Veel onzekerheid over toekomst na corona horeca Arnhem

ARNHEM – Verschillende pick-up points van horeca in Arnhem zien de toekomst na corona onzeker. Restaurants en lunchcafés zijn nu enkel geopend voor afhaalbestellingen en bezorging, maar het wordt steeds lastiger om het hoofd boven water te houden. De horeca draait veel verlies door de coronacrisis en voor het personeel worden de werkdagen saaier.

Manouk Anakotta, 12 februari 2021

Door het oplopende aantal besmettingen van covid-19, moest de horeca in oktober 2020 haar deuren weer sluiten. De verlenging van de lockdown op 2 februari zorgde voor de zoveelste tegenvaller bij de horeca in Arnhem. De Koninklijke Horeca Nederland schrijft dat een fors deel van de sector op omvallen staat. Er is door ondernemers 3,4 tot 4 miljard euro aan reserves en privévermogen in hun bedrijf gestoken, waardoor de reserves nu op zijn.

Op een donderdagmiddag in Arnhem liggen de winkelstraatjes er verlaten bij. Dozen met vuil staan buiten in de zon, omdat het vuilnis door de winterse omstandigheden niet is opgehaald. Enkele mensen lopen een drogist uit of halen een warme koffie bij een tentje. Achter het raam van Kaldi Koffie in de Weverstraat zit franciser Patrick Prinz aan de bar. “De dagen zijn rustig en zijn moeilijk door te komen”, zegt hij droevig. “Ik doe nu vooral de administratie om de tijd te doden, maar het liefst zie je de gezelligheid in het koffiecafé. Normaal zitten we bomvol, is ons mooie terras open en staan er binnen vijftien tafels waar mensen zitten te drinken en te eten.” Patrick bekijkt het van maand tot maand en hoopt dat de horeca snel weer open mag. Dan kan hij eindelijk weer iets doen waar hij plezier in heeft: zijn gasten bedienen met een koffie.

De Arnhemse Lotte van Duren komt net Kaldi uitlopen met een koffie in haar hand. “Ik vind het nog steeds fijn dat de mogelijkheid er is om dingen af te halen. Zo kunnen we de horeca nog steunen en zelf af en toe een moment genieten van iets lekkers. Ik haal niet vaak eten af, maar af en toe een koffie na een wandeling vind ik wel prettig.”

Nieuwe opbrengsten

Ook bij Anne&Max aan het Audrey Hepburnplein is het sinds de lockdown dagelijks zeer rustig. Medewerkster Rosanne Water vertelt ons dat de weekenden wel drukker zijn. Samen met andere medewerker Thijs Smans en kok Luuk de Jong staat ze vandaag in de lunchzaak te werken. “In de weekenden bestellen mensen vooral samengestelde boxen met taart, broodjes en drinken, die doen het sinds de coronacrisis erg goed. Ook hebben we sinds kort een samenwerking met Thuisbezorgd. Hierdoor hebben we een groter bereik en kunnen ook mensen van verder weg onze producten bestellen”, zegt Rosanne. Ondanks dat Anne&Max nog vele andere filialen heeft in Nederland, draaien ook zij veel verlies. “We zijn volledig afhankelijk van de drukte in de stad, als het druk is in de stad zijn er automatisch ook meer mensen bij ons, maar vooral nu is het saai om op de werkvloer te staan”, zegt Luuk. “Het ligt er heel erg aan hoeveel langer deze lockdown nog gaat duren, want wanneer het nog maanden aanhoud, raakt het geld een keertje op.”

 

“We zijn volledig afhankelijk van de drukte in de stad”

 

We moeten er in blijven geloven

In de traiteur van het Italiaanse restaurant Zafvino klinkt een relaxed muziekje en ruik je de geur van verse pasta’s die bereid worden in de keuken. Paulus Jamlean, bedrijfsmanager van het restaurant, staat de etalages aan te vullen in de nieuwe traiteur. “We zijn sinds kort begonnen met een traiteur waar mensen handgemaakte Italiaanse producten kunnen ophalen. We hadden van te voren niet gedacht dat het zo goed zou lopen, maar mensen zijn nog bereid om hun gemiste producten bij ons te halen.” Zafvino had voor de coronacrisis het concept ‘samen aan tafel’, dit hield in dat de gasten bij elkaar aan tafel konden schuiven en zo gezamenlijk aten. Dit concept kwam uiteraard te vervallen door de anderhalve meter regel, daarom moesten zij een alternatief verzinnen om toch geld binnen te slepen. Paulus staat er redelijk optimistisch en positief in. “Tuurlijk hebben we veel verlies gedraaid. Normaal op een doordeweekse dag behaalden we een omzet van 9000 euro en nu moet je blij zijn met een 400 euro door de traiteur en afhaal diners. We kunnen wel gaan huilen en schreeuwen, maar daar schieten we niet veel mee op. Als we er in blijven geloven dat het goed komt dan blijven we positief en als de portemonnee dan toch opraakt, ja dan is het zo.” Paulus denkt zelf dat het zeker nog twee jaar kan duren tot Zafvino zijn oude concept weer kan oppakken, maar de traiteur is tot die tijd een noodverbandje.

 

“Op een doordeweekse dag behaalde we een omzet van 9000 euro en nu moet je blij zijn met een 400 euro”

 

De toekomst voor deze horecagelegenheden is onzeker en voor veel ondernemers is het werkleven behoorlijk uitzichtloos. Ondanks dat ze veel creativiteit uit de kast halen om maar zo veel mogelijk omzet binnen te slepen.