‘Breda ontwaakt uit een winterslaap door de sneeuw’

Bron: TPJ Verhoeven Photography
Sneeuwpret in Breda

Breda – De sneeuw heeft een positieve werking op de mentale gezondheid van Nederlanders, maar door samenscholing heeft de sneeuw ook een negatief effect. Ook de bewoners van Breda worden blij van ons witgekleurde landje en willen graag naar buiten om er van te genieten. Ze gaan een rondje wandelen, sleeën, glühwein drinken of schaatsen. Dit zorgt voor samenscholing wat in verband met corona niet de bedoeling is.

De binnenstad van Breda is witgekleurd door de sneeuw en er zijn heel wat mensen op pad. Overal in Breda zie je ouders die een slee met kinderen achter zich aan trekken en mensen die een wandeling maken. De sneeuw valt nog steeds uit de lucht en de wind is koud, maar iedereen is goed ingepakt met mutsen, sjaals, handschoenen en skibroeken. We zitten in lockdown en het is de bedoeling dat mensen binnen blijven maar daar zie je weinig van. Iedereen wil genieten van de sneeuw nu het kan.

Positieve werking op de mentale gezondheid

Psycholoog Hermanja Hage-Kok vertelt aan de NOS dat veel mensen opgelucht en opgewekt zijn door de sneeuw. Bewegen en naar buiten gaan is mentaal en fysiek goed voor je en dat hebben veel mensen lang niet kunnen doen. “We zijn terechtgekomen in een fase waar we maar niet uit komen. De sneeuw is een lichtpuntje, een soort van hoop. Nu hebben mensen een reden om naar buiten te gaan.” Ook in Breda zie je blije mensen die sneeuwpoppen maken of gaan sleeën. De leeftijd maakt niet meer uit, iedereen doet mee.

Sleeën in Heusdenhout

Sleepret op de geluidswal in Heusdenhout

Toch is niet alles aan de sneeuw positief. Bijvoorbeeld op plekken waar je goed kan sleeën of op de Grote Markt waar je drinken kan halen zijn veel mensen bij elkaar. In de wijk Heusdenhout sleeën veel mensen van de geluidswal naast de snelweg af. Dit is een voorbeeld van een plek waar je veel mensen samen ziet komen om van de sneeuw te genieten. Ivo (19) en Liandra (19) waren ook aan het sleeën en vinden het heel begrijpelijk dat iedereen naar buiten gaat. “Het is één van de weinige manieren om een frisse neus te halen tijdens het studeren en het volgen van lessen online. Dit is de enige plek in de buurt waar we goed kunnen sleeën en afstand houden kan nog steeds. Soms zijn we niet helemaal op ons gemak als er te veel mensen in de buurt zijn.  Dan merk je ook dat je snel te dichtbij komt. We proberen de hoeveelheid mensen een beetje te negeren en te genieten van de sneeuw en van het sleeën.”

Drukte in het centrum van Breda

Bron: TPJ Verhoeven Photography
‘S ochtends vroeg een lege Grote Markt

Afgelopen zondag, toen er al een dik pak sneeuw lag en er nog meer bij viel, was het ook druk in het centrum van Breda. Veel mensen gingen erop uit om een wandeling door de witte straten van Breda te maken of warme chocomel te drinken op de markt. Daardoor werd het wel erg druk. Iets wat in deze tijden van corona niet de bedoeling is. Beroepsfotograaf Thushara Verhoeven (36) was in het centrum om foto’s te maken van de drukke straten. “Om 7 uur ’s ochtends was het nog helemaal leeg in Breda, in de middag was het heel druk. Als fotograaf vind ik het fantastisch, het lijkt alsof iedereen uit de winterslaap komt. De stad begon weer een beetje te leven. Iedereen bleef met zijn eigen clubje op afstand van anderen. Bij horeca tenten waar het druk was stonden mensen met hesjes die alles in de gaten hielden. Thuisblijven is veiliger en ook het advies maar het was mooi om te zien hoe de stad weer ging leven.”

Bron: TPJ Verhoeven Photography                                    Bredanaars in de rij voor een warme kop koffie

Op donderdag was de stad al weer een stukje rustiger. Er waren nog steeds mensen die door de straten en over de markt liepen maar er waren geen grote groepen mensen en lange rijen bij de horeca. Lynn (18) maakt met haar moeder een wandeling door de winkelstraten van Breda en vind het op dit moment niet te druk. “Er zijn wel mensen op straat maar niet idioot veel. Ik heb wel beelden op sociale media gezien van zondag en hoe druk het toen was. Ik verbaas me er over hoeveel mensen dan toch samenkomen. Het lijkt alsof door de sneeuw mensen corona en de maatregelen vergeten en dat vind ik zelf best wel dom. Ik vind het onverantwoord wat mensen doen. Hier kan ik  meestal genoeg afstand houden alleen als je wil inhalen is het lastig. Als ik het te druk vind in de stad neem ik een andere route die buiten de binnenstad ligt zodat ik niet bij te veel mensen in de buurt ben.”

De sfeer in Breda is goed, in verschillende wijken sleeën kinderen en in het centrum maken mensen een wandeling. Ondanks de lockdown zijn veel mensen buiten te vinden en volgens psychologen heeft dat een positief effect op onze mentale gezondheid. Sneeuw maakt mensen blij en dat is te zien bij iedereen die buiten is. Vooral op zondag was er samenscholing te zien maar veel mensen geven aan dat afstand houden nog steeds mogelijk was. Nu maken volwassenen een ommetje tijdens de lunchpauze en gaan kinderen sleeën na school, allemaal op afstand zodat er zo min mogelijk samenscholing ontstaat.