Coronaproof improviseren tijdens Internationale Vrouwendag 2021

ARNHEM – Op 8 maart wordt er wereldwijd aandacht besteed aan Internationale Vrouwendag: de dag die in het teken staat van strijdbaarheid en het gevoel van solidariteit van vrouwen overal ter wereld. Ook in Arnhem worden er jaarlijks diverse evenementen georganiseerd, die dit jaar vanwege corona achter het scherm, alleen thuis, plaats konden vinden.

Manouk Anakotta, 8 maart 2021, 14:30

Zo lieten Focus Filmtheater in Arnhem en D66 Arnhem deze dag niet zomaar aan zich voorbij gaan. Het filmtheater organiseerde samen met Cultureel Centrum Rozet, Theater aan de Rijn en de Nieuwe Oost Theater en Dans een online portretreeks. D66 Arnhem organiseerde een online politiek café in het teken van Internationale Vrouwendag. Verschillende vrouwelijke gasten in hoge functies mochten hun verhaal doen, zoals Cathy van Beek, al 20 jaar bestuurder in de zorg. Maar ook Salima Belhaj, Tweede Kamerlid van D66, sloot aan bij de bijeenkomst.

Internationale Vrouwendag wordt al bijna 100 jaar op 8 maart gevierd. In het begin ging het voor al om het verbeteren van het vrouwenrecht, maar tegenwoordig wordt Vrouwendag vaak georganiseerd met een speciaal thema. Het thema van Internationale Vrouwendag 2021 dit jaar is: invloed met impact. Maar wie zijn nou vrouwen met impact op onze samenleving?

Aletta Jacobs (1854-1929) , een bekende naam voor de emancipatie van de vrouw. Ze was de eerste vrouw die universitair onderwijs volgde en arts werd. Zij heeft er mede voor gezorgd dat in 1919 het algemeen vrouwenkiesrecht goed werd gekeurd. Een andere groep vrouwen met impact is Dolle Mina, opgericht in 1969. Ze kwamen op radicalere manier op voor het recht op abortus bijvoorbeeld. Met de slogan: ‘Baas in eigen buik’, voerden ze actie op straat.

 

Op zoek naar alternatieven

Het welbekende filmtheater Focus in Arnhem organiseert ieder jaar een evenement voor Vrouwendag. Ondanks de huidige lockdown heeft Focus op een creatieve manier iets weten te organiseren dit jaar: een online portretreeks, een filmprogramma op Picl en een speciale editie van Focus Thuisbezorgd. Kim van der Werff, programmeur van Focus, vertelt vol trots waarom Focus het zo belangrijk vindt om aandacht te blijven besteden aan de rechten van de vrouw. “Voor de verdere emancipatie van de vrouw is er nog veel winst te behalen. Uit onderzoek van de Gender Gap Index van het World Economic Forum blijkt dat Nederland op plaats 38 staat op het punt van gendergelijkheid. Maar ook is er in 92 jaar Oscargeschiedenis maar één keer een Oscar voor Beste Regisseur naar een vrouw gegaan (Kathryn Bigelow 2010).” Focus is dit jaar een samenwerking aangegaan met Rozet en Theater aan de Rijn om mensen op te roepen een portret in te sturen van een vrouw die impact heeft gehad op zijn of haar leven. Op de site van Focus staan al een paar vrolijke voorbeelden, bijvoorbeeld die van Willy of Mirjam. Op de site zie je dan een foto van Willy staan met een quote wie voor hem een vrouw met impact is, in Willy’s geval: ‘Mijn oma. Ik kan me herinneren dat we, als we vroeger bij haar logeerden, altijd gingen schilderen met haar. Zij had daar affiniteit mee. Dat heeft me geïnspireerd.’ “We verdienen helaas geen geld met de online portretreeks”, zegt Kim teleurgesteld. “Maar via het filmprogramma op Picl kunnen mensen ons wel een bijdrage geven”. De meeste grote filmtheaters zijn aangesloten op Picl, waar mensen een film kunnen kopen en online bekijken. Door ons filmtheater te selecteren bij het kopen van het kaartje, krijgen we nog een aandeel van dat geld.” Het liefst was Focus Filmtheater nu open geweest en hadden ze mensen willen ontvangen, sprekers uitgenodigd en films mooi willen tonen, maar dat is dit jaar helaas niet mogelijk. Kim komt positief over en ziet zeker licht aan het einde van de tunnel. “We doen ons best om er wat moois van te maken, maar eerlijk is eerlijk, een film kijkt toch het beste in een filmzaal”, aldus Kim.

 

Zorgen

Op vrijdag 5 maart is het redelijk druk in de winkelstraten van Arnhem. Het is grauw en koud buiten en mensen lopen voor een kleine boodschap de deur uit. De 14-jarige Elize uit Arnhem komt met haar moeder de Kruidvat uitgelopen, zij vindt aandacht voor het vrouwenrecht erg belangrijk. “Er is nog zo veel ongelijkheid in de wereld en ik vind dat erg naar om te weten, we zijn toch allemaal mensen?” Lotte (40) haalt net een pakketje op bij een winkel en stopt dat in haar fietstassen. Lotte vindt ook dat we nog veel kunnen veranderen op gebied van vrouwen emancipatie. “Ik lees wel eens artikelen over het verschil in lonen bijvoorbeeld in de politiek, dat vrouwen op dezelfde positie als de man minder verdienen, echt belachelijk!” “Ik maak me al heel mijn leven hard voor vrouwenrechten”, zegt de 84-jarige Freia uit Arnhem stellig. Ze doet haar wekelijkse wandelingetje door de stad en is nog goed ter been. Volmondig vertelt ze over vroeger. “Ik had soms wel het idee dat er vrouwen waren die het overdreven, opkomen voor de vrouwenrechten. Dan hadden we met een clubje dames plannen om naar een vrouwenfilm in de bioscoop te gaan, maar dan wilden ze ineens niet meer omdat er ook mannen naar toe mochten.”

 

“Redeneren naar onze eigen kracht, op naar de top”

D66 Arnhem organiseert op de dag zelf een online politiek café met als thema: “Vrouwen aan de top”. De deelnemers druppelen 1 voor 1 binnen en zetten netjes hun camera in Zoom aan zodat iedereen zichtbaar is. Bij de bijeenkomst zijn vooral veel leden van D66 Arnhem aanwezig, zowel man als vrouw, jong en oud. Opvallend is dat de leden van D66 Arnhem er nonchalant bij zitten, een man op de bank en een vrouw met een los knotje. Dit in tegenstelling met de vrouwelijke sprekers in topfuncties die de vergadering ook binnen komen, zij dragen een net jasje en zitten met rechte rug. Kelly van Vliet, organisator van de bijeenkomst opent vrolijk de avond. “Volgens ons is het heel erg belangrijk dat we het gesprek blijven aan gaan over dit onderwerp, omdat we ons dan meer bewust worden over iets wat nog mag veranderen. Maar het is ook een dag die we mogen vieren, omdat we al zoveel behaald hebben”, zegt Kelly vol enthousiasme. Cathy van Beek is de eerste spreker van de avond. Ze is al 20 jaar bestuurder in de zorg  en vertelt uit eigen ervaring over keuzes maken in het leven als vrouw. “Om veel te winnen moet je ook dingen verliezen. Vrouwen kiezen er vaker voor om parttime te gaan werken, omdat ze er ook nog voor de kinderen willen zijn.” Hierop wordt fel gereageerd en de discussie barst los. Enkelen zeggen dat het een eigen keus is van een vrouw om dingen te laten liggen. “Ik heb het gevoel dat ik altijd mijn keuzes moet verantwoorden en dat er altijd vooroordelen achter zitten, daar moet eens een eind aan komen!”, zegt Karlijn Steenvoort fel (fractievolger, D66 Arnhem). Salima Belhaj, sinds 2016 Tweede Kamerlid D66, mengt zich in de discussie. “Het is erg belangrijk dat vrouwen die de top al bereikt hebben, hun kennis overbrengen en andere vrouwen helpen verder te komen. Ik vind wel dat er een ding is wat moet veranderen in de politiek”, zegt Salima met een serieuze blik. “Er is vaak een beeld is dat je maar op één manier politicus kunt zijn, met gestrekt been en erg retorisch, dit is niet zo! Ik zie dat vrouwen vaak afhaken op het moment dat dat niet hun stijl is. Je moet jezelf zijn en doen wat je zelf wilt.”

Arnhem heeft op een creatieve manier een alternatief gevonden om Internationale Vrouwendag toch nog te vieren, ondanks de lockdown. Ook weten we nu dat we nog lang niet klaar zijn met het emanciperen van de vrouw en dat Internationale Vrouwendag nog jaren belangrijk zal blijven.