Arnhemse winkelier heeft niks met afhaalloket

Mayee Macco – 18 februari 2021, 17:27

ARNHEM – Het principe van click en collect (bestellen en afhalen) klinkt als een uitkomst voor winkeliers om het hoofd boven water te kunnen houden, maar voor voornamelijk kleine winkeliers is het dat niet. Niet-essentiële winkels hebben de eerste dagen met het afhaalloket erop zitten, maar ze staan op omvallen. Uit onderzoek van brancheorganisatie INretail blijkt dat Arnhem, met 63 procent minder passanten in de binnenstad en 45 procent minder omzet, op plek drie van de lijst met stille binnensteden staat. Bovenop de al weken durende coronalockdown, werkte het winterse weer ook niet mee.

©Mayee Macco

Vanwege de huidige harde lockdown moesten de niet-essentiële winkels hun deuren op 15 december sluiten, maar sinds 10 februari kregen zij de mogelijkheid een afhaalloket te openen bij hun zaak. Normaal gesproken komen vele mensen naar Arnhem om te winkelen. De binnenstad heeft een breed scala aan winkels: van grote winkelketens tot kleine boetieks; er is voor elk wat wils. Op het moment is de situatie wel anders. In de Arnhemse binnenstad is maar een enkeling te vinden. Het ligt er vol sneeuw en het is er erg glad.

‘Afhaal-collectsysteem’ slaat nergens op

Algemeen directeur Jan Meerman van INretail ziet, over het algemeen, de ontwikkeling zitten. “Alle kleine beetjes helpen, maar click en collect is op termijn een verliesgevende zaak.”. Eigenaresse Joke Sciarone, van kledingwinkel Soul aan de Weverstraat, is er wanhopig van. Soul zit in een prachtig 18e eeuws pand en heeft twee etages. De winkel heeft een luxe uitstraling en er hangt een rustige sfeer, maar Joke is druk. Zij heeft het idee dat ze harder moet werken dan ooit tevoren terwijl ze er minder voor terug krijgt. “We hebben van alles geprobeerd: de webshop verder uitbreiden, actief berichten posten op Instagram en TikTok-filmpjes maken in onze items. Maar, onze energie raakt op. Als klant wil je weten hoe de stof is, of het goed zit en welke kleur het écht heeft. Foto’s online laten dat niet zien en spullen moeten ruilen omdat je het op de gok koopt, is ook gedoe.” Joke wil haar klanten maar al te graag weer kunnen ontvangen en helpen in haar winkel, maar zo gaat dat niet.

Een paar deuren verderop staat manager Nathalie Timmermans van Jackie’s Lingerie de etalage in te richten. Roze en rode harten met de tekst ‘ik ook van jou’ hangen op verschillende hoogtes in het raam. Ze zet net de laatste paspop met een Valentijnrood lingeriesetje neer. Nathalie is ervan overtuigd dat het click en collect systeem niet werkt voor haar winkel. “Het afhaal-collectsysteem, kom op zeg. Het slaat totaal helemaal nergens op. Bij lingerie is het een kwestie van passen. Voordat het écht goed zit, moet je kunnen passen wat lekker zit. Een website hebben wij niet, want ook dat werkt niet. De kracht van ons kleine ondernemers, is dat wij servicegericht en sociaal te werk gaan. Je moet de klant kunnen helpen, maar click en collect zorgt daar niet voor.” De oplossing volgens Nathalie is een deurbeleid. “Zo kunnen we onze winkels volledig openen, afstand houden én toch klanten helpen. De klant die bang is, gaat toch niet winkelen.”

“De kracht van ons kleine ondernemers, is dat wij servicegericht en sociaal te werk gaan. Je moet de klant kunnen helpen, maar click en collect doet dat niet.”

Bij de Arnhemse Kinderboekwinkel staan wél mensen te wachten. Waaronder Anneke van Megen, die aangeeft dat ze even moet wachten omdat ze iemand ziet bellen in de zaak. Anneke haalt voor de eerste keer af. “Ik had een boekje besteld bij bol.com, maar dat kwam niet goed aan. Ik vind het erg fijn dat ik het nu direct in handen kan krijgen, maar in alle eerlijkheid denk ik niet dat ik dit vaker ga doen.” Anneke laat alles altijd thuisbezorgen omdat het zo makkelijk is.

7straatjes, zonder toerisme maar mét afval

©Mayee Macco

Een paar straten verder liggen ook de 7straatjes er verlaten bij. De straten worden gekenmerkt door hun pittoreske historische panden en authentieke winkels. De 7straatjes is dé trekpleister van Arnhem, maar nu is het stil en liggen vuilniszakken en kartonnen dozen bij een lantarenpaal op een hoop gegooid. Afvalbeheerder SUEZ heeft namelijk besloten om in de hele stad geen afval op te halen in verband met het winterse weer, meldt de gemeente Arnhem.

Aan de Kerkstraat is het bij kinderwinkel Little Things donker. Op de deur hangt een briefje waarop is geschreven dat zij afwezig zijn wegens inkoop afspraken. Tegenover, bij lederenwarenwinkel Maii, past eigenaresse Ineke Mooy achter haar computer de website aan. “Mensen hebben in tijden van lockdown geen interesse in tassen omdat je toch nergens naartoe gaat. Het ligt hier daarom erg stil. Wij krijgen wel bestellingen via de website, maar die komen niet uit Arnhem. Kopers komen dus niet speciaal hier naartoe om hun pakket af te halen.” Maii moet het hebben van impulsaankopen van toeristen, die nu nergens te vinden zijn. Ineke doet elke dag wat in de winkel, maar het begint haar nu toch wel te vervelen.

“Mensen hebben in tijden van lockdown geen interesse in tassen omdat je toch nergens naartoe gaat.”

Revolutie onder de kleine winkeliers

Woordvoerder Paul te Grotenhuis van INretail, meldt dat click en collect gezien moet worden als voorzichtige stap richting heropening van winkels. Het volledig openen van winkels is het enig alternatief voor omzet herstel. De start van click en collect betekende groen licht voor een afhaalloket buiten de winkel, maar ondernemers willen klanten in hun winkels ontvangen en adviseren bij de aankoop, aldus INretail. Nathalie geeft met een knipoog aan dat ze een revolutie onder de kleine winkeliers wel ziet zitten. “Als we met z’n allen besluiten om onze deuren volledig te openen in maart, dan gaan we het wel redden en kunnen we weer doen waar we het beste in zijn.”