Eurovisie Songfestival 2020 in Servië?

Geschreven door: Vanessa Spaanderman

Over ongeveer een maand is het zo ver, het Eurovisie songfestival. Elk jaar wordt het festival gehouden op een andere plek. Het land dat dit jaar wint, krijgt de zegen om het enorme spektakel voor volgend jaar te organiseren in hun eigen land. Dit jaar wordt het festival gehouden in Tel Aviv, Israël omdat Netta, ook wel bekend als de kippenact, het Eurovisie songfestival in 2018 had gewonnen.

Het Eurovisie songfestival bestaat sinds 24 mei 1956. Het festival bestaat uit een jaarlijkse presentatie en show vol liedjes. Het wordt uitgezonden op televisie door heel Europa omdat enorm veel Europese landen meedoen aan de wedstrijd. Ieder land wil natuurlijk zien hoe zijn land het er van af brengt.

Confederatie Servië en Montenegro

Vanaf 2004 betrad Servië het eurovisiepodium samen met Montenegro. De twee deelstaten hadden toen ook al veel ervaring met de liedjeswedstrijd, want tussen 1961 en 1992 deden zij 27 keer mee als onderdeel van Joegoslavië. In 1992 brokkelden Joegoslavië langzaam uit elkaar omdat verschillende landen zich onafhankelijk hadden uitgeroepen.  Het hield in dat ze geen deel meer uit maakte van Joegoslavië. De landen Servië en Montenegro maakte nog wel deel uit van wat er nog over was van Joegoslavië alleen dan onder een nieuwe naam: Federale Republiek Joegoslavië. Echter hield de republiek niet lang stand. In 1993 werden Servië en Montenegro geboycot bij het Eurovisie songfestival vanwege de Joegoslavische oorlogen. Pas in 2003 werd de boycot opgeheven en waren ze in principe weer welkom bij het Eurovisie songfestival.

Het was niet zeker of de Federale Republiek Joegoslavië al gelijk dat jaar mee mocht doen. Andere landen zoals: Oekraïne, Albanië en Wit-Rusland wilden namelijk ook meedoen aan het spektakel. Omdat er nog geen halve finale bestond, was een deelnemerslimiet noodgedwongen. De Europese Radio-unie (EBU) had het laatste woord over welke van de vier landen mee mocht doen. Helaas viel Servië net buiten de boot, Oekraïne werd gekozen door de ERU. Hierdoor kon Servië pas vanaf 2004 weer meedoen.

In 2006 hield de confederatie Servië en Montenegro op te bestaan vanwege enorme ruzies tussen de twee landen. Vanaf 2007 zijn de twee deelstaten onafhankelijk van elkaar mee gaan doen aan het Eurovisiesong festival.

Servië pakt de winst

In 2007 was het gelijk raak voor Servië, met 298 punten had Servië gewonnen. Met het nummer Molitva (wat gebed betekent in het Servisch), gezongen door Marija Šerifović. Dat jaar daarvoor had Finland de winst gepakt, vandaar dat het dat jaar in Finland was georganiseerd. In 2008 moest Servië die klus gaan vervullen. Het Eurovisie songfestival vond in 2008 plaats in de hoofdstad van Servië, Belgrado.

Jaartal Behaalde plaats in finale
2007 1e plaats
2008 6e plaats
2009 –           (niet door halve finale gekomen)
2010 13e plaats
2011 14e plaats
2012 3e plaats
2013 –           (niet door halve finale gekomen)
2014 –           (niet meegedaan)
2015 10e plaats
2016 18e plaats
2017 –           (niet door de halve finale gekomen)
2018 19e plaats

 

Sinds de winst in 2007, is het eigenlijk bergafwaarts gegaan met Servië op het Eurovisie songfestival. In 2012 was er nog wel een grote kans op de overwinning, maar helaas viel die droom in duigen voor Željko Joksimović met zijn nummer Nije Ljubav Stvar (wat liefde is geen ding betekent in het Servisch). Hij kreeg het voor elkaar om op de derde plaats te eindigen met 159 punten.

Kansen voor Servië in 2019?

Dit jaar neemt Nevena Božović de taak opzich. Met haar nummer Kruna (wat kroon betekent in het Servisch) gaat zij een poging doen om Servië te kunnen plaatsen in de finale. Nevena is geen onbekende voor het eurovisiepubliek. Ze werd ooit derde op het Junior Eurovisie Songfestival 2007 en maakte ze deel uit van ‘My 3’, het trio dat Servië vertegenwoordigde op het Eurovisie Songfestival 2013.  Volgens de bookmakers van het Eurovisie, staat Servië voor dit jaar nu op een 32e plaats.

Nu moet het na 3 jaar wel weer echt een keer gaan gebeuren

Daniël Dekker, Eurovisiesong-deskundige, vertelt: ‘’Ik vind het nummer wel erg sterk. Het is goed gezongen en ik zag dat Nevena Bozovic ook zelf bij de tekst en de muziek is betrokken. Dat vind ik persoonlijk altijd wel een voordeel, dan zing je ook echt iets van jezelf en dat komt de performance altijd ten goede. Ik vind Servië wat wisselend de laatste jaren, maar over het algemeen is het wel in orde. Nu moet het na 3 jaar wel weer echt een keer gaan gebeuren. Een finale plek zie ik wel gebeuren, de loting in de eerste halve finale is niet ongunstig. Het enige wat misschien niet fijn is, Wit-Rusland zit er net voor. Ook een zangeres die er goed uitziet en een zeer eigentijds goed liedje.’’

Op dinsdag 14 mei treedt Nevena op in de halve finale als nummer 9 van de 17 optredens.