erg. Het frustreert enorm omdat wij als horecaondernemer ons terras niet mogen openen. Je moet wel consequent optreden”. Legt Ben uit.

Jessica is ook van mening dat de horeca open mag. “Ik vind dat de horeca open zou kunnen, maar dan wel op de manier zoals we het na de eerste golf hebben gezien. Op een manier dat het gereguleerd kan worden”.

 

En dat kan, als we Sprenkels mogen geloven. “Ik snap niet dat het eerste tegenargument vaak het oplopen van de coronacijfers is. Ja, de cijfers lopen op, maar dat komt niet door de horeca, want wij zijn nog niet open. Contactberoepen zoals kappers en nagelstudio’s gaan open, probeer daar maar 1,5 meter afstand te houden, dat gaat niet. Laat ons nou gewoon zien dat we het op een veilige manier kunnen regelen, want dat kunnen we ook gewoon. Dat hebben we de vorige keer dat de horeca open mocht ook al laten zien, dat ging gewoon hartstikke goed.” Legt de horecaondernemer met zekerheid uit.

Hier valt iets voor te zeggen. In december 2020 bracht het ministerie van Economische Zaken en Klimaat (EZK) een analyse uit op basis van coronacijfers van het RIVM. De politieke redactie van RTL heeft deze analyse ingezien. De analyse wees erop dat de opening van de horeca eerder zou zorgen voor minder besmettingen, dan meer. Maar zoals bekend is er tot nu toe nog geen actie gekomen om de horeca daadwerkelijk te openen.

 

Uitzichtloosheid

Op dinsdag 2 maart willen veel horecaondernemers hun terrassen openen, met of zonder zegen van de tweede kamer. Ook Koninklijke Horeca Nederland (KHN) staat hierachter. Zij zeggen echter het daadwerkelijk ontvangen van gasten niet aan te moedigen. KHN ziet deze onderneming dan ook eerder als een ludieke actie dan een echte volledige opening van de terrassen. Toch sluit de KHN het niet uit dat bepaalde ondernemers er wel voor kiezen hun terrassen écht te openen. Ben is ook van plan zijn terrassen open te gooien, hij licht zijn keuze toe:

“Ik denk dat het alles en iedereen een enorm stukje positiviteit zal brengen. De uitzichtloosheid is een enorm probleem, we weten totaal niet waar we aan toe zijn, dat frustreert heel erg. Het zou helpen als er iets vergelijkbaars werd gedaan zoals in Engeland, met een routeplan. Een tijdsplan waarin je weet dat de terrassen 1 maart opengaan en de rest van de zaak op 1 mei, maar dit gebeurt niet.”

 

Cedric Pelle | Props

 

Leegte op de markt van Breda door gesloten horeca en slecht weer                                          Bron: eigen foto

 

Begrip en kritiek

Eddie Forster, Raadslid van VVD Breda heeft begrip voor drukte in de stad en de boosheid van de horeca, maar hij is ook kritisch.

“Het is goed te begrijpen dat mensen er met mooi weer op uit gaan maar het is belangrijk wel afstand te houden, daarbij is het belangrijk om niet naar plekken te gaan die al druk zijn. Je ziet dat dat niet goed is gegaan waardoor er risico’s zijn genomen. Dat is ook niet prettig voor mensen uit de zorg en de horeca die zelf nog niet open mag.

Wij kunnen heel goed voorstellen dat de Horeca baalt van de maatregelen. Maanden dicht zijn en niet voor gasten kunnen zorgen. Ludieke acties zijn goed, zolang er goed overleg is met de gemeente/politie en er geen regels worden overtreden” vertelt Forster

Er wordt door de VVD Breda wel een poging gedaan om de horeca een duw in de rug te geven, maar de machteloosheid overheerst.

“In Breda proberen we ondernemers (ook horecaondernemers) te steunen met regelingen op maat. Perspectief qua opening moet echt komen vanuit Den Haag, daar kunnen wij als regionale raad verder niets aan doen”. Eindigt het raadslid.

‘Ruimte voor versoepeling heel beperkt, eigenlijk niet aanwezig’

Persvoorlichter Harold Wychel maakt deel uit van het Outbreak Managementeam (OMT). Uit naam van het RIVM geeft hij een duidelijk tegenwoord. Hij geeft een opsomming aan problemen die aangeven waarom een versoepeling niet ‘the way to go’ is.

“Wij zijn er echt van overtuigd dat we in de aanloop zitten van een derde golf. We hebben na de tweede golf een moment gehad dat de infecties stevig daalden. Die daling stopte op een gegeven moment. Nu zien we dat het weer aan het stijgen is, en dat terwijl we in een lockdown zitten.”

Het huidige advies van het RIVM is daarom ook om verdere versoepelingen uit te stellen. Dit advies geven ze op basis van data die ze hebben verzameld. Volgens het RIVM blijft het reproductiegetal momenteel nog rond de 1 hangen, wat ervoor zorgt dat de besmettingen nog niet echt afnemen.

In week 9 is er dan ook een hoger aantal besmettingen gemeten, voornamelijk bij jongeren.

 

Cedric Pelle | Props

Bron: RIVM

“Iedere vorm van versoepeling die nu je toepast zal een effect hebben op het aantal besmettingen. Dit zie je al met het opengaan van de bassischool. We hebben hier op basis van berekeningen al kunnen aantonen dat het openen van basisscholen zich uit in meer ziekenhuisopnames, opnames op de IC en coronasterftes. De ruimte die er momenteel is voor versoepeling, is dus maar heel beperkt, tot eigenlijk niet aanwezig.

Bij de opening van terrassen zijn er simpelweg gewoon meer momenten van contact, wat het voor het virus makkelijker maakt om zich te verspreiden. Natuurlijk vinden we ook dat bij elkaar zitten in parken etc. ook niet goed, maar de terrassen openen is niet de oplossing. Wij zien ook iedere vorm van versoepeling het liefst zo snel mogelijk komen. Vermoedelijk gaat dat ook gebeuren, zoals je hebt gezien met de kappers, nagelstudio’s etc. Maar voor het moment zijn wij tegen verdere versoepeling, om de eerder benoemde redenen.”

 

Wanneer kan het dan wel voor de horeca?

De horeca is landelijk al maanden dicht, met uitzondering voor bezorgen en/of ophalen. Op 15 maart 2020 ging de horeca voor het eerst dicht, om op 1 juni weer open te gaan. Dit was zoals algemeen bekend niet van lange duur, want op 15 oktober mocht de horeca de deuren weer sluiten. In eerste instantie voor slechts een paar weken, maar inmiddels duurt de tweede sluiting al bijna 5 maanden. De markt van Breda staat er dagelijks dan ook triest bij, vergeleken met voorgaande jaren. Dit zorgt bij veel ondernemers voor uitzichtloosheid.

“Het is lastig om te bepalen wanneer het mogelijk is om de horeca wel weer te openen. Een goed referentiekader daarvoor is de routekaart van de overheid. Maar wij denken dat wanneer we in een fase zitten dat de versoepelingen niet zorgt voor een enorme druk op de zorg, het mogelijk is”. Vertelt Wychel.

Het RIVM blijft ook wijzen naar groepsimmuniteit, met name door vaccinaties. Als 2/3e van de bevolking een keer corona heeft gehad of gevaccineerd is, kun je er volgens het RIVM van uit gaan dat je redelijk veilig zit als land. Tot en met 7 maart hebben er in Nederland volgens het RIVM ongeveer 1,2 miljoen mensen 1 prik gehad (ongeveer 6,86% van de Nederlandse bevolking).
400.000 mensen hebben hun tweede prik al gehad (ongeveer 2,29% van de Nederlandse bevolking).

Maar de voorlichter spreekt ook hoop uit “Naar mate er meer vaccins doorkomen kan het wel heel snel gaan. We hebben Hugo de Jonge dan ook horen zeggen dat zijn inschatting is, dat als het een beetje meezit, in juli iedereen minimaal 1 keer gevaccineerd kan zijn. Een grote groep zal zelfs al een tweede keer gevaccineerd zijn.

Dit betekent niet dat dit pas het moment is dat de horeca open kan. We hebben het ook in de hand met ons eigen gedrag. Als iedereen zich aan de maatregelen houdt met afstand houden, met thuis blijven bij ziekte, thuis werken en noem het maar op, dan ga je echt met een noodgang naar beneden met het aantal infecties.”