De Stadswandeling026 is nú in Arnhem te vinden

ARNHEM – De coronatijd zorgt voor nieuwe creatieve initiatieven en zó is sinds het nieuwe jaar ook De Stadswandeling026 in Arnhem opgericht. Het idee is ontstaan in Amsterdam door de organisatie Travelbase en verspreid zich inmiddels over heel Nederland. Een wandeling door de stad, langs bezienswaardigheden, met tussenstops langs restaurants en cafés; dit allemaal coronaproof. Er zijn nu al vijftien steden die meedoen met dit nieuwe initiatief; om zo de lokale horeca te steunen en de mensen een dagje buiten de deur te gunnen.

 

Beau Woerts 13-02-2021

 

Het is een koude zaterdagmiddag in Arnhem, het is kwart voor twaalf. De sneeuw glinstert in de zon en de straten zijn leeg. Je hoort zo nu en dan het geknisper van de voetstappen in de sneeuw van passerende mensen. Er komt geen verlichting uit de winkels omdat dat ze dicht zijn in verband met de huidige coronamaatregelen. In één zin; het is stil. Maar je merkt aan de sfeer dat er toch íets aan de hand is. Je ziet verschillende horecatenten dingen klaarzetten voor hun zaak en het wordt zo langzamerhand steeds drukker in de straten. De wijzers van de klok staan beide naar boven, twaalf uur; de stadswandeling kan beginnen.

Sonsbeek Park, 13-02-2021, Foto gemaakt door: Beau Woerts ©

Als vanouds

“Afhankelijk van de horecazaken die meedoen maken we de routes. Daaromheen trekken we de route langs mooie bezienswaardigheden in Arnhem zodat het een prachtige wandeling wordt”, aldus Lieke Blom, organisator van De Stadswandeling026. Elk weekend zijn er dan ook verschillende routes; dit weekend zat de wandeling genaamd ‘Klarendal’ ertussen. Deze wandeling neemt je mee door het mooie Sonsbeekpark. Het park is omgetoverd tot een winters landschap. Je ziet mensen die tevreden kijken en met hun ogen dicht van de zon genieten, je hoort het gelach van sleeënde kinderen en heel opvallend; je hoort de muziek van een kleine groep muzikanten die rondlopen. Er hangt een oude vertrouwde sfeer, voor even is corona als sneeuw voor de zon verdwenen.

 

 

Het Valentijnweekend

Dit weekend was een speciaal weekend, namelijk het Valentijnweekend. Valentijn gaat over liefde voor elkaar en daar wilde Travelbase iets mee doen. “Iedere stad vraagt 50 cent extra per wandelaar, dit geld gaat rechtstreeks naar het goede doel: Heart To Handle”, aldus Gwen van Vuuren, medeorganisator van De Stadswandeling026. Heart To Handle is een stichting opgericht door studenten, ze verzamelen geld in voor onderzoek naar de preventie van hart- en vaatziekten. “De deelnemers krijgen hier natuurlijk wel een extraatje voor, we hebben namelijk een leuke vragenlijst gemaakt die jij en je partner kunnen beantwoorden tijdens de wandeling. We noemen het de Valentijnsquiz!”, vertelt Van Vuuren.

 

Niet alleen de quiz was in het romantische thema, de restaurants op de route hebben ook uitgepakt. Zoals eetwinkel Stroom, zij hadden de Valentinespecial; een smeuïge brownie om te delen. Op het moment dat je de hoek om loopt, zie je de mensen al wachten op deze lekkernij. Er staat een krijtbord met daarop de tekst ‘Welkom stadwandelaars’ in sierlijke letters. Een stuk of acht mensen staan netjes uit elkaar in het zonnetje. Dit maakt het wachten aangenaam. Er staat een houten tafel in het portier van de eetwinkel en mensen worden één voor één naar voren geroepen. ‘Eetsmakelijk’ wordt er nog geroepen door een medewandelaar en men loopt weer door.

 

Helpt het?

Om deel te nemen aan De Stadswandeling026 moet je €3,50 per persoon betalen. Hierbij ontvang je de route, leuke weetjes over Arnhem, een quiz en niet te vergeten het menu per horecagelegenheid. De restaurants bedenken wat je bij hen kan halen per weekend en hoeveel het kost.  Ze kunnen zonder enige kosten deelnemen aan de stadswandeling. Maar helpt het de horeca in Arnhem financieel in deze moeilijke tijd? “De stadswandeling is een leuk initiatief, maar het is geen vetpot. Je kan er niet de huur mee betalen bij wijze van spreken”, vertelt Marloes Ertman, eigenaresse eetcafé Rubens. “We doen het meer zodat je je vaste gasten weer ziet. Kijk vorige week hadden we onze bekende ‘Rubense frieten’ en daar komen onze vaste gasten dan wel weer op af. Het is dus fijn dat we door de stadswandeling weer interactie hebben met de gast”, aldus Ertman.

Eetcafé Rubens aan het voorbereiden voor De Stadswandeling026, 13-02-2021, Foto gemaakt door: Beau Woerts ©

 

Eetcafé Rubens is een van de veertien horecaondernemers die met De Stadswandeling026 meedoet. “We hebben veel reacties gehad van restaurants die super enthousiast waren over de stadswandeling, omdat ze ook best wat omzet hebben gedraaid. Ze willen dan ook graag de volgende weken weer meedoen”, aldus Blom en Van Vuuren. Maar ze merken wel dat het in Arnhem meer voor het klantencontact is. “In de grotere steden komen er veel meer mensen op de stadswandeling af dan in Arnhem. Daar ligt de winst dan ook hoger en in Arnhem spelen de horecaondernemers quitte of maken ze een klein beetje winst”, vertelt Blom. Ertman zegt dat het ‘contact onderhouden met de gasten’ de hoofreden is voor horecaondernemers om mee te doen aan de stadswandeling. “Zodat je niet in de massa verdwijnt”, vertelt Blom.