Heusdenhout: De 50+ wijk van Breda

Sober, verouderd maar ook divers. In schoonheid en beleving blinkt de Bredase wijk Heusdenhout absoluut niet uit. Wel overheerst de rust en gemoedelijkheid. Een dag op pad in de wijk waar de flats zich afwisselen met vrijstaande eengezinswoningen, rijtjeshuizen en bungalows.

Woensdag 3 februari 2021 | Door: Luuk Matthijssen en Jelle van Wijk

Er valt een ding erg op aan deze wijk: er loopt een grote weg in het midden en aan de ene kant is er een stuk met wat grotere, vrijstaande huizen en aan de andere kant staan de rijtjeshuizen en portiekflats. Ook een aantal bewoners valt dit op, zij hebben er gelukkig niet zo’n last van. Wat wel opvalt, alle bewoners en ondernemers die we spraken vertelden dat de wijk verouderd is. Eigenaar van de plaatselijke Jan Vernes (59) zegt er het volgende over: “Mijn klanten zijn bijna allemaal gepensioneerd, er is gewoon meer verjonging nodig.” Over zijn werkplek Winkelcentrum Heusdenhout heeft hij gemengde gevoelens: “Het is klein, dus praktisch. Het ziet er alleen niet zo aangenaam uit, net zoals de rest van de wijk een beetje verouderd. Er mag van mij wel wat meer bij gebouwd worden.”

Oud en saai

In datzelfde winkelcentrum werkt ook Saskia van Leijsen (48). Zij werkt bij Boerderijwinkel Johan en Caroline. “De mensen hier zijn allemaal even vriendelijk, alleen is de gemiddelde leeftijd wat hoog.” Zij is het eens met Vernes: “Het mag allemaal wel wat jonger en speelser. Het ziet er allemaal een beetje saai uit.” Tijdens de corona-crisis zijn de mensen in de wijk niet veel veranderd geeft Leijsen aan: “Alle mensen zijn hier altijd even vriendelijk, sommige mensen zijn wat bokkig omdat het snel te druk is in de winkel maar dat komt weinig voor.”

Ook zijn voorbijgangers tevreden over de wijk. Jonge gezinnen kunnen hier maar moeilijk terecht, omdat er weinig bijgebouwd wordt maar het is Sam Schelfout (31) en zijn gezin gelukt. “Ik woon hier goed, het is een fijne en diverse wijk. Niet alleen de mensen zijn divers maar ook de architectuur. Je ziet aan de ene kant van de weg een soort villawijk en aan de andere kant de rijtjeshuizen en flats. Het maakt het prettig om naar te kijken.” Iedereen die we spreken lijkt het over hetzelfde eens te zijn: “Overal zijn oude mensen, dat is opvallend maar niet storend. Ze zijn allemaal altijd vriendelijk.”

Nooit iets teveel gevraagd

Iedere dag loopt José Adank (91) een grote ronde door de wijk. Ze is vaak een uur onderweg. “Dat vind ik heerlijk, ik woonde voorheen in de binnenstad en dat vond ik vreselijk. Er was altijd kabaal en nooit rust.” Inmiddels woont ze al zo’n 20 jaar hier in de wijk in een bungalow en ze is uiterst tevreden over haar buren: “Als er hulpnodig is kan ik dat krijgen, er is nooit iets teveel gevraagd. Soms komt het zelfs spontaan: Laatst kwamen er 3 jongens aan de deur of zij mij ergens mee konden helpen. Dat aanbod heb ik natuurlijk niet afgeslagen en naderhand heb ik ze alle drie een euro gegeven. De volgende dag stonden ze weer bij mij aan de deur, die dachten natuurlijk: “Als wij die vrouw elke dag gaan helpen zijn we zo rijk”.” Ook heeft ze inmiddels haar eerste vaccinatie gehad: “Het deed helemaal geen pijn, het voelt heerlijk om weer de deur uit te kunnen en iedere dag een uurtje te wandelen. Dat deed ik tijdens de crisis vooral binnen op mijn hometrainer.”

Er wordt niet veel meer bijgebouwd en dat ligt volgens voorbijganger Fons Le Grand (68) aan een ding: “Het is hier allemaal nog niet oud genoeg.” Volgens Le Grand is het een rustige wijk met veel vergrijzing. “De architectuur is oud en saai. Helaas kan er volgens mij nog niet goed gebouwd worden. Mocht dat gaan gebeuren moet er echt grootschalig gesloopt worden en zoals ik al eerder zei: daar is de wijk nét niet oud genoeg voor.”


Wat zeggen de cijfers?

Overigens heeft Le Grand een punt: de wijk oog niet alleen oud, maar is ook oud. Deze eeuw zijn bijvoorbeeld netto slechts 25 woningen bijgebouwd, blijkt uit data van het Centraal Bureau voor de Statistiek. Het overgrote deel van de woningen zijn in de jaren ’70 opgeleverd: meer dan 2000 woningen. Van de 5155 bewoners in de wijk, bestaat een kwart van de inwoners uit 65-plussers. Gevolgd door 45 tot 65 jarigen (ook een kwart). Jongeren trekt de buurt het minst. Slechts elf procent van de bewoners is tussen 15 en 25 jaar oud.

Als je een blik werpt op de soorten huizen (koop, sociale huur of particuliere huur) is de helft van het aantal woningen in de wijk een koopwoning, gevolgd door sociale huur (44 procent). Zes procent van het aantal woningen wordt particulier verhuurd. De gemiddelde WOZ-waarde van de woningen in de wijk is 237.000 euro.