Bredase gezelligheid op pauze

Gezelligheid, samenzijn en feesten, zo staat de Brabantse stad Breda bekend. Met 172 kroegen, 16 festivals per jaar,  4 concertzalen en een voetbalstadion waar de sfeer altijd goed in zit, is er altijd wel ergens gezelligheid te vinden in de Bredase weekenden. Vanaf 13 oktober 2020 zijn alle kroegen en concertzalen voor de tweede keer in minder dan een jaar tijd gedwongen gesloten door de aangescherpte corona maatregelen en hiermee verdween ook de gezelligheid in het Bredase uitgaansleven. Nu moeten concertzalen improviseren en toch financieel zien te overleven zonder dat er ook maar iemand het gebouw in mag.  Vanaf maart zijn er al online concerten te vinden op Youtube (gratis of betaalt) maar kan bijvoorbeeld deze oplossing voor dezelfde gezelligheid zorgen als voor de lockdown?

 

Concertzalen in de lockdown

Om er voor te zorgen dat er toch nog iets georganiseerd kan worden vanuit de comités van de concertzalen moet er heftig worden geïmproviseerd. Zo organiseert concertzaal Mezz de ‘Music Minded Breda’ livestream. Hierbij treden underground Bredase bands op als Youthful en The Rotoviles. Concertzaal Phoenix laat ook via een livestream Jane Willow optreden. Ook worden legendarische oude optredens als de MTV Unplugged sessie van de uit Seattle ontstaande band Nirvana gecovert en gelivestreamd. De omzet is logischerwijze vele malen minder dan wanneer het optreden fysiek plaatsvindt, denk hier bijvoorbeeld aan het mislopen van de omzet met bijvoorbeeld de verkoop van dranken. En ook de constante kosten zoals de huur die gewoon betaalt worden.

 

Poppodium Phoenix

Wanneer je binnenstapt bij poppodium Phoenix voelt het gelijk alsof je binnenkomt in een zaal waarbij je je afvraagt of er überhaupt wel concerten gegeven worden. Echter bevinden zich in het gebouw extreem goed geïsoleerde ruimtes waar gerepeteerd en opgetreden kan worden. Het poppodium zelf heeft een artistieke sfeer van binnen die je maar op weinig plekken tegenkomt. 

 

Mede-eigenaar Teun van Eil vertelt over de corona maatregelen en de bijbehorende oplossingen die daarbij worden bedacht: “wij hebben een soort status als poppodium waarbij we veel lokale en underground acts laten performen in onze faciliteiten. Hierdoor creëren we een eigen community die verbonden is met poppodium Phoenix. Met de maatregelen die door de overheid getroffen werden, werden wij gedwongen om creatief te zijn om ervoor te zorgen dat we nog wel contact kunnen houden met onze community. We begonnen eigenlijk vrijwel direct met het organiseren van online concerten”. 

 

“Wij bieden deze livestreams gratis aan omdat wij op de radar willen blijven en het toegankelijk willen maken voor iedereen. Als er geld wordt gevraagd voor tickets, haken veel mensen af. Wel gaven wij in het begin mensen de keuze om aan ons te doneren. Dit geld werd dan verdeeld tussen ons en de artiest. In het begin willen mensen je nog een hart onder de riem steken en werd er dus regelmatig gedoneerd, maar na enige tijd houdt dit ook op. Gelukkig blijven de kosten laag omdat wij vooral bestaan uit vrijwilligers. De kosten die we meestal maakte waren voor de artiest, maar omdat de artiesten zelf ook niet meer kunnen optreden grijpen zij ook naar de kans om voor een publiek te spelen via een livestream die wij ze gelukkig kunnen bieden”.

 

Straatbeeld

Vrijdagmiddag is normaal de tijd dat alle studenten klaar zijn met de week en als een hittezoekende raket de kroegen opzoeken. Nu is het stil op straat en zijn slechts alleen de koffiezaken en supermarkten nog open. Het witte deken dat over Nederland gevallen is, is in stadspark Valkenberg prachtig terecht gekomen. Toch was het in het normaal druk bezochte park niet zo druk als verwacht. Veel mensen kwamen alleen door het park om zo hun route af te snijden en op die manier op de snelste manier van A naar B te gaan. Op vrijdagavond staan er vaak rijen voor de concertzalen door gasten die van livemuziek komen genieten. Ook de binnenstad ziet er leeg en somber uit. Dit was voor de lockdown heel anders.

 

Timothy Vijgeboom (24 jaar) vertelt over het verschil tussen nu en tijdens de lockdown:“vroeger stonden we met onze vriendengroep al om zes uur ‘s avonds klaar om te gaan stappen. Dan liepen we door de stad en kwamen we altijd minimaal twee andere groepen tegen die met hetzelfde doel op straat waren.  Nu loop ik over straat op vrijdag en is het zoals nu het geval is zo goed als leeg op straat. Zelf werk ik ook in de horeca en ik mis die gezelligheid zelf ook, elke avond kwamen er groepen vrienden langs om wat te komen drinken en die zorgden er altijd voor dat het gezellig was. Ik heb zelf gelukkig geld apart gezet dus ik lijdt financieel niet heftig onder het sluiten van de horeca”.