De ziel van carnaval gaat nooit verloren

Geen hossende menigte, geen dampende kroeg en niemand op de Grote Markt in Breda. Carnaval 2021 is een feest van verbroedering en samenkomen. Dit jaar is het samenkomen voornamelijk online. Het contrast met vorig jaar is groot. Toen was carnaval het startpunt van de verspreiding van het virus. Hoe wordt carnaval nu beleefd?

Het is maandagochtend half elf als Siem, leidinggevende van Bar Coyote op de Visserstraat de deur opent. ‘’Goedemorgen’’, zegt hij opgewekt. De stad begint langzaam te ontwaken uit zijn slaap. Het is stil in de straten en weinig mensen zijn er op straat te vinden. Uit de lucht valt een miezer op de lege Havermarkt. Vorige jaren moest je je een weg banen door de vele plastic bekertjes. Nu is het enige wat op de grond ligt het wegsmeltende sneeuw. ‘’Wil je wat drinken, koffie of fris?’’, vraagt Siem. 

 

Coyote is leeg en een beetje koud. De stoelen staan op elkaar en de klusspullen liggen overal door de zaak. ‘’We hebben simpelweg niet veel te doen nu. We hebben een livestream gedaan met onze DJ op zaterdag en drankpakketten verkocht. Normaal staat het helemaal vol hier met carnaval. Ik mis het.’’, zegt Siem. Missen, dat is het gevoel wat overheerst in Breda denkt hij.

Om het ‘missen’ tegen te gaan, heeft iedereen een ander initiatief. Stichting Kielegat heeft een overvol programma wat de carnavalsvierders online kunnen volgen. De gehele dag kan je het volgen. Sommigen konden zich echter niet bedwingen. Dat bleek ook wel in het weekend. Op zaterdag en zondag kwamen er toch carnavalsvierders bij elkaar op de Grote Markt. De ziel van carnaval gaat nooit verloren. Wat is die ziel van carnaval? Volgens de mensen op straat is carnaval een feest van verbroedering. Je komt duizend bekenden tegen, oud-klasgenoten en je spreekt je buurtbewoners. Iedereen is gelijk en hoort erbij. Dat is de ziel van carnaval. Juist nu deze aspecten missen de mensen het meest. Toch heeft de handhaving op beide dagen ingegrepen. 

 

Naast dat carnaval een feest van verbroedering is levert het ook veel geld op. Uit onderzoek is gebleken dat de totale uitgaven tijdens carnaval 270 miljoen euro is. Dit moeten de ondernemers nu missen. Voor Coyote is het een hard gelag. Echter kunnen ze het nog wel volhouden. ‘’Het moet geen tien jaar duren, dan wordt het lastig.’’, zegt Siem. ‘’Wij hebben twee biertanks en die zijn leeggepompt door onze bier-leverancier. Voor ons is dat niet het grootste verlies. De brouwer heeft het lastiger hiermee.’’ Het klopt wat Siem zegt. De exacte cijfers ontbreken, maar experts gaan uit van een schatting dat er tussen de 5 en 10 miljoen liter bier wordt verkocht tijdens carnaval. 

 

Siem kijkt met weemoed door de straat. Normaal is carnaval de drukste week van het jaar, nu maakt hij de zaak klaar voor de nog onbekende opening. Ondertussen heeft de dooi verder ingezet en liggen er veel plassen op een leeg Grote Markt. Het enige wat je doet herinneren aan carnaval zijn de Kielegatse vlaggen die wapperen op de top van de Grote Kerk. Het stadhuis ligt er treurig bij. 

Buiten is het stil, maar binnen leeft carnaval daadwerkelijk wel. In de Boschstraat is een groepje studenten al drie dagen carnaval aan het vieren. Ze hebben meegedaan met een online muziekbingo en hebben gekeken naar de openingsshow van Omroep Brabant. Volgens de studenten zijn sommige programma’s geslaagd en andere niet. Daarom kijken ze maar niet meer naar het online programma en geven ze de voorkeur voor hun eigen feestje. Er wordt gezongen en gehost. Even is de pandemie vergeten en is de ergste zorg of er nog genoeg drank is. ‘’Carnaval gaat altijd door. Het zit in de cultuur van de Brabander. Mijn eerste keer carnaval was toen ik 1 jaar was.’’, zegt Jolien van Roosmalen, bewoonster van het studentenhuis aan de Boschstraat. ‘’Het mooiste vind ik dat iedereen gelijk is en dat het niet uitmaakt wat je doet. Je kan je echt gek gedragen en niemand kijkt raar op. Iedereen doet mee, het is toch leuk om met je oma naar de optocht te gaan kijken en samen een biertje te drinken? Dat is wel het meest wat ik mis. Het gezellig met z’n allen zijn.’’ Op de vraag of ze bang is om corona te krijgen schudt ze nee. 

Inmiddels is de sneeuw geworden tot een nog grotere zwarte pap. De duisternis valt over de stad. Nog steeds geen dreunende hoempapa muziek, lallende mensen en dampende kroegen. Carnaval 2021 is niet zoals altijd, maar de ziel blijft altijd bestaan.