Arnhemse horeca in actie tegen coronamaatregelen

ARNHEM – De Arnhemse horeca gooide dinsdag 2 maart ondanks de coronamaatregelen toch de terrassen open. Weliswaar niet voor echte gasten, maar voor houten poppen waar de hoofden van BN’ers op zijn geplakt. Met de protestactie wilden de terraseigenaren laten zien dat ze gewoon open kunnen. “Wij zijn de bedrijfstak die het meeste verlies lijdt. Nu het warmer wordt gaan mensen toch naar buiten,” zegt Khalid Oubaha, horeca-eigenaar met meerdere zaken in onder andere Arnhem en Nijmegen.

Joris Oostveen, 10-03-2021 16:00

| Props

Terras van Café Arnhem met hoofden van BN’ers op poppen. © Joris Oostveen

Op de persconferentie van 13 oktober 2020 maakten demissionair minister-president Mark Rutte en minister De Jonge bekend dat de cafés en restaurants wederom hun deuren moesten sluiten. Ze moesten immers ook al dicht tussen medio maart en juni 2020. Nu het maart 2021 is, zijn we bijna een half jaar verder en lijken de besmettingsaantallen te dalen. Toch worden de terrassen niet geopend. Café- en restauranteigenaren zijn het daar niet mee eens.

Statement

Toen bekend werd dat de horeca in maart 2021 gesloten moest blijven, wisten veel horecaondernemers niet wat ze hoorden. “Mensen laten zichzelf niet opsluiten,” zegt Oubaha. “Vooral nu het voorjaar is, zie je dat veel mensen elkaar opzoeken in onder meer parken. Wij kunnen dat beter regulieren.” Daarom is door horecaondernemers vanuit heel het land besloten een protestactie te houden. Op dag 217 van de horecasluiting openen zoveel mogelijk cafés en restaurants hun terrassen. Er wordt alleen geen eten en drinken geserveerd. “We willen geen hoge boete riskeren, dus op deze ludieke manier willen we toch een statement maken.”

Protestactie

Terras Café Arnhem vol met BN’ers en politici. ©Joris Oostveen

Café Arnhem heeft een creatief alternatief bedacht om de terrassen op te fleuren. De uitgezette terrassen, die zijn afgezet met een dik touw, zijn ‘versierd’ met BN’ers. Aan elke tafel zitten BN’ers, van Famke Louise tot koning Willem-Alexander, met een menukaart voor zich. Vaak zijn de gezichten van de BN’ers geplakt op een pop.

Voorbijganger Marion Swaghoven vindt het ‘triest om te zien’. “Ik sta niet op die koppen te wachten, maar op mensen en een levendig terras,” zegt ze. Marion is samen met haar zoon gaan kijken naar hoe zo’n terras er ook alweer uitziet. Wat voorheen zo normaal was, lijkt nu eerder een toeristische trekpleister. “Als het weer kan, ga ik gelijk naar het terras. We zitten nu alleen maar binnen. Dat zijn we zat. Dit is geen vrijheid meer. Met de anderhalve meter kan de horeca gewoon openen.”

De actie van de horecagelegenheden valt goed bij de Nederlanders. Dat blijkt uit onderzoek van Hart van Nederland. Van de 3000 ondervraagden zegt vier op de vijf mensen achter de horecabazen te staan. Bovendien vinden ongeveer net zoveel mensen dat borrelen in de openlucht kan en daarmee ook de terrassen open kunnen.

Verlies

Bron: Centraal Bureau voor de Statistiek, 01-03-2021

Uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) blijkt dat de omzet van de horeca een ‘ongekende krimp’ leed in 2020. Met bijna 34 procent ten opzichte van het jaar ervoor, was dit de grootste krimp ooit. Tevens is de krimp zeven keer groter dan in 2009. Toen behaalde de horeca 4,8 procent minder omzet dan het jaar ervoor door de kredietcrisis.

In het vierde kwartaal van 2020 daalde de omzet van de horeca met bijna 44 procent. Het CBS meldt dat dit vooral te wijten is aan de aanscherpingen van de coronamaatregelen. In het derde kwartaal leefde de horeca nog op omdat de maatregelen toen versoepeld waren.

“Je kunt niet een bedrijfstak uitroeien. Dat is wat er nu gebeurt.”

Khalid Oubaha, horeca-eigenaar

Compensatie

Om de horeca tegemoet te komen in deze tijden van crisis, presenteerde het kabinet een steun- en herstelpakket voor de horeca. Horecabedrijven met een groot omzetverlies kunnen – afhankelijk van het omzetdervingspercentage – 50 tot 70 procent van de vaste lasten vergoed krijgen. Echter is het niet de 100 procent steun die de horeca had gehoopt. “Je kunt niet een bedrijfstak uitroeien. Want dat is wat er nu gebeurt,” zegt Oubaha. “Dat we dicht moeten blijven is in principe prima, maar compenseer ons dan ook 100 procent en niet voor minimaal de helft.”

Terrassen open

Statement van terraseigenaar. ©Joris Oostveen

“De horeca kan een onderdeel zijn van de oplossing,” beweert Oubaha. “Als de horeca opent, krijgen de politie en de overheid er ook gelijk 60.000 horecaondernemers als boa’s bij. Wij kunnen de anderhalve meter afstand veel beter waarborgen en regulieren. Toen iedereen van het winterweer begin vorige maand genoot lieten we het gaan. Dat was historisch. Maar toen het een week later enorm lekker weer was en mensen de gelegenheid hadden om elkaar te treffen, leek het wel een festivalgevoel!”

Op de persconferentie van dinsdag 9 maart 2021 maakte demissionair minister De Jonge bekend dat de terrassen onder bepaalde voorwaarden op 31 maart openkunnen. “Maar alleen als het lukt om de besmettingen laag te houden. Het reproductiegetal moet op of onder de 1 zitten” zei de minister. Ook komen er bij de eventuele heropening strenge voorwaarden. Zo komt er dan een maximumaantal gasten per tafel. Of de heropening van de terrassen op 31 maart doorgaat, weten we op dinsdag 23 maart.