Meningen verdeeld in De Pijp

Amsterdam – Zes dagen in de week trekt de Albert Cuyp markt heel wat volk. Links en rechts kopen en proeven locals en toeristen van alles en nog wat. Op de markt ruikt het om de zoveel meter weer naar iets anders. De geuren gaan van, snoepgoed naar versgebakken brood en door naar de geur van gebakken nootjes. Er is voor iedereen wat, toeristen staan bij de souvenir kraampjes, waar voor te veel geld goedkope spullen worden verkocht. De locals halen hun boodschappen bij de diverse kraampjes.

Het oogt als een gezellige rustige wijk met veel harmonie. Ons gevoel werd bevestigd door twee voorbijgangers. Beide vertelden over hoe ze in Amsterdam waren komen wonen en hoe leuk ze de buurt vonden. Een oude mevrouw vertelde dat ze blij was met de ontwikkeling van de buurt. Er waren namelijk veel jonge mensen komen wonen in de oude arbeiders wijk. Dat was goed volgens haar, want dat maakte de buurt levendiger.

Maar, niet iedereen was zo positief over de komst van de jongeren in de wijk en de toename van het toerisme in de stad. Een oude meneer had, die nogal schuchter wilde weten wie waren en voor werkten, had een sterke mening. Na een korte uitleg wie we waren stelde hij zich volledig open en begon te vertellen. Hij woont al bijna 50 jaar in hetzelfde huis in de Pijp. Hij heeft vele buren zien komen en gaan, maar het volk van tegenwoordig vindt hij niks aan. Volgens hem: ‘’mogen ze allemaal de pleuris krijgen’’. Ook ergert hij zich enorm aan de hoge prijzen van de huizen. Er is hem zelfs een aanbod gedaan om hem uit zijn huis te krijgen, zodat het verkocht kan worden. Aldus zijn de meningen nogal verdeeld over de wijk.

Geschreven door: Luna Beereboom en Martijn Lammerts