Hinder bij heropening niet-essentiële winkels Breda

BREDA– Alle niet-essentiële winkels mogen weer open voor het afhalen van bestellingen. Dus ook de winkels in Breda. Dit om de economie van de winkels in Nederland draaiende te houden. De winkeliers vinden de oplossing van de overheid om producten wel te komen afhalen, een te klein doekje voor het bloeden. Ook het winterse weer zorgt ervoor dat de heropening niet is waar de winkeliers op gehoopt hadden.

De winkelstraten in hartje Breda zijn enkel gevuld met hopen sneeuw en strooizout. Een handje vol mensen durft de weg naar de winkel toch op te zoeken. Zij zijn niet te herkennen onder hun warme muts en sjaal. Het geluid van de klok van de grote kerk overstemd het krakende geluid van de paar mensen die proberen te lopen over de gladde ijswegen. Onderneemster Miranda Kools, zegt hierover: ‘’Mensen zullen met dit weer echt niet naar onze winkels komen. Mensen blijven het liefst binnen of genieten op andere plekken van dit weer’’. Uit onderzoek van Centraal Bureau van Statistiek is gebleken dat de detailhandel in Nederland bijna 6% minder omgezet heeft als vorig jaar. Dit komt doordat de detailhandel sinds december van vorig jaar alles moest sluiten in verband met de nieuwe maatregelen die toen zijn aangekondigd. Ook de Bredase winkeliers hebben erg veel last van de coronacrisis en de bijbehorende regels. En dan komt het extreme winterweer er ook nog eens bij.

Miranda Kools eigenaresse van Bloem2bloem in Breda, ervaart een scheef gevoel bij de regels waar zij zich als bloemenzaak aan moeten houden. “De supermarkt verkoopt ook bloemen en daar mogen de mensen wel naar binnen en hier in mijn winkel niet’’. De vrouw sprak duidelijk met enige emotie. ‘’En dan moeten de mensen bij ons bloemen buiten komen afhalen, maar niks kan buiten staan van ons assortiment, want alles vriest dood. De regels kloppen op sommige vlakken helemaal niet. Als wij nog een paar maanden moeten wachten voordat wij helemaal open mogen, dan is het al te laat ben ik bang. We hebben zelf wel geprobeerd om ons zoveel mogelijk aan de regels te houden. De winkel is afgeschermd voor publiek en de kassa staat recht voor de deur, zodat mensen alleen bloemen kunnen komen ophalen en niet kunnen rondkijken.´´

 

Breda Steunt Breda

Er is een organisatie opgericht in Breda die een actie heeft bedacht om de Bredaase winkeliers te helpen. De actie is van Breda steunt Breda en heet: Breda koopt lokaal. Initiatiefnemer van de actie, Ivo Boschman noemt het een mooie stimulans voor Bredanaars om hun mede inwoners een hart onder de riem te steken. Boschman zegt over de samenwerking onder de inwoners en winkeliers van Breda: ‘’Anderen helpen geeft een vriendelijke laagdrempelige ingang. Door samen op te trekken komen er op termijn misschien mooie projecten uit. Je beseft dat je eigen stad ontzettend veel te bieden heeft. Naast winkels en de horeca zijn er honderden ‘soortgenoten’ die ook hun diensten aan de man willen brengen.’’

De ondernemers die ik gesproken heb, zijn erg te spreken over de hulp van Breda Steunt Breda. Ze hebben er wel degelijk profijt van. Henk Vermeulen, eigenaar van Bier Lokaal benoemt dat er best veel klanten langs zijn geweest door het idee van Breda steunt Breda. ‘’Het is een geweldig initiatief. En het is te hopen dat ze ook na de coronacrisis hiermee doorgaan’’. Ivo Boschman geeft aan dat ze dat zeker gaan doen alleen dan wel onder een andere naam, namelijk: Lokaal Sterker.

Extra hulp

Er is nog meer hulp voor de Bredaase winkeliers, namelijk vanuit de kant van de gemeente. Persvoorlichter Marjan Smit geeft aan dat de gemeente een speciaal team heeft ingeschakeld om contact te houden met de ondernemers. Ze gaan het gesprek met de ondernemers aan en kijken vervolgens na het gesprek wat zij als gemeente kunnen betekenen voor de ondernemers. Smit: ‘’Wij kunnen bijvoorbeeld de ondernemers goed adviseren over het veilig organiseren van de afhaal momenten’’.

Ook zorgt de gemeente voor het begaanbaar maken van het centrum: ‘’We zijn met man en macht bezig om alles zo snel mogelijk sneeuw- en ijsvrij te maken. De strooiwagens rijden en op en af. En dat nog wel dag en nacht, maar zelfs daarmee was het de eerste dagen niet bij te benen, maar nu zie je het resultaat steeds beter tevoorschijn komen’’, aldus persvoorlichter Smit.

Al met al zijn de winkeliers blij om weer open te zijn. ‘’Dat thuiszitten is ook niks als ondernemer. Je wilt gewoon je zaak runnen´´, zegt Eigenaresse van Bloem2bloem. Voor de winkeliers is het te hopen dat de gedeeltelijke heropening volgende week wel zijn vruchten gaat afwerpen. ‘’Het is te hopen dat de wegen en het weer volgende week mee gaan werken. Dan kunnen er nog wel wat klanten naar de winkel komen. En daarna is het te hopen dat de Britse variant van het coronavirus niet te snel oprukt. En de winkel snel helemaal weer open mag’’, aldus eigenaar van Bier Lokaal. Ook de gemeente deelt deze mening: ‘’Breda is een stad die leeft van alle lokale ondernemingen. Het is daarom te hopen dat de lockdown snel voorbij is. Hoe intelligent het ook is.´´

De weerberichten voor volgende week zien er een stuk beter uit. En Kools ziet perspectief: ‘’Er is deze week niks aan te doen. Volgende week ziet er een stuk beter voor ons uit. Dus dan moeten we maar hopen dat er dan veel meer mensen de route naar de winkel vinden. Er is voorzichtig herstel op komst´´.