Zwembad wordt na drie maanden weer gevuld met kinderen

ARNHEM – De zwemlessen zijn gisteren weer begonnen. Ook bij de Grote Koppel in Arnhem konden kinderen tot 12 jaar na drie maanden wachten weer aan de slag met zwemmen. Demissionair minister president Mark Rutte kondigde deze kleine versoepeling afgelopen week aan tijdens de persconferentie. Tijn (7) had er in elk geval zin in: “Zwemmen is leuk, alleen jammer dat papa en mama niet kunnen kijken.”

Gerard Engbers | 17-03-2021 | Verslag

Bij binnenkomst is het even wennen. Ouder en kind trekken een vies gezicht als na drie maanden de chloor lucht weer wordt geroken.

©Gerard Engbers

Looproute in zwembad de Grote Koppel  ©Gerard Engbers

Ouders trekken de welbekende blauwe schoentjes aan, en volgen hun kind naar de kleedkamer. Een warme golf komt je tegemoet als je bij de kleedkamers bent. De deuren staan wijd open om het contact met deurklinken te voorkomen en de looprichting zoveel mogelijk open te houden. Hier en daar hoor je een paar kinderen roepen van enthousiasme. Met alle pijlen en bordjes met maatregelen is het moeilijk om niet de looproute te volgen. Toch glipt er een meisje terug. Haar moeder rent er voorzichtig achteraan en probeert de andere ouders te ontwijken. Het meisje stribbelt tegen maar geeft uiteindelijk toch toe

 

Zwaai-zwaai en een dikke kus

Een stukje verder kan er al door de raampjes gekeken worden hoe anderen kinderen al klaar zitten voor de zwemles. Ze zitten te trappelen van de spanning, en kunnen niet wachten om in het zwembad te springen. Dan wordt het toch tijd om afscheidt van papa of mama te nemen.

Zwemlessen bij de kinderen in niveau 1, 2 en 3 ©Gerard Engbers

Juf Petra wacht de kinderen bij de zwaaizone op. Nog snel een kus geven en dan rennen naar het zwembad. Petra is erg blij om weer aan de slag te kunnen: “Het heeft even geduurd, maar daar zijn we dan. Al die kinderen zijn zo blij om te kunnen zwemmen. Dan kunnen ze even al hun energie kwijt.” Petra vertelt dat ze niet veel voorbereidingen hoefden te treffen. “We zijn al sinds december dicht. Op een gegeven moment heb je een groot deel van het schoonmaken wel gedaan. We hoefden nu met name materialen weer te pakken en de looproute aan te passen.”

 

Rob Lichtenberg is coördinator van de zwemlessen. Hij zegt dat het hele team er weer zin in heeft. “Na maanden lang wachten kunnen we eindelijk weer aan de slag. Niet alleen wij hebben er zin in maar ook de kinderen. De hele dag hebben wel al kinderen op en aan voor de zwemlessen. Alle scholen uit de buurt zijn vandaag al langs geweest.”
Kinderen springen van de duikplank af, zijn aan het watertrappen en de jongsten leren heel voorzichtig drijven. Het is een grote waterpret.

“Oké, nu gaan we watertrappen. Eén, twee, drie, vier… ”

Bijna geen achterstand, wel langere wachtrijen

De Koninklijke Nederlandse Zwembond (KNZB) laat weten dat ze doormiddel van een stappenplan de zwemlessen op een zo veilig mogelijke manier weer aan de slag willen laten gaan. Door de lange stop bestaat er een grote kans op achterstand. Daar bovenop zijn de wachtlijsten voor de lessen flink opgenomen. De wachtlijst bij de Grote Koppel is op dit moment vier maanden. Lichtenberg is niet zo bang voor de achterstand, en denkt dat dit in no-time is opgelost. “Wij zeiden als team vanmiddag al tegen elkaar dat we zwaar onder de indruk waren over de het zwemniveau bij de kinderen, met name bij de groep die bezig zijn met hun zwemdiploma te halen. Bovendien leren jonge kinderen erg snel dus binnen 2/3 lessen zijn ze hoe dan ook weer op niveau”, aldus Lichtenberg.

Glijbaan heeft geen glijders

De glijbaan staat droog ©Gerard Engbers

Vanachter het raam is te zien hoe de rest van het zwembad niet wordt gebruikt. Het recreatiezwemmen mag nog niet aan de slag. Het water ligt stil, er klinkt geen gejoel of gejuich en de glijbaan staat uit.
Niet alleen het recreatiefzwemmen mag nog niet beginnen, ook het waterpolo of wedstrijdzwemmen moet nog even wachten. Daarom hebben 31 binnensportbonden en belangenorganisaties, waaronder de KNZB, maandag 15 maart een brief gestuurd naar Premier Mark Rutte, minister de Jonge,                                                                                                 minister Van Ark en de Tweede Kamer met                                                                                         de vraag om perspectief voor hun sporters.

 

Nadat de waterratten zijn uitgezwommen worden ze opgewacht door hun ouders die op anderhalve meter uit elkaar zitten. Ze moeten dan direct door naar de kleedkamer en/of naar huis; de douches zijn namelijk nog steeds dicht.
Buiten zie je de stralende lach op de gezichten van de kinderen. Ook moeder Roos is blij dat ze haar dochter weer kon laten zwemmen: “Het liefste wat je wil is kind gelukkig zien. Nu kan ze haar energie goed kwijt en weer uitkijken naar de volgende les.”