Hulporganisaties komen in actie

ARNHEM – De coronacrisis zorgt niet alleen voor leed in de zorg. Ook economisch gaat het slechter. Het aantal werklozen in Nederland ligt 64.000 mensen hoger dan bij het begin van de coronacrisis. In Arnhem zelf zijn er dan ook 4000 mensen werkloos op dit moment, dit blijkt uit de laatste cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Hierbij is de verborgen werkloosheid nog niet meegerekend. Ook veel ondernemers en zzp’ers hebben het economisch zwaar. Zowel het Rode Kruis als de voedselbank steekt een helpende hand toe. Caroline van der Sluis, vicevoorzitter van Voedselbank Arnhem, zegt dan ook dat ze zich voorbereiden op een groei van vijftig procent: “Voor als de bom, die ontstaan is door corona, barst in de economie.”

 

Beau Woerts 11-03-2021

 

Op het industrieterrein ‘De Overmaat’ staat een grauw gebouw met kapotte vlaggen. Op deze gescheurde vlaggen staat de tekst ‘Voedselbank Arnhem’. Maar eenmaal binnen verandert deze sombere ervaring. De kantine is knus ingericht met paarse kussentjes en er hangen motiverende posters. Er hangt een gezellige sfeer en de vrijwilligers zijn hard aan het werk. Het afhaalloket gaat open en langzamerhand komen de mensen tevoorschijn. De een komt op de fiets en de ander komt aan gescheurd met de auto, maar ze willen allemaal hetzelfde: eten om de week mee door te komen. De vrijwilligers kennen de klanten stuk voor stuk bij naam en omgekeerd hetzelfde. Er wordt gelachen en gekletst met elkaar, maar er is weldegelijk iets aan de hand; de schappen van de voedselbank zijn nagenoeg leeg. Er is net genoeg eten voor iedereen, maar er zijn geen reserves.

| Props

Voedselbank Arnhem-Zuid, 11-03-2021, Foto gemaakt door: Beau Woerts ©

Enorme leegloop

“Als ik nu de voedselbank aan de klanten had moeten laten zien, zal ik me diep schamen; zo leeg”, vertelt Ed de Lange, leidinggevende van Voedselbank Arnhem-Zuid. Terwijl hij langs de lege schappen loopt legt hij uit dat sinds de coronacrisis is begonnen, ze veel minder voedsel binnenkrijgen. “De supermarkten hebben het juist drukker in deze tijd en houden minder voedsel voor ons over. Tegelijkertijd wordt het hier langzamerhand ook steeds drukker”, aldus De Lange. Hierdoor zien de schappen van de voedselbank er erg confronterend uit. Niet alleen het filiaal in Arnhem-Zuid heeft met de gevolgen van de coronacrisis te kampen. “We hebben een enorme verandering ondergaan”, zegt Caroline van der Sluis, vicevoorzitter Voedselbank Arnhem. Ze vertelt hoe corona ervoor heeft gezorgd dat ze in één klap de helft van hun vrijwilligers kwijt waren. “Veel van onze 450 vrijwilligers zijn 70+ en behoren tot de risicogroep, dus die moesten we naar huis sturen.” Desondanks hebben ze hun doel behaald en dat was om voor de klanten in Arnhem open te blijven. Voedselbank Arnhem is namelijk een distributiecentrum, die normaal gesproken voedsel leveren voor heel Gelderland en een gedeelte van Utrecht. “We hebben in totaal 5000 klanten, waarvan er 1300 uit Arnhem komen”, aldus Van der Sluis. Ze houden het nu nog vol om aan alle klanten voedsel te blijven leveren, maar ze weten niet of dit zo zal blijven zodra het aantal klanten gaat stijgen.

| Props

Lege schappen bij Voedselbank Arnhem-Zuid, 11-03-2021, Foto gemaakt door: Beau Woerts ©

Ervaringen nu

Hoe is het om in deze moeilijke tijd te leven van de voedselbank?  Buiten staan mensen netjes in de rij te wachten. “Gelukkig regent het niet”, zegt mevrouw Janssen¹ met een lach. Ze komt hier al twee jaar voor hulp. “Voor mij was het een grote stap om naar de voedselbank te gaan, maar inmiddels ben ik mijn schaamte voorbij.” Ze vindt het jammer dat ze nu niet naar binnen kan om een praatje te houden met de vrijwilligers. “Dat was altijd zo fijn”, vertelt Janssen. Ed de Lange gaf ook aan dat bij de voedselbank ‘tijd geen geld is’, omdat ze alleen maar met vrijwilligers werken. “Voor corona gingen mensen hier in de kantine zitten en dan vertelde ze hun verhaal. Dit kon soms best heftig zijn, maar het geeft je ook weer een gevoel van dankbaarheid. Helaas kan dit nu niet meer.”, aldus De Lange. Er komt een oude zwarte Volkswagen polo de hoek om gescheurd. Hieruit stapt mevrouw Simons². Ze komt al ruim drie jaar bij de voedselbank, maar ze vindt deze in Arnhem-Zuid toch echt de beste. “Ik kom speciaal uit Arnhem-Noord helemaal hierheen!”, vertelt ze vurig. Ze mist ook de oude manier van de pakketten ophalen. In haar auto ligt een baby-tje te slapen. Komt u de week rond met één pakket? “Nee, ik heb vier kinderen en moet dus zelf boodschappen bijkopen, maar ja je moet een gegeven paard niet in de bek kijken”, vertelt Simons. Ze is al lang blij dat de voedselbanken zijn opengebleven in deze moeilijke tijd.

 

Nieuwe initiatieven

Corona heeft ervoor gezorgd dat Voedselbank Arnhem een compleet nieuwe manier van werken heeft. Eerst konden alle 1300 klanten alleen de vrijdag hun pakketten ophalen, dit is veranderd naar ‘alle doordeweekse dagen’. “Om de piek in de capaciteit te beperken”, aldus Van der Sluis. Op deze manier bereiden ze zich ook voor op de verwachte groei in vijftig procent in het aantal klanten. Maar corona heeft meer invloed gehad, ook het Rode Kruis zag in dat er iets moest gaan gebeuren. “Wij zijn vorig jaar mei gestart met het uitdelen van voedselpakketten en boodschappenkaarten, om zo de mensen te helpen die extra kwetsbaar zijn tijdens deze coronacrisis, maar nog niet in aanraking komen voor andere hulp.”, aldus Sandra van Houten, persvoorlichter het Rode Kruis. De hulpverleningsorganisatie heeft contact gezocht met lokale samenwerkingspartners, die dicht bij de mensen staan. “Dan moet je denken aan kleine stichtingen waarbij een grote groep ongedocumenteerde mensen en arbeidsmigranten aankloppen.”, vertelt Van Houten. Via dit soort stichtingen zijn ze de voedselpakketten en boodschappenkaarten gaan uitdelen. De pakketten bestaan uit verse producten die de boeren niet meer kwijt kunnen aan de horeca omdat Nederland zó plotseling op slot ging. “Het is dus een win, winsituatie”, zegt Van Houten opgewekt. De boeren kunnen hun producten kwijt en de pakketten kunnen gevuld worden. De kaarten hebben een waarde van vijftien euro die je kan besteden bij de Albert Heijn. Het hangt van de grootte van je gezin af, hoeveel kaarten je krijgt. “Volgens Benchmark onderzoeken en het bedrag dat NIBUD adviseert voor de waarde van maaltijden, moet vijftien euro p.p. per week voor een warme maaltijd te doen zijn.”, aldus Van Houten. Ze vertelt met trots dat met deze actie al zo’n 150.000 mensen zijn geholpen; “En daar zijn we heel erg blij mee.” Van Houten noemt het een tijdelijke noodactie, waarmee ze zullen stoppen als het niet meer nodig is of als ze het financieel niet meer rond kunnen krijgen. Het Rode Kruis helpt met deze actie de mensen die tussen wal en schip vallen. Deze mensen hebben nog net genoeg geld om niet in aanmerking te komen voor de voedselbank, maar net te weinig om zichzelf goed te kunnen onderhouden. Zodra het Rode Kruis merkt dat ze wel in aanmerking komen, verwijzen ze hen door naar de voedselbank.

 

¹ De echte naam van mevrouw Janssen is bekend bij de redactie.

² De echte naam van mevrouw Simons is bekend bij de redactie.