“Maatschappelijk verantwoord bijverdienen”

De studententijd. Een relaxte periode vol met feesten, ongezond eten en af en toe een tentamen. Althans, dit is het beeld wat men kan krijgen als men met veel afgestudeerde mensen praat. Tegenwoordig klopt deze opvatting niet altijd meer. Veel studenten hebben een heel druk schema. Dit komt mede doordat het nieuwe leenstelsel er voor gezorgd heeft dat het noodzakelijk is voor veel studenten om een bijbaan te hebben. De studie en het levensonderhoud betalen zichzelf immers niet, tenzij je na je studie een torenhoge schuld wil hebben. Niet echt een fijn vooruitzicht..  Maar stel nou dat je je als student ook nog wil inzetten voor de maatschappij. Hoe kun je in dit drukke schema nog tijd vinden om bij te dragen aan de vermindering van onrecht in de wereld? Niek van Leest, een 21-jarige student commerciële economie uit Lage Zwaluwe, heeft hier wat op gevonden.

 

Hoi Niek, Tijdens het volgen van je studie wil jij ook nog een bijdrage leveren aan de samenleving. Hoe doe jij dit?

Als student heb ik een bijbaan nodig. Ik kan wel in een restaurant gaan werken en eten gaan serveren, maar ik kan me ook inzetten voor de maatschappij. Dus waarom niet een bijbaan waarbij je naast geld verdienen ook andere mensen helpt? Daarom heb ik ervoor gekozen om bij een organisatie te gaan werken die zich inzet voor het welzijn van kinderen over de gehele wereld. Naast mijn studie heb ik hier gelukkig nog tijd voor over.

 

Commerciële economie is niet echt een studie die zich bezighoudt met het verbeteren van de wereld. Heeft dat bijgedragen aan je besluit om deze bijbaan te nemen?

Zeker, ik wil mensen kunnen helpen. Daarom heb ik in eerste instantie ook de opleiding voor sociaal cultureel medewerker gevolgd waar ik uiteindelijk vooral jongeren hulp mee kon bieden. Die opleiding heb ik uiteindelijk niet afgemaakt omdat ik het niet helemaal bij mij vond passen. Ik ben toen gaan werken en gaan kijken wat wel bij mij past. Ik wilde eerst iets met mensen doen maar dat sloot uiteindelijk toch niet helemaal aan bij mijn ideeën en gedachtes. Ik was vroeger altijd goed in economie op school, dus ik dacht ik ga doen waar ik goed in ben zodat ik in ieder geval een diploma kan behalen. Zodoende heb ik gekozen voor commerciële economie. Niet echt een studie waar ik direct levens mee kan verbeteren. Maar als ik met mijn studie uiteindelijk geld kan verdienen kan ik daarmee weer mensen helpen. Zonder middelen tot je beschikking kun je immers niks bereiken. En in de tussentijd kan ik me toch inzetten voor de maatschappij door middel van deze bijbaan. Maatschappelijk verantwoord bijverdienen dus.

 

Waarom vind je het werk van de organisatie waar jij je voor inzet zo belangrijk?

Kinderen zijn vaak het slachtoffer van veel onrecht. Ze groeien bijvoorbeeld op onder onjuiste omstandigheden: ze hebben geen voedsel, leven op straat, worden opgeleid tot kindsoldaat of moeten op jonge leeftijd trouwen met oudere mannen. Wij zetten ons in 124 landen in om dit onrecht tegen te gaan. Elk van deze landen heeft wel één of meerdere problemen die specifiek kinderen raken. Onze organisatie maakt geen onderscheid tussen kinderen. Het maakt niet uit wat hun geloofsovertuiging of geslacht is. Sommige organisaties kunnen dit niet altijd omdat zij gebonden zijn aan een overheid. Wij werken wel met overheden maar niet vóór overheden. Hierdoor kunnen wij vrijwel overal helpen. Uitzondering hierop is Jemen. Hier is hulp heel hard nodig i.v.m. de hongersnood. Het probleem is alleen dat het een oorlogsgebied is. Het is dus simpelweg te gevaarlijk om daar te gaan helpen.

 

Wat is precies jouw werk binnen deze organisatie?

Ik sta elke week in verschillende steden. Hier spreek ik mensen aan en probeer ze te overtuigen van het nut van onze organisatie. Ik probeer zoveel mogelijk leden te werven, zodat zoveel mogelijk kinderen geholpen kunnen worden.

 

Ga je in de toekomst door met het helpen van kinderen?

Later zou ik hier zeker mee door willen gaan. Na mijn studie zou ik graag een jaar willen reizen, ik denk naar Azië, zodat ik daar mensen en kinderen kan helpen die onrecht aangedaan worden. Mijn doel is om eerst redelijk wat geld te verdienen en daarna dit te gebruiken om mensen te helpen. Zoals ik al zei, als je geen middelen hebt kun je ook niemand helpen.