Ginneken: ‘Het voelt als een dorp in de stad’

BREDA – Het Ginneken in Breda is een chique en dure wijk, wel vinden de bewoners dat er veel vooroordelen zijn binnen de wijk. ‘T Ginneke, zoals het door de bewoners wordt genoemd, was tot 1942 een zelfstandig dorp. De ligging is perfect, dichtbij het centrum, Markdal en het Mastbos. Vanwege de ligging woonden er vroeger ook veel adel, renteniers en gepensioneerden in het Ginneken. Hierdoor zijn er veel karakteristieke herenhuizen en villa’s met authentieke elementen te vinden. Wij gingen een kijkje nemen en spraken de buurtbewoners over hun wijk. 

De huizen in het Ginneken

Als we op de smalle stoep langs de drukke weg door het Ginneken lopen kijken we onze ogen uit. De huizen hebben een unieke bouwstijl, wel een echte Nederlandse bouwstijl. Het zijn grote huizen die ook veel kosten. De wijk Ginneken is een van de duurste wijken in Breda om te wonen. Volgens de cijfers van weetmeer.nl is de gemiddelde huizenprijs 549.713 euro, wat een stuk meer is dan de gemiddelde huizenprijs in Breda, wat 364.000 euro is. Ginneken zit dus boven het gemiddelde als het gaat om de vraagprijs van de woningen. De meeste huizen in het Ginneken hebben een bouwjaar tussen 1925 en 1950. Wat voor karakteristieken en authentieke huizen zorgt. Het blijkt wel dat mensen deze stijl mooi vinden want 77% van de huizen in het Ginneken zijn koophuizen. Een vrouwelijke bewoner vertelt ons dat ze met veel plezier in het Ginneken woont. “Het is een charmante wijk met een hele fijne sfeer. De Brabantse gezelligheid voel je op de pietepeuterige Ginnekenmarkt. Het is een veilige wijk om te wonen maar de wegen worden wel steeds drukker. Je hebt wel alle faciliteiten in de buurt: een supermarkt, het bos, de huisarts en nog veel meer. Het  voelt als een dorp in de stad.”

Inkomen van de bewoners

Het gemiddelde inkomen van de inwoners in de wijk is 39.000 euro, blijkt uit de cijfers van allecijfers.nl. Dat is erg hoog als je het vergelijkt met andere wijken in de stad. Het gemiddelde inkomen in de stad Breda is 27.500 euro. Dat ligt dus een stuk lager dan in de wijk Ginneken. De wijk kent ook veel horecazaken. In 2019 waren dat er 125. Medewerker Lotte van het café ‘Kleijne’ is geboren en getogen in het Ginneken. “Ik heb een ontzettend fijne jeugd gehad in deze wijk. Ik heb me ook nooit onveilig gevoeld op straat, maar er zijn natuurlijk wel vooroordelen over deze wijk. Als je op de Ginnekenmarkt loopt en je ziet er slecht verzorgd uit dan kijken er allerlei mensen naar je, maar je moet er ook niet over de top bij gaan lopen, want dan kijken ze je ook aan. Het is vooral: doe maar normaal dan doe je al gek genoeg.”

De bewoners

Van de 5.455 bewoners in het Ginneken zijn de leeftijden goed verdeeld, ondanks dat de bewoners toch vinden dat er veel jonge mensen wonen. Het meeste aantal inwoners zit namelijk tussen de leeftijd van 45 tot 65 jaar. De jongere groep, de mensen tussen 25 en 45 jaar, komen daarna. Maar wat vinden de bewoners eigenlijk van hun mede-buurtbewoners? “Er wonen veel vriendelijke mensen hier. Ik merk als ik op straat loop in een andere buurt, dat de sfeer daar heel anders is. Hier begroet iedereen elkaar alsof iedereen je een beetje kent.” Een andere bewoonster vertelde zonder twijfel dat ze heel blij is met haar buren, en andere buurtbewoners. “Ik voel me thuis en veilig in deze buurt. Het voelt alsof ik in een dorp woon, waar altijd wel iemand is die je even kan helpen of waarmee je een praatje kan maken. In de tijden zonder corona kwamen veel mensen samen op de Ginnekenmarkt. Dan heb je echt het gevoel alsof je bij een gezellig dorp hoort, waar iedereen vriendelijk tegen elkaar is, het ‘ons kent ons gevoel’”

Volgens de bewoners is het Ginneken is een gezellige wijk en ook wij voelden dat terwijl we door de wijk heen liepen. Ze zijn trots op hun buurt en wonen er met veel plezier. Het is wel te zien aan de huizen, de straten, de winkels en de bewoners dat het een chique wijk is. Mensen oordelen snel maar dat neemt de Brabantse gezelligheid niet weg.

Geschreven door: Jesse Verdonk, Julia Vos en Hannah Zegers