“Toen we begonnen wisten we dat het niet makkelijk ging worden”

© Tycho van Dorsselaer

ARNHEM Ilonka Speksnijder en Soraya Wormgoor-Boualem namen in januari 2021 Café Classen over nadat de vorige eigenaren met pensioen gingen. De starters in de Beekstraat opende in januari hun deuren, maar dat valt tegen.  Tijdens de coronacrisis blijkt het runnen van een café een stuk lastiger. De horeca mag nog steeds niet open en alleen to go verkopen is mogelijk. Dit is lastig voor de nieuwe eigenaren omdat zij normaal vooral bier en de borrel verkopen, en dit is niet aantrekkelijk voor afhaal.

De lockdown lijkt ondernemers niet te stuiten om een horecagelegenheid te starten. Uit cijfers van de Kamer van Koophandel blijkt dat in januari 2021 in Arnhem 666 horecaondernemingen waren ingeschreven, dat zijn er 23 meer dan de 643 horecazaken in januari 2020. Nu starten met een horecagelegenheid is allesbehalve aantrekkelijk. Waar horeca die opgericht waren vóór de corona-crisis steunpakketten krijgen, krijgt de meeste startende horeca minder hulp van de overheid. Alleen zzp’ers die voor 17 maart 2020 startte maken aanspraak op de steunpakketten Tijdelijke Inkomensondersteuning Zelfstandigen (TOZO) en Tegemoetkoming Vaste Lasten (TVL). Horeca Nederland geeft in een persbericht aan dat dit ligt aan het feit dat startende bedrijven na 17 maart 2020 geen referentieomzet hebben waarmee de vergoeding zou kunnen worden uitgerekend. De rijksoverheid maakt wel bekend dat er binnen de TVL regeling een aparte subsidie word gecreëerd voor ondernemingen die tussen 30 september 2019 en 30 juni 2020 zijn gestart. Dit betekent wel dat iedereen die na 30 juni 2020 is gestart, nog steeds niet in aanmerking komt.

 

© Tycho van Dorsselaer

Een alternatief

Voor de twee eigenaren van Café Classen is het nog lastiger. Zij starten niet, maar nemen het café over, hierdoor vissen ze achter het net. Een bruine kroeg onderhouden tijdens corona is niet makkelijk. “Een café draait vooral om het verkopen van drank en natuurlijk de gezelligheid, beide zijn nu niet mogelijk”, vertelt Soraya. Toch is er een alternatief voor Café Classen. Gwen van Vuuren en Lieke Blom hebben samen Stadswandeling 026 opgezet om de horeca in deze lastige tijd te helpen. Voor Ilonka en Soraya is dat een hele opluchting, omdat dit een constante stroom aan mensen langs hun café brengt. Vandaag doen zij voor de eerste keer mee met de stadswandeling.

“Een café draait vooral om het verkopen van drank en natuurlijk de gezelligheid, beide zijn nu niet mogelijk”

Soraya en Ilonka ondergaan de voorbereidingen voordat ze opengaan en meedoen aan de stadswandeling. Ze hebben de dag ervoor al bananencake gemaakt en zijn ze de chocolademelk aan het opwarmen. Ze bespreken alles tot in de puntjes uit, van waar het uithangbordje moet staan tot welke tafel ze gaan neerzetten. Ze hebben alles klaarstaan voor de verkoop, alleen krijgt de hotpot de chocolademelk niet goed op tempratuur. “We kunnen nu niet veel investeren omdat we niet genoeg omzet draaien. Ook is zo’n hotpot alleen nodig in huidige omstandigheden, als we weer volledig open mogen is dat verloren geld omdat we het niet meer nodig zullen hebben.”

 

Overname

Ilonka is gehecht aan het café, want ze kwam er al 4 jaar als vaste stamgast. Toen ze hoorde dat de vorige eigenaren met pensioen gingen, wilde ze het dolgraag overnemen om het café in stand te houden. Het was voor Ilonka en Soraya een grote droom om hun eigen horecazaak te bezitten. “Het is natuurlijk een groot risico om met een café te beginnen midden in Corona, maar toen wij het café in september overkochten was de horeca nog open. We wisten toen nog niet dat we in een nieuwe lockdown zouden komen. Toen we in januari 2021 de overdracht hadden kwamen we midden in de lockdown. We hebben dat risico wel meegenomen in de onderhandelingen natuurlijk.”

Café Classen heeft ondanks dat het pas in 2015 opgericht is al een rijke historie opgebouwd met de vorige eigenaren Kiki Classen en Ad Kastelein. Het café stond voor de lockdown bekend om hun regelmatige optredens en gezellige sfeer, populair onder jong en oud. Ilonka en Soraya zijn zeker niet van plan om deze historie verloren te laten gaan. Om het café over te nemen zijn ze in oktober 2020 een crowdfunding gestart. Hiermee haalden ze in het totaal 30.624 euro op. Ze moeten dit natuurlijk terug betalen en zullen dat doen zodra de horeca weer open mag. Ze betalen iedereen terug met een rendement van vier procent.

 

Opluchting

Ondertussen zijn Ilonka en Soraya klaar voor de stadswandeling. Alles staat buiten en ondertussen staat de zon vol op de voorkant van het café. Het maakt de wind die zich door de straten beweegt iets aangenamer. Het wachten op de bezoekers kan beginnen, en tot de dames grote geluk leeft de winkelstraat op en komen mensen langs. Niet iedereen bestelt wat maar er is wel belangstelling, en dat is waar het ook om draait. “Natuurlijk moet er wat geld in het laatje komen, maar het gaat ook om het laten zien dat we open zijn. Dit is investeren in als we weer volledig open mogen.” Veel mensen maken een praatje en ook veel mensen die Café Classen nog kennen voor de overname. “Het is leuk om te zien dat veel mensen herineringen hebben aan het café, ook al kennen we de meeste mensen niet. De eerste paar klanten zijn geweest en de kop is er af, wat toch wat opluchting biedt. Mensen zijn enthousiast en maken graag een praatje met de eigenaren, wat zorgt voor een gezellige sfeer rond het café.

Ondanks dat Ilonka en Soraya het runnen van een café niet zo hadden voorgesteld, blijven ze erg positief. “We zullen dit natuurlijk proberen vol te houden totdat we weer volledig open mogen.” Als je ze vraagt of zij na corona het café weer vol zien zeggen zij in ieder geval volmondig ja. “We kunnen niet wachten om mensen weer binnen te laten en bandjes hier weer zien optreden, dat is wat ons nu op de been houd.”