Chassé, een wijk met op het eerste gezicht weinig problemen 

Op maandag eenmaal aangekomen op Breda centraal, liepen wij richting Chassé. Bij Chassé aangekomen voor ons wijkportret, is het eerste wat opvalt de rust ten opzichte van het directe centrum. Daarnaast merk je dat de gebouwen om je heen er erg modern uitzien, een mix van mooie flats en rijtjeshuizen rondom een klein parkje geven het idee van een goede wijk.  

 

Ondanks dat het door de lockdown erg rustig is in de straten van Breda, zijn er in het Chassé Park nog aardig wat mensen te vinden die door de buurt aan het wandelen zijn. Één van hen imevrouw Aanhout. “Ik woon al vijftig jaar in deze buurt en ik ben ook niet van plan om hier ooit nog weg te gaan. Het is een hele fijne en rustige plek om te wonen en je bent zo in het centrum” vertelt mevrouw Aanhout. “Andere buurtbewoners klagen wel eens tegen mij dat ze overlast hebben van jongeren die in het park zitten te blowen, maar ik heb hier eigenlijk geen last van. Ik heb verder ook niks negatiefs te zeggen over deze wijk.” Een van de buurtbewoners die wel last heeft van de jongeren is mevrouw Jonker: “Het is een buurt met veel ruimte en er hangt een goede sfeer, maar soms veroorzaken blowende jongeren ’s avonds lawaai en ze geven een onveilig gevoel.” De mening van mevrouw Aanhout wordt gedeeld door een andere voorbijganger, meneer Van Borkel.  Ook hij is van mening dat het een goede wijk is: “Het is een rustige wijk waar ik eigenlijk nooit problemen heb ervaren.” 

 

Welvarende buurt 

De buurt is, vergeleken met de rest van Breda, relatief welvarend. Dit blijkt uit de statistieken van AlleCijfers.nl. Het gemiddeld bruto jaarinkomen in de gemeente Breda is 27.500 euro en in de buurt Chassé is dit 33.100 euro. In de periode 2000 tot 2020 is er nog flink bijgebouwd in de wijk. Er zijn ruim 900 adressen bijgekomen in de afgelopen twintig jaar. De gemiddelde woningwaarde voor de buurt ligt ongeveer gelijk aan de rest van de gemeente. In 2019 was dit voor de buurt Chassé gemiddeld 271.000 euro en voor de gemeente Breda was dit gemiddeld 270.000 euro.  

             Bron: AlleCijfers.nl  

Problemen in het Centrum 

Een buurt in de wijk waar meer overlast wordt ervaren is het Centrum van Breda. Het nu zo rustige Kerkplein staat normaal volgebouwd met terrassen. Hier heeft echter niet iedere horecaondernemer een vergunning voor en als ze er een hebben dan worden ze veel te ver uitgebouwd. Meneer Zwaans, woonachtig op het Kerkplein, vertelt dat hij last heeft van de terrassen. “Als in de zomer de terrassen zijn opgebouwd kan ik mijn huis niet meer in of uit. De deur wordt geblokkeerd. Op dit probleem wordt ook niet gehandhaafd, ondanks dat de terrassen veel te ver worden uitgebouwd of dat er zelfs helemaal geen vergunning is voor een terras. Wat nog een groot probleem is zijn de plastic bekertjes die mensen rond laten slingeren als ze uitgaan. De kapotte bekertjes zijn scherp en als honden hierop lopen doet dat pijn.”  Zelf heeft hij een simpele oplossing voor dit probleem gevonden: “Verkoop stevige plastic bekertjes, zo houden de mensen die uitgaan hun bekertje bij zich om die opnieuw te laten vullen. Ik heb het al meerdere keren aangegeven bij de gemeente, maar er wordt gewoon niks mee gedaan.” 

 

Geschreven door: Cedric Pelle en Indy Korenromp